MENU
klinika

"Tërhiqeni menjëherë"

Turqia, tjetër NAXATEX në Mesdheun Lindor/ Greqia ashpërson tonet:

21.11.2020 - 16:10

Ministria e Jashtme greke dënon lëshimin e një NAVTEX-i të ri nga ana e Turqisë, sipas tyre të paligjshëm në Mesdheun Lindor, zonë e cila është bërë edhe mollë sherri mes dy vendeve.

Në deklaratën e Ministrisë së Jashtme Greke theksohet se Turqia po injoron në mënyrë të dukshme thirrjet e komunitetit ndërkombëtar dhe të Këshillit Evropian dhe në praktikë anulon çdo perspektivë të përmirësimit të marrëdhënieve BE-Turqi.

Ndër të tjera në deklaratë thuhet: “Turqia sot lëshoi ​​një NAVTEX të ri të paligjshëm, duke njoftuar vazhdimin e hetimeve të saj të paligjshme sizmike, për periudhën 21-29 nëntor, në një zonë që mbulon shelfin kontinental grek në Mesdheun Lindor, duke shkelur vazhdimin e ligjit ndërkombëtar të detit dhe cënimin e paqes, sigurisë dhe stabilitetit në rajon.

Për fat të keq, Turqia edhe një herë injoron thirrjet e Komunitetit Ndërkombëtar dhe Këshillit Evropian për të shmangur veprimet dhe lëvizjet e paligjshme që çojnë në përshkallëzim dhe tension të mëtejshëm, si dhe në përputhje me ligjin ndërkombëtar.

Këto veprime, të cilat anulojnë në mënyrë efektive çdo perspektivë të përmirësimit të marrëdhënieve BE-Turqi, po ndodhin në një kohë kur zyrtarët turq thonë se pranimi i vendit të tyre në BE është një ‘përparësi strategjike’”, tha Ministria e Jashtme.

Në përfundim të deklaratës thuhet: “Greqia edhe një herë dënon këtë sjellje provokuese, e cila tjetërson më tej çdo perspektivë të një dialogu konstruktiv dhe i bën thirrje Turqisë të tërheqë menjëherë Navtex të paligjshëm.”