MENU
klinika

Abazoviç në Kuvend: Ju doni një shtet privat...

“Duam marrëdhënie të reja me Serbinë, jo më grindavecë”

03.12.2020 - 15:06

Dritan Abazoviç, i emëruar si zëvendëskryeministër në Qeverinë e Malit të Zi dhe tha se ekzekutivi i ri dëshiron marrëdhënie të mira fqinjësore dhe veçanërisht nuk dëshiron konflikte me Serbinë.

“Ne duam marrëdhënie të reja me Serbinë, nuk duam politikë grindavece. Nëse dikush dëshiron ta zbatojë atë politikë, ata do të kenë mundësi ta bëjnë këtë deri nesër, kur të votohet kjo qeveri”, tha Abazoviç, duke folur në Kuvend me një ton të ngritur.

Duke iu drejtuar deputetëve të DPS-së në opozitë, Abazoviç tha se kjo parti nuk është në gjendje që, siç tha ai, ta tërheq qeverinë e re në “vorbullën e nacionalizmit”.

Ai shpjegoi se diplomacia e qeverisë së re nuk do të jetë politike, sepse, tha se Mali i Zi është një vend i vogël, PBB-ja e të cilit varet më së shumti nga turizmi dhe kjo është arsyeja pse sipas tij marrëdhëniet e tyre me fqinjët janë shumë të rëndësishme.

“Kjo është një Qeveri e kompromisit, qytetarët nuk kanë nevojë për politikanë, por prosperitet, dhe kur ta kemi atë, të gjithë do të jemi të kënaqur”, tha Abazović.

Duke reaguar ndaj kritikave të opozitës për përbërjen e qeverisë së re, dhe posaçërisht që nuk ka përfaqësues të pakicave në të, Abazoviç tha se kjo nuk është e vërtetë, sepse ai është përfaqësues i asaj pakice.
“A po flisni për një qeveri mono-etnike? Si mund të mos kesh turp?”, tha Abazoviç, raporton Abazovic.

Kjo u ndesh me pakënaqësinë e deputetëve të opozitës, kështu që kryetari i Kuvendit e paralajmëroi Abazoviçit t’i zgjidhte fjalët e tij.
“Ju vendosni një objektiv për njerëzit. Ju nga DPS dhe klanet kriminale po vizatoni një shënjestër për mua”, vazhdoi Abazoviç me të njëjtin ton.

Ai tha se nuk ishte i interesuar për vitin 1918 por për vitin 2024. “Ky është një shtet i përbashkët. Ju doni një shtet privat, nuk mundeni. Ne nuk kemi nevojë për Lovcen por roje buxhetore. Njerëz që do t’i ruajnë arkat e shtetit…”.
“Dëshira e qeverisë së re është që qytetarët e të gjitha kombësive të jetojnë së bashku në një shtet të përbashkët – Malin e Zi”, shtoi ai.

“Kjo është qeveria e parë demokratike në historinë e Malit të Zi”, tha Abazoviç duke shtuar se është në të njëjtën kohë qeveria e parë që sipas tij e përfaqëson vullnetin e qytetarëve.

Duke iu drejtuar deputetëve të opozitës nga DPS-ja në disa raste, Abazoviç tha se ata nuk mund t’i tregonin atij për pakicat dhe shtoi se ata ishin përfaqësues të atyre që dëbuan përfaqësuesit e pakicave nga Mali i Zi gjatë luftës së fundit. “Kur erdhët në pushtet në vitet 1990, lufta shpërtheu kudo në rajon.

Qeveria juaj, presidenti që u ul këtu shtatë herë, ishte kryeministër. Ai ishte një pjesë integrale e politikës së dëbimeve, krimeve të luftës dhe aktiviteteve të ndryshme që nuk kanë asnjë lidhje me këta njerëz këtu sepse ata kurrë nuk kanë qenë në pushtet”, tha Abazoviç.