MENU
klinika

Asnjë vend nuk është përgjithmonë i sigurt!

“Nëse nuk duam të përfundojmë si dinosaurët, është koha të…”

17.12.2020 - 11:22

William E. Burrows

Komandanti i një anije kozmike ndërgalaktike në “Takimi me Tiberin”, romani epik nga Buzz Aldrin dhe John Barnes, e justifikon misionin para ekuipazhit të tij në këtë mënyrë:

“Nuk ka një vend në univers që të jetë i sigurt përgjithmonë”, u thotë Osepok. “Universi po na thotë: shpërndahuni ose bëhuni gati të vdisni”.

Merrni parasysh domosdoshmërinë aktuale për të paralajmëruar për distancim social.

Astronomët dhe shkencëtarët në të gjithë botën, që e kanë studiuar këtë sistem diellor dhe më gjerë, kanë parë dëmtime në çdo trup të ngurtë që ata e kanë shqyrtuar me kujdes dhe e dinë se universi është po aq i rrezikshëm sa edhe i bukur, siç vuri re Galileo kur, në 1610, e drejtoi teleskopin e tij primitiv drejt Hënës dhe pa kratere goditjesh.

Stephen W. Hawking, teoricieni i fizikës, i dha planetit tonë vetëm 200 vjet jetë para se të bjerë pre e ndonjërës prej disa “sëmundjeve” vdekjeprurëse duke përfshirë ngrohjen, mbipopullimin, luftën bërthamore dhe një grusht shteti në të gjithë botën nga inteligjenca artificiale (si në filmin “2001: Odiseja në hapësirë”, kur HAL 9000, master kompjuteri, u revoltua kundër pronarëve të tij njerëz dhe u përpoq të merrte nën kontroll anijen e tyre kozmike).

Eksplorimi i sistemit diellor ka konfirmuar atë që kanë parë astronomët. Voyager 2, anija e parë ndërplanetare që shqyrtoi me kujdes katër planetët kryesorë përtej Marsit në një udhëtim 12-vjeçar, dërgoi në Tokë imazhe që jo vetëm që u siguroi shkencëtarëve një bibliotekë virtuale të informacionit në planet, por që, si Pioneer 10 e saj dhe 11 paraardhësit, treguan se hënat joviane ishin plot kratere nga impakti i shkëmbinjve shumë të mëdhenj me shpejtësi të jashtëzakonshme.

Në të vërtetë, impakte të tilla kanë lënë rreth 170 kratere të njohura në Tokë, disa prej tyre të mëdhenj si Vredefort në Afrikën e Jugut, me diametër gati 120 milje. Një impakt i tillë në Gadishullin Jukatan të Meksikës, i cili krijoi një krater me perimetër 112 milje dhe shkaktoi dëme – disa prej tyre të tmerrshme – ngriti aq shumë mbeturina në atmosferë sa bllokoi rrezet e diellit. Kjo vrau bimësinë që, nga ana tjetër, bëri të zhdukeshin Brontosaurus, Tyrannosaurus rex, Pterodactyls dhe dinosaurët e tjerë.
Gene Shoemaker, gjeolog planetar, ka thënë se herën tjetër që një asteroid ose kometë me të vërtetë e madhe të përplaset në Tokë, mund të shkaktojë një shpërthim ekuivalent me atë që do të gjeneronin të gjitha armët bërthamore të botës njëkohësisht. Kjo mund të shkaktojë shfarosje masive.

Dhe efektet e kësaj vetëm dinozaurët i dinë.

Prandaj është e domosdoshme që ne të miratojmë një strategji të dyfishtë për mbijetesë: të ngremë një sistem mbrojtës aktiv planetar që mund të dallojë rreziqet e mundshme afër Tokës dhe t’i devijojë ose shkatërrojë ata; dhe të krijojmë koloni në botët e tjera, duke filluar me Hënën, për t’u përhapur, në vend që të vdesim.

Astronomi Johan Kepler e pati parashikuar këtë dhe e parashtron në një letër drejtuar Galileos, të cilit i thotë se njerëzimi, herët apo vonë, do të duhet të dalë në hapësirë:
«Siguroni anije ose vela të përshtatura për flladet qiellore dhe do të ketë disa që nuk do të kenë frikë as nga ai boshllëk [i hapësirës]. . . Pra, për ata që do të vijnë së shpejti për ta provuar këtë udhëtim, le të vendosim astronominë: Galileo, ti i Jupiterit, unë i Hënës”.

Presidenti John F. Kennedy iu përgjigj Sputnikut dhe programit hapësinor sovjetik duke deklaruar në shtator 1962 se amerikanët do të kalonin “detin e ri” dhe do të arrinin në Hënë para fundit të asaj dekade. Një përpjekje e paparë shkencore dhe industriale e çoi në fund këtë ambicie. Apollo 11 më në fund kaloi flladet qiellore përtej “detit të ri” në Hënë dhe uli në të Neil Armstrong-un më 20 korrik 1969.

Ajo u pasua nga pesë zbarkime të tjera, e fundit në dhjetor 1972. Në atë kohë, bota ishte bërë indiferente ndaj këtyre lëvizjeve, dhe NASA i dha fund këtij programi. Misionet hënore pas Apollo 11 dhe 12 nuk mund të ngjallnin interes të gjerë publik, as Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës, i cili supozohej të çonte në një kthim në Hënë dhe udhëtime të tjera përtej saj.

Prandaj është koha për të gjallëruar programin hapësinor – mbi bazë ndërkombëtare me mbarimin e Luftës së Ftohtë prej shumë kohësh – që më në fund do të mbledhë tokësorë të ndryshëm së bashku në një përpjekje thelbësore jetike dhe të sigurojë mbijetesën e tyre, rritjen kulturore dhe ekonomike dhe ngritjen shpirtërore.

Ne duhet të dërgojmë ekipe të njëpasnjëshme ndërkombëtare në Hënë për të krijuar një bazë që do të rritet në koloninë e pavarur që Arthur C. Clark parashikoi në “Eksplorimi i hapësirës”, libër që u botua gjashtë vjet para se Sputnik 1 të fillonte epokën e parë të hapësirës . Kjo do të pasohej nga eksplorimi i Marsit.

Kolonizimi i hapësirës do të ndryshonte thelbësisht dhe thellësisht marrëdhënien tonë me njëri-tjetrin.

Ndërsa nacionalizmi do të vazhdonte, të gjithë popujt në këtë planet do të fillonin ta shihnin veten në një emërues të përbashkët si tokësorë të bashkuar – një specie unike dhe e talentuar me potencial të pakufizuar – të cilët ndajnë një trashëgimi, botë dhe fat të përbashkët që i bëjnë kufijtë shumë më pak të rëndësishëm sesa anëtarësia në një familje botërore. Kombet e Bashkuara do të zëvendësohen nga Njerëzit e Bashkuar.

Anëtarët e racës njerëzore do ta kuptonin se ata janë kryesisht, në thelb, tokësorë. Dhe si të tillë, ata do të mbrojnë dhe kujdesen për planetin e tyre së bashku. Kjo mund ta bëjë Osepok të vendosë të kthehet në shtëpi.

William E. Burrows është gazetar veteran dhe autor i “Oqeani i ri”, “Kërcënimi i asteroidit” dhe “Imperativi i mbijetesës”