MENU
klinika

PËRGJIGJET MJEKU

Si të lehtësojmë ndjesinë e fytit të acaruar?

20.12.2020 - 11:11

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja: Si të lehtësojmë ndjesinë e fytit të acaruar?

Mjeku: Në rastin e fytit të acaruar të përdorim spray të kombinuar: paracetamol – antihistaminikë, paracetamol – ibuprofen. Hidratim sa më të mirë të fytit, në rastin e tharjes së shpeshtë të fytit rekomandoj që të përdoren çarja as të përvëluar në temperaturë të lartë as të ftohta  në temperaturë të ulët. Të jenë të vakët ose pak më tepër se i vakët. Pacienti të hidratohet mirë, hidratim do te thotë që të marrë gjatë kohës që kalon gjendjen virale rreth 1.5 litra litra likide që mund të jetë në formën e ujit ose në formën e lëngjeve të frutave që kanë dhe vitamina brenda dhe çajrat.

 A këshillohet e njëjta gjë edhe ke fëmijët ?

Kujdesi që duhet të ketë prindi ndaj fëmijës është më i madh. Tek fëmijët duhet të kemi kujdes temperaturën, dhe sidomos tek fëmijët deri në 5 vjeç për ne mjekët ORL është bllokimi i hundëve. Do të rekomandoja që vazhdimisht hunda të jetë e lirshme , të shpëlahet me solucione fiziologjike të cilët prindërit nuk duhet ti kursejnë 4-5 herë në ditë. Në rastin e solucioneve të tjera  që mund te futet oksimetazolina, kortizoni spary  është mjeku që duhet ta këshillojë. Por në përdorimin e solucioneve fiziologjik për shpëlarjet nazale  nuk ka as një lloj problemi.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN