MENU
klinika

Zbulojini

Kërkoni dhëmbë të bardhë? Keto 5 ushqime bëjnë “mrekulli”

12.01.2021 - 11:23

Ngjyrosja e dhëmbëve është një dukuri e zakonshme. Ndodh kur shtresa e jashtme e dhëmbëve ose smaltit zbardhet.

Ka shumë produkte për zbardhjen e dhëmbëve në treg. Ju mund të zgjidhni nga pasta dhëmbësh, shirita ose xhel zbardhues. Dentisti gjithashtu mund të ofrojë zbardhues profesional.

Por këto trajtime mund të jenë të shtrenjta. Ato gjithashtu përmbajnë kimikate, të cilat mund të jenë të ashpra për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Nëse dëshironi të zbardhni dhëmbët pa kimikate, mund të jeni duke kërkuar mjete shërimi më natyrale. Një mundësi është të hani ushqime që natyrshëm zbardhin dhëmbët.

Megjithëse ka disa prova që këto ushqime funksionojnë, efektet e tyre janë kryesisht anekdotale dhe teorike,dhe nuk do tju dëmtojnë.

Luleshtrydhe

Luleshtrydhet përmbajnë acid malik. Ky acid thuhet se ka veti zbardhuese, të cilat mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhëmbëve me njolla.

Acidi malik gjithashtu mund të rrisë prodhimin e pështymës tek njerëzit me gojë të thatë. Pështyma mbron nga prishja e dhëmbëve, një shkak i zakonshëm i njollës, duke larë ushqimin dhe mbeturinat.

Shalqi

Shalqiri ka më shumë acid malik sesa luleshtrydhet. Acidi malik mund të luajë një rol në zbardhimin e dhëmbëve dhe promovimin e prodhimit të pështymës.

Disa njerëz gjithashtu thonë se struktura fibroze e shalqirit pastron dhëmbët, gjë që ndihmon në heqjen e njollave. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur këtë pretendim.

Ananasi

Dhëmbët janë të mbuluar me guaskë, ose një shtresë të proteinave të pështymës. Shtresa e proteinave mbron dhëmbët, por gjithashtu thith pigmente nga ushqimi. Kjo mund të çojë në njollosje.

Shtresa gjithashtu u jep baktereve diçka për t’u ngjitur. Nëse bakteret grumbullohen, ato mund të shkaktojnë pllaka dhe njolla të dhëmbëve.

Sidoqoftë, ananasi natyrshëm mund të shpërndajë pllakat. Ai përmban një enzimë proteolitike të quajtur bromelain. Enzimat proteolitike mund të shpërbëjnë proteinat, duke përfshirë ato në shtresën e kockave.

Papaja

Papaja, si ananasi, përmban një enzimë proteolitike.

Enzima në papaja quhet papain. Gjithashtu prishet proteina, e cila degradon shtresën e kockave. Kjo ndihmon në zvogëlimin e njollave dhe mbron nga formimi i pllakave.

Qumësht

Acidi laktik në qumësht mund të lehtësojë gjithashtu smaltin. Thuhet gjithashtu se stimulon prodhimin e pështymës, e cila mund të ndihmojë në larjen e baktereve që shkaktojnë kavitetin.

Kazeina, një proteinë në qumësht, parandalon gjithashtu ngjyrosjen. Kazeina ndihmon në rekrutimin e fosfateve të kalciumit për të riparuar kavitetet dhe për të parandaluar akumulimin e pllakave.

Një studim i vitit 2014 tregoi gjithashtu se kazeina lidhet me polifenolët në çaj, i cili parandalon që taninet të ngjiten në dhëmbë dhe të shkaktojnë njollosje.

Ushqime të tjera të qumështit, si djathi dhe kosi, gjithashtu përmbajnë acid laktik dhe kazeinë, dhe mund të kenë një efekt të ngjashëm.

Sa kohë duhet që ushqimet të zbardhin dhëmbët?

Është e panjohur sa kohë duhet që këto ushqime të zbardhë dhëmbët. Nuk ka asnjë hulumtim mbi kornizën kohore të pritur. Sidoqoftë, në krahasim me produktet tregtare, mjetet juridike natyrore zakonisht zgjasin më shumë.

Kjo gjithashtu varet nga ngjyra origjinale e dhëmbëve. Nëse dhëmbët janë njollosur në mënyrë të konsiderueshme, do të duhet më shumë kohë për të parë rezultatet. E njëjta gjë është e vërtetë nëse hani shumë ushqime që njollosin dhëmbët.