MENU
klinika

Kush mund të përfitojë?

A mund të frenojnë astmën tek fëmijët Omega-3?

02.02.2021 - 20:02

Omega-3 nga peshqit mund të frenojnë astmën tek fëmijët, por gjenet kanë rëndësi.

Konsumimi i sasive më të mëdha të acideve yndyrore omega-3 të gjetura në peshk mund të zvogëlojë rrezikun e astmës tek fëmijët – por vetëm ata me një variant të zakonshëm të gjenit, thonë studiuesit britanikë.

Ata u përqëndruan në acidet yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë acidi eikosapentaenoic (EPA) dhe acidi dokosaheksaenoik (DHA), të cilat dihet se kanë veti anti-inflamatore.

“Astma është gjendja kronike më e zakonshme në fëmijëri dhe ne aktualisht nuk dimë si ta parandalojmë atë,” tha autori i vjetër i studimit Seif Shaheen, nga Universiteti Queen Mary i Londrës.

“Është e mundur që një dietë e dobët mund të rrisë rrezikun e shfaqjes së astmës, por deri më tani shumica e studimeve kanë marrë” fotografi “, duke matur dietën dhe astmën për një periudhë të shkurtër kohe,” tha ai në një njoftim për shtyp të universitetit.

Për të zbuluar nëse marrja e omega-3 mund të ketë rëndësi, studiuesit analizuan të dhënat për më shumë se 4500 britanikë që kanë lindur në vitet 1990 dhe shëndeti i të cilëve është ndjekur që nga lindja.

Studiuesit analizuan lidhjen midis marrjes së EPA dhe DHA nga peshqit në moshën 7 vjeç dhe niveleve të astmës së sapo diagnostikuar tek këta fëmijë pasi arritën moshën 11 deri në 14 vjeç.

Në përgjithësi, marrja e omega-3 nga peshqit nuk shoqërohej me shfaqjen e astmës. Por duket se ishte i lidhur me një shans më të ulët për astmën në një nëngrup të fëmijëve me një përbërje të veçantë gjenetike.

ADN-ja në fjalë është një variant shumë i zakonshëm në gjenin e acidit yndyror desaturase (FADS): Më shumë se gjysma e fëmijëve kishin këtë variant, thanë Shaheen dhe kolegët e tij. Fëmijët që kanë këtë gjen kanë tendencë të kenë nivele më të ulëta natyrore të acideve yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë në gjak.

Në këta fëmijë, një marrje më e lartë dietike e acideve yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë u shoqërua me një rrezik më të ulët të astmës.

Në fakt, të rinjtë që renditeshin brenda një të katërtës më të lartë për sa i përket marrjes ditore të omega-3 kishin një rrezik 51% më të ulët të astmës sesa ata në një të katërtën më të ulët, zbuluan studiuesit. Studimi u botua më 28 janar në European Respiratory Journal.

Grupi i Shaheen theksoi se ky është një studim vëzhgues, kështu që nuk mund të provojë se marrja më e lartë e omega-3 në fëmijëri mund të parandalojë astmën.

Audrey Koltun është një dietologe e regjistruar në Qendrën Mjekësore të Fëmijëve Cohen në Neë Hyde Park, NY Duke lexuar mbi gjetjet e reja, ajo tha se për shkak të përfitimeve të tyre të njohura kundër një morie sëmundjesh, “omega-3 nga peshqit rekomandohen rregullisht si pjesë e një dietë të shëndetshme “.

Por Koltun tha se studimi i Mbretërisë së Bashkuar lë shumë pyetje pa përgjigje, veçanërisht për prindërit e fëmijëve që mund të jenë ngrënës të zgjedhur.

“Shumica e fëmijëve nuk e duan peshkun,” tha Koltun, “kështu që do të ishte e vështirë për ata fëmijë me varianton e genit të përfitojnë nga omega-3 nëse nuk i pëlqejnë peshqit. A do të kishte të njëjtat përfitime marrja e një suplementi vaji peshku me cilësi të lartë në lidhje me uljen e rrezikut të shfaqjes së astmës në këtë grup specifik të fëmijëve? “

Disa shtesa omega-3 vijnë nga burime bimore siç janë algat, vuri në dukje ajo, por nuk është e qartë nëse ato shtesa do të ishin me përfitim të barabartë kundër astmës.

Për fëmijët, Koltun rekomandon “synimin për një dietë të shëndetshme më të ekuilibruar që është e kufizuar në ushqimet e rafinuara / të përpunuara” të njohura për të rritur inflamacionin në trup. Në të njëjtën kohë, prindërit duhet të përpiqen të “rrisin perimet, pemët, drithërat, si dhe yndyrnat e shëndetshme – përfshirë omega-3”, tha ajo.