MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Kërkon rindërtimin e Italisë

Çfarë mund t’i japë kryeministri i ri Italisë?

17.02.2021 - 13:13

Kryeministri Mario Draghi u kërkoi italianëve të bashkohen në një përpjekje historike për të rindërtuar vendin e tyre, duke krahasuar detyrën me rindërtimin e pasluftës, ndërsa ai përcaktoi një axhendë ambicioze, fort pro-evropiane për qeverinë e tij të re. “Sot kemi mundësinë ose më saktë përgjegjësinë për të filluar një rindërtim të ri, siç bënë qeveritë pas Luftës së Dytë Botërore,” u tha ish-kreu i Bankës Qendrore Evropiane senatorëve të Romës, në prezantimin e tij të parë të detajuar të programit të administratës së tij.

Kryeministri i sapo instaluar, i kredituar për kursimin e euros në 2012, përqendroi fjalimin e tij rreth integrimit evropian përpara një vote të besimit në dhomën e sipërme të mërkurën në mbrëmje, ai do të fitojë falë një mazhorance të madhe. Senatorët do të votojnë rreth orës 10:00, ndërsa ligjvënësit e dhomës së ulët do të votojnë të enjten në mbrëmje.

“Ne duhet të jemi krenarë për kontributin e Italisë në rritjen dhe zhvillimin e Bashkimit Evropian”, tha Draghi. “Pa Italinë nuk ka Evropë.” Kryeministri tha se shtetet kombëtare “do të mbeten referenca për qytetarët” por “ata do të duhet të pranojnë sovranitetin kombëtar për të fituar një sovranitet të përbashkët”.

Si kryeministër, Draghi po bën bankën për të përshpejtuar fushatën e vaksinimit të Italisë për të filluar një ekonomi të gjymtuar nga pandemia e koronavirusit si dhe një vit bllokimesh kombëtare dhe rajonale. Pandemia ka marrë më shumë se 90,000 jetë në një vend të bllokuar në recesionin më të keq që nga Lufta e Dytë Botërore, me borxhe në pothuajse 160% të prodhimit.

Pulla Pro-Evropiane
Fjalimi i Draghi-t u përqendrua vazhdimisht në vulën pro-evropiane të qeverisë së tij në hyrje. Fondet e Bashkimit Evropian duhet të vendosen për të forcuar rritjen ekonomike në të gjithë kontinentin, tha ai.

Duke thënë se qeveria e tij do të jetë fort pro-evropiane dhe atlantike, Draghi e quajti euron “të pakthyeshme”, në një paralajmërim për një pjesë të euros-skeptikëve në disa nga partitë që kanë ofruar mbështetje. Draghi bëri thirrje gjithashtu për një BE gjithnjë e më të integruar me një buxhet të përbashkët të aftë për të mbështetur vendet në periudhat e recesionit. Fjalimi u prit me një ovacion nga shumica e ligjvënësve.

Draghi u përqëndrua në përshpejtimin e fushatës së vaksinimit të vendit si çelësi për rinisjen e ekonomisë. “Sfida jonë e parë është të sigurojmë një sasi të mjaftueshme të vaksinës së re, ta shpërndajmë shpejt dhe me efikasitet,” tha ai.

Kryeministri gjithashtu përshkroi një axhendë të gjerë të reformave strukturore për vendin, duke filluar nga barazia gjinore te drejtësia, jugu i depresionuar dhe administrata publike.

Plani i Draghi-t
Draghi është vendosur për një shumicë të gjerë në votimet e besimit edhe nëse disa anëtarë të Lëvizjes Pesë Yje, partia më e madhe në parlament, vendosin të votojnë kundër tij ose të abstenojnë. Five Star është tronditur nga përçarjet midis anëtarëve të saj, me disa që mbajnë fort rrënjët e partisë si një lëvizje proteste që sulmoi kundër bankierëve dhe teknokratëve. Draghi do të kishte akoma një shumicë edhe pa asnjë votim të Pesë Yjeve.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Bloomberg/ "Draghi shpëtoi euron, do të shpëtojë dhe Italinë!"

Kur politikanët dështojnë, Italia u drejtohet bankierëve