MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Kina po e kalon Amerikën në çdo garë!

10.03.2021 - 08:31

“AMERICA”, shkruajnë autorët e një raporti të porositur nga kongresi mbi sigurinë kombëtare dhe inteligjencën artificiale, “nuk është e përgatitur të mbrojë ose të konkurrojë në epokën e Inteligjencës Artificiale.”

Ky mesazh i tmerrshëm vjen me specifika po aq alarmuese: forcat e armatosura të Shteteve të Bashkuara mund të humbin avantazhin e tyre konkurrues brenda 10 viteve; mikroçipet më të sofistikuar prodhohen në një fabrikë të vetme vetëm 110 milje larg armikut kryesor të Shteteve të Bashkuara në betejën për epërsinë teknologjike.

Kina është e vendosur të pretendojë fitoren në këtë garë dhe udhëheqësit e saj kanë zhvilluar plane të panumërta në të gjithë shoqërinë e saj për të realizuar qëllimin e tyre.

Ndërkohë, vlerëson Komisioni i Sigurisë Kombëtare për Inteligjencën Artificiale, Shtetet e Bashkuara nuk kanë zhvilluar asgjë me shumë koherencë.

Shkrimtarët bëjnë thirrje për një Këshill të Konkurrencës së Teknologjisë në Shtëpinë e Bardhë për ta ndryshuar atë nga lart poshtë. Detyra, ata parashikojnë, do të marrë investime të majme.

Një sfidë është promovimi i inovacionit pa thjesht mbushjen e fitimit të sektorit privat nga njëra anë ose mbytjen e shkathtësisë së sektorit privat nga ana tjetër.

Qëndrimi përpara do të kërkojë mendim të freskët në fushat që zakonisht u kushtohet më pak vëmendje.

Një nga këto është talenti.

Shtetet e Bashkuara bëjnë një punë të denjë duke tërhequr më të mirët  nga jashtë, dhe madje bëjnë një punë të denjë duke i mbajtur këtu në një periudhë më të shkurtër – por mungesa e një rruge kuptimplote për nënshtetësinë e bën mbajtjen afatgjatë më të vështirë dhe Kina ka përmirësuar aftësinë e saj për të joshur talentet.

Raporti rekomandon dhënien e kartave jeshile për të gjithë të diplomuarit e doktoratës STEM; vizat për sipërmarrësit dhe studiuesit në fushat më të reja duhet gjithashtu të bëhen më të arritshme.

Komisionerët kanë një sugjerim radikal këtu: një Akademi e Shërbimit Dixhital të SHBA që do të përgatisë studentët për shërbimin civil të ditëve moderne.

Lufta nuk ka të bëjë vetëm me ndërtimin e mjeteve më të mira sa më shpejt, por edhe të dish më mirë se si t’i përdorim ato.

Interneti ka sjellë me vete një mori të dhënash që mund të mbingarkojnë edhe analistin më të aftë duke kërkuar në të.

Lufta është vendosur të veprojë me një ritëm dhe shkallë të patreguar, dhe makineritë dhe njerëzit ashtu duhet të jenë të pajisur.

Piketat janë të mëdha, sepse fituesit do të përcaktojnë të ardhmen e mjeteve me potencial të madh si për të ndihmuar, ashtu edhe për të dëmtuar.

Tashmë, Kina na ka dhënë një paraqitje të shkurtër të së ardhmes tekno-autoritare: mbikëqyrjen masive dhe kontrollin e plotë.

Ka një të ardhme tekno-demokratike brenda mundësive, gjithashtu, por vetëm nëse demokracitë janë të përgatitura ta hartojnë atë. Kjo duhet të udhëheqë rrugën.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Henry Kissinger flet për konfliktin SHBA-Kinë

‘Lufta tregtare’, më keq se Lufta e Parë Botërore!