MENU
klinika

Katër kombe impenjohen për një rajon, të lirë e të sigurt

“Quad” për një Rajon Indo-Paqësor të lirë

15.03.2021 - 09:57

Joe Biden është president i Shteteve të Bashkuara. Narendra Modi është kryeministër i Indisë. Scott Morrison është kryeministër i Australisë. Yoshihide Suga është kryeministër i Japonisë.

Në dhjetor 2004, shelfi kontinental në brigjet e Indonezisë u zhvendos dy metra, duke krijuar një nga valët më të mëdha të baticës në historinë moderne dhe një krizë humanitare gati të paparë rreth Oqeanit Indian.

Me miliona të zhvendosur dhe qindra mijëra të vrarë, rajoni Indo-Paqësor dha një thirrje të qartë për ndihmë.

Së bashku, katër vendet tona iu përgjigjën.

Australia, India, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara – një grup i kombeve demokratike të përkushtuar për të dhënë rezultate përmes bashkëpunimit praktik – koordinuan ndihmën e shpejtë humanitare dhe lehtësimin e katastrofave për njerëzit në nevojë.

Bashkëpunimi ynë, i njohur si “Quad”, lindi në krizë. Ai u bë një dialog diplomatik në 2007 dhe u rilind në 2017.

Tani, në këtë epokë të re të ndërlidhjes dhe mundësive në të gjithë Indo-Paqësorin, ne përsëri jemi thirrur të veprojmë së bashku në mbështetje të një rajoni në nevojë.

Që nga cunami, ndryshimi i klimës është bërë më i rrezikshëm, teknologjitë e reja kanë revolucionarizuar jetën tonë të përditshme, gjeopolitika është bërë gjithnjë e më komplekse dhe një pandemi ka shkatërruar botën.

Përkundër këtij sfondi, ne jemi duke rikontifikuar një vizion të përbashkët për një rajon Indo-Paqësor që është i lirë, i hapur, elastik dhe gjithëpërfshirës.

Ne po përpiqemi të sigurojmë që Indo-Paqësori të jetë i arritshëm dhe dinamik, i qeverisur nga ligji ndërkombëtar dhe parimet themelore të tilla si liria e lundrimit dhe zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjeve dhe që të gjitha vendet të jenë në gjendje të bëjnë zgjedhjet e tyre politike, të lira nga detyrimi.

Në vitet e fundit, ai vizion është testuar gjithnjë e më shumë. Këto sprova vetëm kanë forcuar vendosmërinë tonë për të llogaritur së bashku me sfidat më urgjente të globit.

Qeveritë tona kanë punuar ngushtë për vite me radhë dhe të Premten, për herë të parë në historinë e “Quad”, ne u mblodhëm si udhëheqës për të avancuar bashkëpunimin domethënës në nivelin më të lartë.

Për të forcuar kërkimin tonë për një rajon të hapur dhe të lirë, ne kemi rënë dakord të bëjmë partner për të adresuar sfidat e paraqitura nga teknologjitë e reja dhe të bashkëpunojmë për të vendosur normat dhe standardet që rregullojnë inovacionet e së ardhmes.

Është e qartë se ndryshimi i klimës është njëkohësisht një përparësi strategjike dhe një sfidë urgjente globale, përfshirë këtu edhe rajonin Indo-Paqësor. Kjo është arsyeja pse ne do të punojmë së bashku dhe me të tjerët për të forcuar marrëveshjen e Parisit dhe për të rritur veprimet klimatike të të gjitha kombeve.

Dhe me një angazhim të palëkundur për shëndetin dhe sigurinë e njerëzve tanë, ne jemi të vendosur t’i japim fund pandemisë covid-19 sepse asnjë vend nuk do të jetë i sigurt për sa kohë që pandemia vazhdon.

Pandemia është ndër rreziqet më të mëdha për shëndetin dhe stabilitetin ekonomik në historinë e kohëve të fundit, dhe ne duhet të punojmë në partneritet për ta ndaluar atë në gjurmët e saj. Tani, ne po fillojmë një përpjekje ambicioze për të ndihmuar në përfundimin e covid-19.

Së bashku, ne zotohemi të zgjerojmë dhe përshpejtojmë prodhimin në Indi të vaksinave të sigurta, të arritshme dhe efektive. Ne do të jemi partnerë në secilën fazë për të siguruar që vaksinat të administrohen në të gjithë rajonin Indo-Paqësor deri në vitin 2022.

Ne do të kombinojmë zgjuarsinë tonë shkencore, financimin, kapacitetin prodhues të frikshëm dhe historinë e gjatë të partneritetit global-shëndetësor për të shtuar furnizimin e vaksinave që shpëtojnë jetën, në bashkëpunim të ngushtë me organizata shumëpalëshe duke përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe Covax Facility.

Nisma jonë e vaksinave do të drejtohet nga një Grup Punues i Ekspertëve Quad Vaccine që bashkon udhëheqësit më të mprehtë shkencorë nga Australia, India, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara për të përmbushur nevojat e ngutshme të rajonit.

Dhe megjithëse pandemia na pengon të takohemi personalisht, ne do ta bëjmë këtë para fundit të vitit 2021. Premtimet që ne bëjmë sot duhet të përkthehen nesër në një Indo-Paqësor më të shëndetshëm dhe më të prosperuar.

Ne jemi krenarë të shpallim këto hapa të guximshëm – dhe të etur për të filluar punën që vendet tona duhet të ndërmarrin për t’i arritur ato.

Përfundimi dhe rikuperimi nga pandemia, qëndrimi përballë ndryshimit të klimës dhe avancimi i vizionit tonë të përbashkët rajonal nuk do të jetë i lehtë. Ne e dimë që nuk mund dhe nuk do të kemi sukses pa koordinim dhe bashkëpunim. Ne do të rinovojmë dhe forcojmë partneritetet tona në Azinë Juglindore, duke filluar me Shoqatën për Kombet e Azisë Juglindore, të punojmë me Ishujt Paqësor dhe të angazhojmë rajonin e Oqeanit Indian për të përmbushur këtë moment.

Quad është një grup fleksibël partnerësh të një mendjeje të përkushtuar për të çuar përpara një vizion të përbashkët dhe për të siguruar paqen dhe prosperitetin. Ne i mirëpresim dhe do të kërkojmë mundësi për të punuar me të gjithë ata që marrin pjesë në ato qëllime.

Gjatë këtyre muajve të fundit, secili prej nesh është pikëlluar nga vuajtjet që ka duruar populli ynë dhe bota. Por në këtë orë të errët, partneriteti ynë ofron një shkëndijë shprese për të ndriçuar rrugën përpara. Themelet tona të demokracisë dhe një angazhim i përbashkët na bashkojnë.

Ne e dimë që mund të ofrojmë sigurinë dhe prosperitetin e njerëzve tanë në vend duke u përballur së bashku me krizat globale, me qëllim dhe vendosmëri. Ne nxjerrim nga tragjedia forcën dhe qëndrueshmërinë për t’u bashkuar dhe kapërcyer pengesat dhe momentet e vështira.

Dhe ne e ripranojmë veten tonë, edhe një herë, në një rajon Indo-Paqësor që është i lirë, i hapur, i sigurt dhe i prosperuar.

Opinion

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ F.H, konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN