MENU
klinika

Simptomat dhe trajtimi

Çfarë është Bradikinesia?

16.05.2021 - 15:39

Bradikinesia është dëmtim i kontrollit motorik vullnetar që shkakton lëvizjeve të ngadalta ose ngrirje të gjymtyrëve.

Më së shpeshti është një simptomë e sëmundjes Parkinson ose një efekt anësor i disa ilaçeve. Është një nga simptomat kryesore që kërkojnë mjekët kur diagnostikojnë Parkinson.

Simptomat e bradikinesisë

Simptomat e bradikinesisë përfshijnë lëvizje jashtëzakonisht të ngadalta. Megjithatë, ka simptoma të tjera që janë të zakonshme në këtë gjendje.

Këto simptoma përfshijnë:

çrregullim kur ecni

duke zvarritur njërën ose të dyja këmbët kur ecni

duke pasur pak ose aspak shprehje të fytyrës

ngrirja – reagimet e muskujve mund të ngadalësohen deri në atë masë që muskujt të bëhen të palëvizshëm, ose të ngrijnë, për një periudhë kohe

vështirësi me detyrat që janë me natyrë të përsëritur, si lëvizja e gishtave ose duartrokitja

vështirësi në përgatitjen çdo ditë (p.sh., mbyllja e kopsave, larja e dhëmbëve, krehja e flokëve)

Për ata që jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit, bradikinesia është një nga shkaqet e humbjes së aftësisë së tyre për të folur qartë. Zëri bëhet më i butë me kalimin e kohës, dhe fjalët do të bëhen më të vështira për t’u kuptuar qartë.

Bradikinesia gjithashtu kontribuon në rrezikun e rënies tek njerëzit që kanë sëmundjen e Parkinsonit.

Testi dhe diagnostikimi i bradikinezisë

Testi i përdorur për bradikinesinë quhet testi i mospërputhjes akinesia bradikinesia, i njohur gjithashtu si B.R.A.I.N. provë

Gjatë këtij testi, ju kërkohet të prekni tastet shpejt në një tastierë me gishta të alternuar për një minutë. Rezultatet në test do të përcaktojnë diagnozën tuaj.

Rezultatet përfshijnë numrin e tastave të saktë të goditur, numrin e tastave të gabuar të goditur, kohën që duhet për të goditur tastet, dhe kohën që kalon midis goditjes së secilit tast.

Ky test konsiderohet i besueshëm për t’i thënë mjekëve se në cilën fazë të Parkinsonit ndodheni dhe nëse keni bradikinezi. Nuk ka ende një test të caktuar për të diagnostikuar fillimisht sëmundjen e Parkinsonit.

Trajtimi i Bradikinesisë

Parkinsoni dhe simptomat e tij aktualisht nuk mund të shërohen. Sidoqoftë, simptomat mund të menaxhohen disi me ilaçe.

Medikamentet më të dobishme për bradikinesia janë ato që rrisin veprimin e dopaminës. Disa nga ilaçet që përdorin dopaminë ose veprojnë ashtu si dopamina për të marrë të njëjtin reagim janë:

karbidopa-levodopa

agonistët e dopaminës

Frenuesit MAO-B

Ekzistojnë një numër ilaçesh të tjerë që mjeku mund të provojë derisa të gjeni të duhurin për ju.

Sidoqoftë, gjetja e ilaçeve të duhura do të jetë një sfidë e vazhdueshme, sepse këto lloj ilaçesh bëhen më pak efektive me kalimin e kohës. Mjeku do t’ju monitorojë për të rregulluar dozën ose për të ndryshuar ilaçet sipas nevojës.