MENU
klinika

Nga Russian Today/ Çfarë rrezikojnë?

Fondet e mëdha të pensioneve, baste fitimprurëse të naftës

31.05.2021 - 13:45

Industria e rërave të naftës në Kanada është tepër e karbonizuar për synimet mjedisore, sociale dhe qeverisëse (ESG) të disa prej investitorëve më të mëdhenj institucionalë në botë. Por jo për fondet e pensionit të Kanadasë.

Pesë fondet më të mëdha të pensioneve kanadeze, të cilat menaxhojnë 1.2 trilionë dollarë në totalin e aktiveve, panë investimet e tyre të kombinuara në aksionet e listuara në SHBA të prodhuesit më të madh të rërës së naftës të rriteshin me 147% në tremujorin e parë të 2021, në një total prej 2.4 miliardë dollarë, sipas në një analizë të Reuters për regjistrimet në SEC.

Pjesa më e madhe e kërcimit të vlerës së investimeve të fondeve të pensionit thjesht pasqyroi rritjen e çmimeve të aksioneve. Megjithatë, fondet blenë gjithashtu më shumë aksione në prodhuesit më të mëdhenj kanadezë të rërës së naftës, sipas analizës së Reuters.

Pavarësisht nga mënyra në të cilën fondet e pensionit rritën investimet në rërat e naftës në tremujorin e parë, fakti mbetet se ndryshe nga fondet e tjera të pensionit dhe disa prej fondeve më të mëdha të pasurisë sovrane në botë, nuk kanë premtuar ose bërë zhvendosje në një nga mënyrat më të rënda për emisionet e prodhimit të naftës.

Fondet, Bordi i Investimeve i Planit të Pensionit të Kanadasë (CPPIB), (CDPQ), Plani i Pensionit të Mësuesve Ontario (OTPP), dhe Bordi i Investimeve të Pensionit të Sektorit Publik (PSP) ) rritën kolektivisht vlerën e investimeve të tyre në Burimet Natyrore Kanadeze, Suncor Energy, Cenovus Energy dhe Imperial Oil, sipas analizës së Reuters.

Disa nga fondet e pensionit të Kanadasë janë angazhuar në portofolet neutrale të karbonit deri në vitin 2050. Duke komentuar analizën për Reuters, një zëdhënëse e PSP Investments tha se shumë prej investimeve të fondit ishin në portofolet pasive që përcjellin indekset e aksioneve. Përfaqësues të fondeve të tjera i thanë Reuters se ekspozimi i tyre ndaj karburanteve fosile si një e tërë është një përqindje e vogël e aseteve totale të mbajtura.

Sidoqoftë, fondet janë kritikuar nga aktivistët për mos bërë aq sa duhet për të llogaritur rrezikun e klimës në portofolet e tyre duke investuar nga biznesi i rërës së naftës.

Duke komentuar çështjen e profilit të lartë të kësaj jave, në të cilën një gjykatë Hollandeze urdhëroi Shell të ulë emetimet, duke e konsideruar atë direkt përgjegjëse për kontributin në ndryshimin e klimës, grupi aktivist i pensionit Shift tha: “Fondet e pensioneve marrin shënim: rreziqet me të cilat përballen kompanitë e naftës dhe gazit mes një vale procesesh gjyqësore kundër prodhuesve të karburanteve fosile më përgjegjës për krizën e klimës.”

“Ne kemi një problem të madh me fondet e pensionit duke thënë se ne besojmë në angazhim, jo ​​në zhvendosje, por nuk ka asnjë shenjë të kësaj angazhimi”, tha drejtori i Shift, Adam Scott për Reuters.

Investitorë të tjerë institucionalë dhe fonde pensioni tashmë kanë hedhur aksionet e tyre në kompanitë e rërës së naftës.

Në maj të vitit të kaluar, Fondi Pensional i Qeverisë së Norvegjisë Global, fondi më i madh sovran në botë i cili ka grumbulluar pasurinë e saj të madhe nga nafta e Norvegjisë, vendosi të përjashtojë Burimet Natyrore Kanadeze, Energjinë Cenovus, Suncor Energy dhe Imperial Oil mbi “emetimet e papranueshme të gazeve serë”. Edhe Fondi i Investimeve Publike (PIF), fondi sovran i pasurisë së eksportuesit më të madh në botë të naftës Arabia Saudite, ka shitur kohët e fundit të gjitha 51 milion aksionet që mbante në Suncor.

Ndër fondet e pensionit, Fondi i Përbashkët i Pensionit i Shtetit të Nju Jorkut tha muajin e kaluar se do të zhvlerësojë investimin e tij prej 7 milion dollarësh amerikanë në firmat kanadeze të rërës së naftës pasi përcaktoi se shtatë kompani “nuk arritën të tregojnë se po kalojnë nga prodhimi i rërës së naftës”.

Vlerësimi i zotërimeve të rërës së naftës së fondit është pjesë e një rishikimi më të gjerë të rrezikut të klimës në investimet e energjisë dhe fondi do të vlerësojë më tej kompanitë e naftës dhe gazit prej argjile, tha ajo.

Banka e Kanadasë gjithashtu paralajmëroi në Rishikimin e saj të fundit të Sistemit Financiar (FSR) nga fillimi i këtij muaji se dobësitë në lidhje me klimën janë të parat midis “çështjeve të vazhdueshme që të gjithë duhet t’i marrim seriozisht tani për të mbrojtur sistemin tonë financiar dhe ekonominë në të ardhmen.”

“Ndikimi i mundshëm i rreziqeve klimatike përgjithësisht është i nënvlerësuar, dhe ato nuk janë me çmim të mirë. Kjo do të thotë se tranzicioni në një ekonomi me karbon të ulët mund të lërë disa investitorë dhe institucione financiare të ekspozuar ndaj humbjeve të mëdha në të ardhmen,” tha Guvernatori i Bankës së Kanadasë Tiff Macklem.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN"The Economist"/ Putin bombardon infrastrukturën e energjisë

Si përballen ukrainasit pa energji elektrike

Emigracionit ka shtuar më shumë problemin

A po vjen recesioni i “kravatave të bardha”?