MENU
klinika

Nga Russian Today/ Në 100 ditët e para të Biden

Më të pasurit e Amerikës rritën pasuritë e tyre me $ 195 miliardë

02.05.2021 - 17:43

Presidenti i SHBA Joe Biden dëshiron që amerikanët më të pasur të paguajnë pjesën e tyre të drejtë të taksave, por rezulton se ata janë bërë një nga përfituesit kryesorë të presidencës së tij.

Vlera e kombinuar neto e 100 personave më të mirë ultra të pasur në SHBA është ngritur në qiell me 195 miliardë dollarë që kur Biden mori detyrën, sipas llogaritjeve të Bloomberg. Nga zgjedhja e tij deri në inaugurimin e tij, ata shtuan 267 miliardë dollarë në pasuritë e tyre, duke e çuar fitimin e tyre të përgjithshëm në 461 miliardë dollarë që nga 4 nëntori.

Rritja e pasurisë së miliarderëve në 100 ditët e para të presidencës së Biden është rreth 20% e rezervave të parave që ata miliarderë u grumbulluan midis inaugurimit të Trump dhe zgjedhjeve të vitit 2020. Sipas të dhënave të Bloomberg, ata u bënë më të pasur 860 miliardë dollarë gjatë asaj periudhe.

Fitimet bazohen kryesisht në masa të mëdha stimuluese për të ndihmuar ekonominë të zbusë krizën e koronavirusit, e cila rezultoi në një tubim të tregut të aksioneve. Përveç masave të triliona vlerave të rëna dakord nga Trump, Biden miratoi një paketë tjetër stimuluese prej 1.9 trilionë dollarësh. Kjo i dha një tjetër hov aksioneve, me indekset S&P 500 dhe Dow Jones që u hodhën rreth 10% që nga inaugurimi i Biden.

Krerët e gjigantëve të teknologjisë dhe tregtisë elektronike si Amazon dhe Facebook ishin fituesit më të mëdhenj, si në kulmin e pandemisë ashtu edhe gjatë tubimit të fundit në tregun e aksioneve. Pasuria kolektive e miliarderëve amerikanë është rritur me 55% gjatë 13 muajve të fundit, duke arritur 4.56 trilionë dollarë, sipas një raporti nga Instituti për Studime të Politikave dhe Amerikanët për Drejtësinë e Taksave.

Megjithatë, Biden tani dëshiron që 1% më e pasur e amerikanëve dhe korporatave “të paguajnë pjesën e tyre të drejtë”, tha ai në fillim të kësaj jave. Ai dëshiron të sjellë “miliarda dollarë” në ekonomi dhe propozon marrjen e grupit të lartë të taksave për ata që bëjnë 400,000 dollarë ose më shumë në 39,6% dhe rritjen e taksave të fitimeve kapitale për ata që bëjnë më shumë se 1 milion dollarë në vit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Al Jazeera: Stimuli prej 1.9 trilionë dollarë mund të jetë shumë...

A mundet Joe Biden të krijojë një bum ekonomik?

"Modeli i vjetër ekonomik, i dobët"

Pandemia dhe mendimi ekonomik në ndryshim