Stili i jetës mesdhetare shkon përtej modës, është frymëzimi për të jetuar më shëndetshëm, më i qëndrueshëm dhe për të shijuar një peshë të shëndetshme.
Bazuar në këtë, nuk është asgjë e re të thuash se ka referenca të shumta shkencore mbi përfitimet medicinale të ndjekjes së një diete mesdhetare. Kohët e fundit prova të reja i janë shtuar listës së përfitimeve: Të mbash një dietë mesdhetare të pasur me peshk të yndyrshëm, perime dhe vaj ulliri mund të mbrojë trurin nga akumulimi i proteinave dhe tkurrja që mund të çojë në sëmundjen e Alzheimerit.
Ky studim i ri u botua më 5 maj në edicionin në internet të Neurologjisë. Edhe u bazua në analizimin në një mënyrë shumë specifike të disa proteinave anormale të gjetura në trurin e njerëzve me sëmundjen e Alzheimerit. Grupi i parë për të studiuar ishin proteinat amiloide që formojnë pllaka dhe e dyta ishin proteinat tau që formojnë lëmsh. Ajo erdhi në vëmendjen e studiuesve se kjo lloj proteine mund të gjendet gjithashtu në trurin e njerëzve të moshuar me njohje normale.
Dihet mirë që dieta mesdhetare është emëruar për të katërtin vit radhazi si tendenca më e mirë për të fituar shëndet dhe humbje peshe. Bazuar në këtë, nuk është asgjë e re të thuash se është një stil i të ngrënit që përfshin një kontribut të lartë të perimeve, bishtajoreve, frutave, drithërave, peshkut dhe acideve yndyrore të pangopura të tilla si vaji i ullirit. Ajo gjithashtu promovon një konsum të ulët të acideve yndyrore të ngopura, qumështit dhe mishit.
Studimi sugjeron që të hash një dietë të pasur me yndyrna të pangopura, me konsum të bollshëm të peshkut, frutave dhe perimeve, me pak qumësht dhe mish të kuq; në të vërtetë është skema e përsosur ushqyese për të mbrojtur trurin nga akumulimi i këtyre proteinave, të cilat shpesh lidhen me humbjen e kujtesës. Sipas autorit të studimit Tommaso Ballarini, Ph.D. në Qendrën Gjermane për Sëmundjet Neurodegjenerative në Bon, Gjermani: “Këto rezultate i shtohen provave që tregojnë se ajo që hamë mund të ndikojë në aftësitë e kujtesës më vonë gjatë jetës”.
Për më shumë detaje: Studimi ekzaminoi 512 persona, nga të cilët 169 pjesëmarrës ishin normalë, ndërsa 343 u identifikuan se ishin në rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer. Si pjesë e studimit, studiuesit shikuan se sa nga afër njerëzit ndiqnin dietën mesdhetare, të gjitha bazuar në përgjigjet e tyre ndaj një pyetësori në lidhje me zakonet e tyre të ngrënies gjatë muajit të kaluar.
Gjetjet ishin befasuese: njerëzit që shpesh hanin ushqime të shëndetshme tipike të dietës mesdhetare, të tilla si peshk, perime dhe fruta, dhe vetëm herë pas here hanin ushqime jo tipike të dietës mesdhetare, të tilla si mishi i kuq, morën rezultatet më të larta , me një maksimum rezultati i nëntë. Shkathtësitë njohëse u vlerësuan me një grup të gjerë testesh që përcaktojnë progresin e sëmundjes Alzheimer dhe analizuan pesë funksione të ndryshme, midis të cilave spikasnin gjuha, kujtesa dhe funksioni ekzekutiv.
Si pjesë e procesit, të gjithë pjesëmarrësit iu nënshtruan skanimeve të trurit për të përcaktuar vëllimin tuaj të trurit . Për më tepër, lëngu cerebrospinal i 226 pjesëmarrësve u analizua për biomarker amiloidi dhe proteina tau. Gjithashtu si një pjesë e rëndësishme e studimit, studiuesit shikuan marrëdhëniet midis njerëzve që ndoqën dietën mesdhetare dhe vëllimin e trurit, biomarkuesit e tau dhe amiloidit dhe aftësitë njohëse.
Si pjesë e gjetjeve të tyre, studiuesit u përshtatën për faktorë të tillë si mosha, gjinia dhe arsimi, dhe zbuluan se në zonën e trurit që lidhet më ngushtë me sëmundjen e Alzheimerit: çdo pikë më e ulët që njerëzit shënuan në shkallën e dieta mesdhetare ishte ekuivalente me gati një vit të plakjes së trurit. Ata gjithashtu shikuan amiloidin në lëngun cerebrospinal të pjesëmarrësve dhe zbuluan se ata që nuk ndoqën dietën nga afër kishin nivele më të larta të biomarkerëve të amiloidit, sesa ata që integronin dietën si pjesë e zakoneve të tyre të përditshme.
Një fakt tjetër interesant është informacioni që u mor si rezultat i testeve të kujtesës: njerëzit që nuk ndoqën dietën mesdhetare, morën rezultate më të këqija sesa ata që bënë. Ndërsa fusha e kërkimit mbetet e gjerë, studimi tregoi se ndjekja e një diete mesdhetare mbron trurin nga grumbullimi i proteinave dhe humbja e funksionit të trurit. Prandaj, njerëzit që ndjekin këtë stil të ngrënies mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e shfaqjes së Alzheimerit.
Padyshim, këto lloj zbulimesh na dëshmojnë fuqinë e ushqimit dhe si ndikon ai në gjendjen tonë të shëndetit fizik, emocional dhe mendor. Prandaj, një veprim i mirë parandalues kundër Alzheimerit është bast për integrimin e ushqimeve të propozuara nga stili i jetës mesdhetare në dietë. Në të njëjtën kohë, është po aq e rëndësishme të bësh aktivitet fizik të përditshëm, të pushosh mirë dhe të kesh një menaxhim të mirë të stresit. Më në fund, këto janë masa që do të bëjnë një ndryshim të dukshëm në zhvillimin e sëmundjeve kronike, dhe ato gjithashtu përmirësojnë cilësinë dhe jetëgjatësinë.