MENU
klinika

Nga The Washington Post

Po Biden a do e injorojë BE-në, si presidentët e tjerë amerikanë?

10.06.2021 - 15:49

Ndrkohë që Presidenti Biden fillon një turne në Evropë që përfshin takime nga afër me udhëheqësit e NATO-s dhe Grupit të Shtatë, vështirë se dikush mendon për fëmijën e njerkut të këtyre takimeve ndërkombëtare: samitet e Bashkimit Evropian.

Dhe pse jo? Takimet SHBA-BE shpesh kanë qenë çështje të lodhshme. Ata zakonisht përqendrohen jo në çështjet e mëdha gjeopolitike të momentit,.

Nuk është çudi që presidentët amerikanë kanë kërkuar të shmangin këto takime.

Në 2010, Presidenti Barack Obama bëri bujë kur ai anashkaloi një samit SHBA-BE, dhe administrata Trump i anuloi krejtësisht.

Por këtë vit, duhet të ketë peshë samiti me BE-në, e cila është rreth një e gjashta e ekonomisë globale, përfaqëson rreth 450 milion njerëz dhe përcakton standardet rregullatore globale në sektor pas sektori.

Nëse Biden do të ketë sukses në ringjalljen e ekonomisë amerikane, duke luftuar ndryshimin e klimës dhe duke konkurruar me Kinën, ai do të ketë nevojë për ndihmën e BE.

Biden arrives in UK for G7 summit, part of 8-day Europe trip-World News ,  Firstpost

be gjithashtu ka më shumë rëndësi sepse fokusi kryesor i Shteteve të Bashkuara në Evropë nuk është më në luftimin e luftërave por, në vend të kësaj, në konkurrencën me Kinën dhe mbrojtjen e demokracisë.

Por që nga fundi i Luftës së Ftohtë, Shtetet e Bashkuara kanë qenë shpërfillëse ndaj Bashkimit Evropian, duke preferuar të anashkalojnë Brukselin dhe të punojnë drejtpërdrejt me shtetet anëtare ose ti vendosin ato kundër njëri-tjetrit.

Në vend të kësaj, Uashingtoni duhet të jetë avokati më i madh i BE-së duke pasur parasysh besimin e tij në tregjet e lira dhe demokracinë liberale.

Biden duhet të bëjë thirrje që BE të bëhet një aktor më i fortë global.

Ne kemi nevojë për të punuar me BE për të shfrytëzuar fuqinë e tregjeve tona kolektive për të  ndërtuar të ardhmen.

Por Biden duhet gjithashtu të nxisë BE, partnerin tonë më të madh tregtar, të fillojë punën për disa çështje kryesore.

Së pari, klima: Shtetet e Bashkuara dhe BE mund të japë një shembull se si të krijojmë një ekonomi moderne, të pastër.

Në krye të investimeve të forta që administrata Biden-Harris ka propozuar në Planin Amerikan të Punëve dhe për të cilat Evropa është zotuar përmes iniciativës së saj të Marrëveshjes së Gjelbër, Shtetet e Bashkuara dhe BE mund të përcaktojë rregullat dhe standardet për të konkurruar në ekonominë globale.

Ne gjithashtu do të duhet të vendosim kosto për ata që veprojnë ngadalë. Bashkimi Evropian së shpejti do të dalë me një “Mekanizëm të Rregullimit të Kufirit të Karbonit”, i cili mund të imponojë kosto reale për ndërmarrjet e huaja ose vendet që nuk arrijnë të frenojnë emetimet.

Së dyti, ndërtimi i një klase të mesme të fortë.

Biden do të duhet të nxisë reformat në Organizatën Botërore të Tregtisë, për të vendosur një taksë minimale globale mbi fitimet e korporatave, për të krijuar zinxhirë të sigurt të furnizimit dhe për të goditur financimin e paligjshëm dhe pastrimin e parave që rrjedhin nëpër ekonomitë tona.

US troops in the UK cheer Biden's warning to Putin at start of Europe trip  - injuredly

Së treti, vaksinimi i botës.

Së bashku, ne kemi një tepricë të madhe të vaksinave dhe Shtetet e Bashkuara dhe be duhet të punojnë së bashku për të shpërndarë në mënyrë të barabartë këtë tepricë .

Së fundmi, Shtetet e Bashkuara dhe BE duhet të ngrihen për demokracinë dhe të drejtat e njeriut.

Presidentët e kaluar mund të kenë pasur frikë nga këto.

Por ato nuk janë më për pulat.

Në vend të kësaj, ata kanë të bëjnë me shfrytëzimin e fuqisë së dy rajoneve më të pasura në botë për të formësuar të ardhmen e tyre të përbashkët.

Ky është një samit për të cilin ia vlen të qëndroni zgjuar.

John Podesta është kryetari i Qendrës për Progresin Amerikan. Ai shërbeu si këshilltar i Presidentit Barack Obama dhe si shef i kabinetit të Shtëpisë së Bardhë të Presidentit Bill Clinton. Max Bergmann është një anëtar i vjetër në Qendrën për Progresin Amerikan. Ai shërbeu si këshilltar i lartë në Departamentin e Shtetit nga 2011-2017.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al