MENU
klinika

Nga Financial Times/ 'Komploti i pikave'

Sa të mira janë parashikimet e Fed?

16.06.2021 - 13:51

Rezerva Federale do të lëshojë sot një seri të re parashikimesh ekonomike dhe të gjithë sytë do të drejtohen në dy pyetje jetike për politikën monetare: a do të sinjalizojnë bankierët qendrorë të SHBA se do të fillojnë të rrisin normat e interesit në 2023, në vend të 2024? Dhe sa e lartë ata presin që inflacioni të rritet këtë vit dhe vitin tjetër?

Fed do të japë përgjigje të qarta në një tabelë që tregon, në mënyrë anonime, të gjitha parashikimet e zyrtarëve të saj. Ai i ka publikuar këto të dhëna për 14 vjet nën një nxitje të transparencës të iniciuar nga ish-kryetari Ben Bernanke.

Parashikimet mund të jenë një mjet i dobishëm sinjalizimi për bankën qendrore, por ndonjëherë ato ngatërrojnë mesazhin e saj. Zyrtarët e lartë të Fed rutinor kujtojnë tregjet, mediat dhe publikun se ato nuk duhet të përdoren si një udhëzues për politikat, i cili përcaktohet në deklaratën zyrtare nga Komiteti Federal i Tregut të Hapur, por mund të jetë e vështirë për investitorët të rezistojnë.

Si funksionojnë këto parashikime?
Secilit pjesëmarrës në FOMC, përfshirë anëtarët e bordit të guvernatorëve dhe presidentët rajonalë të Fed, u kërkohet të prodhojnë parashikime ekonomike katër herë në vit, zakonisht në Mars, Qershor, Shtator dhe Dhjetor. Tetëmbëdhjetë pritet ta bëjnë këtë këtë javë.

Këto janë parashikime individuale, të paraqitura në mënyrë anonime, për rritjen e produktit të brendshëm bruto, shkallën e papunësisë, inflacionin dhe nivelin e normës kryesore të interesit të Fed. Pjesëmarrësit paraqesin parashikime për vitin aktual dhe dy vitet e ardhshme, dhe për një periudhë afatgjatë.

Më pas numrat mblidhen dhe publikohen në të njëjtën kohë me deklaratën FOMC. Për secilin tregues, Fed lëshon gamën e plotë të parashikimeve, një tendencë qendrore dhe, më e rëndësishmja, një parashikim mesatar.

Po pikat?
Parashikimi më i ndjeshëm nga Fed është parashikimi i normës së interesit. Ndërsa parashikimi mesatar publikohet së bashku me treguesit e tjerë ekonomikë, ai gjithashtu merr një grafik të vetin, të njohur si “komplot i pikave”, i cili u prezantua në 2012. Kjo tregon çdo parashikim individual të normës së interesit si një pikë, duke treguar se si shpejt dhe sa të mëdha lëvizjet në të ardhmen pritet të jenë.

Gjatë projeksionit të fundit të Fed në mars, 11 zyrtarë të FOMC prisnin që normat e interesit të qëndronin afër zeros të paktën deri në fund të vitit 2023, duke sugjeruar një shtrëngim të politikës monetare në 2024.

Së shpejti do të zbulojmë nëse kjo mbetet e tillë, ose nëse disa anëtarë të FOMC tani presin një heqje të hershme. Kjo e fundit do të nënkuptojë gjithashtu që Fed mund të lëvizë më herët për të shkurtuar blerjet e saj të 120 miliardë dollarëve, një pararendës i çdo rritjeje norme.

Jay Powell, kryetari i Fed, paralajmëroi një herë se komploti i pikave “me raste ka qenë një burim konfuzioni” dhe ai mund të jetë në një situatë pa fitore këtë javë. Nëse nuk ka ndonjë ndryshim në parashikimin e normës mesatare të interesit, Fed mund të gjykohet të jetë i vetëkënaqur përballë inflacionit të lartë. Por nëse bankierët qendrorë zhvendosen për të parë një rritje të normës në 2023, kjo mund të nxisë investitorët duke sugjeruar që banka qendrore është e shqetësuar për inflacionin dhe mund të shtrëngohet më shpejt.

Sa të mira janë parashikimet e Fed?
Projeksionet e zyrtarëve të Fed nuk devijojnë shpesh në një mënyrë të madhe nga ato të ekonomistëve të tjerë. Mbi të gjitha, ato bazohen në shumë modele të njëjta. Por sidomos gjatë pandemisë, banka qendrore i është dashur të bëjë rregullime mjaft të mëdha në parashikimet e saj.

Në Mars të vitit 2020, Fed nuk u shqetësua as për lëshimin e një numri parashikimesh për shkak të pasigurisë së lartë në kulmin e bllokimeve. “John Kenneth Galbraith tha shkëlqyeshëm se parashikimi ekonomik ekziston për ta bërë astrologjinë të duket e respektueshme”, tha Pauell vitin e kaluar.

Numri i parë i tij i prekur nga virusi erdhi në qershor 2020, me Fed parashikon një tkurrje prej 6.5 përqind në ekonomi për vitin, me inflacionin bazë në 1 përqind dhe norma e papunësisë duke rënë në 9.3 përqind në fund të dhjetorit . Deri në fund të vitit, pamja dukej shumë e ndryshme, me Fed që priste që ekonomia të ishte tkurrur me vetëm 2.4 përqind, parashikimi i inflacionit bazë në 1.4 përqind dhe shkalla e papunësisë në 6.7 përqind.

Tani pyetja është se sa më mirë do të duken parashikimet krahasuar me Mars 2021, i cili kishte ekonominë në rritje me 6.5 përqind këtë vit, inflacionin bazë me 2.2 përqind në fund të vitit dhe shkalla e papunësisë duke rënë në 4.5 përqind.  Është pothuajse e sigurt që numrat e inflacionit do të tregojnë një kërcim të konsiderueshëm, por më pak në lidhje me rritjen dhe të dhënat e tregut të punës.

Çfarë mendojnë investitorët?
Masat e tregut të pritjeve të normave të interesit tregojnë një ngritje pak më të hershme sesa sugjerojnë parashikimet e Fed nga mars. Një përfaqësues i popullarizuar, e ardhmja eurodollar, tregon se rritja e parë e normës do të vijë në gjysmën e parë të vitit 2023, me të paktën një më shumë të lapsuar më vonë atë vit. Duke pasur parasysh shpejtësinë e rimëkëmbjes ekonomike deri më sot, disa analistë besojnë se parashikimet e Fed mund të fillojnë të përafrohen më ngushtë me këto metrika të tregut.

Tregu duket se tërhiqet nga pikëpamja e Fed se presionet aktuale inflacioniste do të provojnë “kalimtare”. Pavarësisht nga çmimet e konsumit në SHBA që rriten me ritmin më të shpejtë që nga viti 2008 muajin e kaluar, rendimenti në shënimin bazë të thesarit 10-vjeçar ka rënë nga lartësitë e arritura në mars.

Kjo nuk do të thotë që tregjet nuk do të lëvizin në parashikimet e reja. Në fakt, parashikimet mund të jenë një sinjal më i rëndësishëm se kurrë, sipas investitorëve, duke pasur parasysh një kornizë të përshkruar nga Fed vitin e kaluar për mënyrën se si vendos politikën monetare.

Në vend që të rritte në mënyrë paraprake normat e interesit për të shmangur inflacionin e ngritur, banka qendrore është zotuar të presë derisa të shohin çmime më të larta të konsumit duke u mbajtur. Parashikimet që do të publikohen të Mërkurën do të tregojnë se si zyrtarët e shohin këtë ndërveprim të panjohur.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë na mëson historia!

A do të kemi trazira sociale pas pandemisë?

The Wall Street Journal: Pjesa e vështirë fillon tani

Analizë: Ekonomike globale bën hapa mbrapa

FED me një deklaratë të guximshme!

“Do të mbajë interesat pranë zeros deri sa…”


6.8 miliardë dollarë janë marrë në tregun e brendshëm

Borxhi 12 Mld Usd, Qeveria sytë nga shqiptarët

Raporti i Oxfam/ Skema të pasigurta, të paprovuara

BBC: Synimet zero neto ‘joreale’

Gjendja e Bankës së Shqipërisë dhe projeksionet

Sejko: Një ecuri e plogësht e tregut të punës