MENU
klinika

Nga Bloomberg/ A ka funksionuar deri tani strategjia e BE?

BQE vendos të rishkruaj premtimin e stimulit

21.07.2021 - 09:33

Banka Qendrore Evropiane fillon një takim të mundshëm dy-ditor të Mërkurën, me zyrtarët që duhet të vendosin se si strategjia e tyre monetare e sapo zbuluar ndikon në politikën afatshkurtër.

Pasi ngritën qëllimin e tyre të inflacionit në 2% në fillim të këtij muaji dhe u zotuan të jenë “të detyrueshëm ose këmbëngulës” për ta goditur atë, sfida për politikëbërësit është të bëjnë të qartë se çfarë do të thotë një qasje e tillë për normat e interesit dhe blerjen e bonove. Mosmarrëveshjet u shfaqën menjëherë kur u qarkulluan drafte të formulimeve të mundshme, njoftoi Bloomberg javën e kaluar.

Presidentja Christine Lagarde e rriti pritjen duke premtuar “variacione dhe ndryshime interesante” në njoftimin e politikave të së enjtes dhe konferencën e saj për shtyp. Ajo gjithashtu pranoi se unanimiteti që ajo arriti në rishikimin e strategjisë kur përfundoi këtë muaj do të jetë e vështirë për t’u kopjuar.

Udhëzimi përpara, gjuha që përdorin bankat qendrore për të përshkruar rrugën e politikës së ardhshme, është bërë një mjet i rëndësishëm në kohë pasigurie. Qëllimi është të parandalojë spekulimet e padëshiruara të tregut që rrit paqëndrueshmërinë dhe minon ekonominë.

Ndërsa investitorët nuk presin që BQE të ndryshojë menjëherë normat e interesit ose dy programet kryesore të blerjes së aseteve, ata po kërkojnë depërtim se si masat, kohëzgjatja dhe intensiteti i tyre mund të zhvendosen ndërsa kriza pandemike bie.

Banka qendrore, duke u përballur me një rritje të inflacionit të nxitur nga rimëkëmbja që insiston në maskimin e dobësisë themelore, duhet të bindë investitorët dhe publikun se as nuk do të shtrëngojë politikën shumë shpejt dhe nuk do të pengojë rimëkëmbjen, as nuk do të lejojë që rritja e çmimeve të dalë jashtë kontrollit.

Normat e interesit
Normat e interesit, në nivele të ulëta rekord, me normën e depozitës në -0,5%, u konfirmuan në rishikimin e strategjisë si mjeti kryesor i BQE-së dhe udhëzimet mbi to janë të lidhura ngushtë me progresin e inflacionit. Ndërsa padyshim që do të ndryshojë për të pasqyruar qëllimin e ri, disa ekonomistë po kërkojnë sinjale më të sakta të këmbënguljes.

Nick Kounis i ABN Amro pret që BQE të tregojë se normat do të qëndrojnë në nivele aktuale ose më të ulëta më shumë sesa parashikojnë aktualisht investitorët.

Marchel Alexandrovich i Jefferies parashikon një angazhim që kostot e huamarrjes nuk do të rriten përpara vitit 2023. “BQE nuk duhet të tolerojë asnjë paqartësi rreth asaj që mund të ndodhë me normat e interesit për 18-24 muajt e ardhshëm”, tha ai në një raport.

Komentet e fundit nga anëtarja e Bordit Ekzekutiv të BQE-së Isabel Schnabel sugjerojnë që udhëzimet mund të lidhen me inflacionin aktual dhe jo me parashikimin e bankës qendrore, sipas Gilles Moec i AXA Investment Managers.

Schnabel tha në një fjalim javën e kaluar se “perspektivat më të larta të inflacionit duhet të pasqyrohen dukshëm në dinamikën aktuale të inflacionit themelor përpara se ato të garantojnë një rivlerësim më thelbësor të parashikimit të inflacionit afatmesëm”.

Kjo mund të jetë një e dhënë e rëndë. Ajo tha këtë muaj se rritja e çmimeve mund të duhet të jetë “mesatarisht” mbi objektivin për një “periudhë të përkohshme”, më pak se një javë para se botimi i rishikimit të strategjisë me pothuajse të njëjtën gjuhë.

Programi i Blerjes së Aseteve
Programi origjinal i Blerjes së Aseteve të BQE-së është lënë në hije nga 1.85 trilionë euro (2.2 trilionë dollarë) Programi i Blerjes së Urgjencës Pandemike. Megjithatë, të dy përdorin një strategji të ngjashme, blerja e borxhit për të mbajtur të ulët kostot e huamarrjes dhe për të siguruar hendekun midis rendimenteve në ekonomi më të forta dhe më të dobëta, diferencat, nuk zgjerohen shumë.

Udhëzimet për APP-në janë relativisht të paqarta, kështu që nëse zyrtarët synojnë të tregojnë se do të bëhet një mjet më i madh për stimulim pasi skadojnë mjetet e lidhura me krizat, ka shumë hapësirë ​​për ndryshim.

Opsioni më i mundshëm do të ishte transferimi i disa prej fleksibilitetit të programit pandemik tek APP së bashku me një zgjatje të premtimit të BQE për të ruajtur kushtet e favorshme të financimit, sipas Luigi Speranza dhe kolegëve në BNP Paribas. Kjo mund të përfshijë një angazhim për të rritur blerjen sipas skemës së vjetër, aktualisht me 20 miliardë euro në muaj, “për të paktën një periudhë të paracaktuar ose derisa të plotësohen disa kushte”.

BQE gjithashtu mund të rimendojë sekuencën në të cilën synon përfundimisht të shtrëngojë politikën. Ekonomistët në NatWest Markets përfshirë Giovanni Zanni argumentojnë se rritja e normave të interesit ndërsa QE vazhdon mund të jetë “e ndjeshme dhe e popullarizuar”.

Programi Pandemik i Blerjes së Urgjencës
PEPP është shprehimisht i përkohshëm, i lidhur me krizën aktuale, kështu që nuk ka shumë mënyra për të rregulluar udhëzimet për një periudhë afatmesme. Një mënyrë e drejtpërdrejtë për të sinjalizuar më shumë mbështetje do të ishte angazhimi për përdorimin e të gjithë 1.85 trilionë eurove. Për momentin, BQE thotë se “zarfi nuk ka nevojë të përdoret plotësisht”.

“Një tjetër pikë e rëndësishme mund të jetë sqarimi i përkufizimit të BQE-së për fundin e” krizës së koronavirusit”,” tha Carsten Brzeski i ING. “A ka përfunduar pandemia kur zona e euros ka arritur imunitetin e tufave, ose kur ekonomia ka arritur nivelin e saj para krizës ose kur parashikimet e inflacionit të vetë BQE janë përsëri atje ku ishin në fund të vitit 2019?”

Mjete të tjera
Deklarata e politikës së BQE-së angazhohet të sigurojë “likuiditet të bollshëm” për bankat përmes operacioneve të rregullta si dhe të huazimit afatgjatë dhe të riinvestojë të ardhurat nga bonot e maturimit. Një angazhim më i detajuar, potencialisht i lidhur me kohën, mbi cilindo ose të gjithë ata elementë mund të dërgojë gjithashtu një sinjal mbi mbështetjen e vazhdueshme të politikës.

Një mjet që BQE nuk duhet të dorëzojë është një zotim për të kapërcyer qëllimisht qëllimin e saj të inflacionit për të kompensuar për vite me performancë të dobët. Një udhëzim i tillë është i integruar në politikën e Rezerva Federale të Sh.B.A-së për shënjestrimin mesatar të inflacionit, një strategji që Lagarde dhe kolegët e saj e refuzuan.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

6.8 miliardë dollarë janë marrë në tregun e brendshëm

Borxhi 12 Mld Usd, Qeveria sytë nga shqiptarët

Raporti i Oxfam/ Skema të pasigurta, të paprovuara

BBC: Synimet zero neto ‘joreale’

Gjendja e Bankës së Shqipërisë dhe projeksionet

Sejko: Një ecuri e plogësht e tregut të punës

Nga Financial Times/ Mbi 16 trilionë dollarë

Aksionet globale të borxhit me rendiment negativ