MENU
klinika

"Vëzhgo, pastaj stimulo"

CNBC/ Ekonomitë aziatike më të forta se të perëndimit

25.03.2020 - 10:47

Investitorët që kërkojnë vende të sigurta për të ‘parkuar’ paratë e tyre duhet të shikojnë në Azi tani në mes të pandemisë aktuale, thanë analistët, duke theksuar se rajoni është shumë më i përgatitur ekonomikisht për të shmangur krizën aktuale në krahasim me Perëndimin. Për më tepër, virusi duket se është më i kontrolluar në Azi tani, ndërsa ende po vazhdon kursin e tij në Perëndim, sipas Morgan Stanley.

Vendet në SHBA dhe Evropë po përpiqen të kontrollojnë pandeminë, me mbyllje të të gjitha shteteve dhe qyteteve. Vendet më të goditura në Evropë, të tilla si Italia dhe Spanja, kanë parë raste që shkojnë deri në dhjetëra mijëra ndërsa infeksionet në ShBA spikatën dhjetëfish brenda një jave për të kapërcyer 50,000. “Ka logjikë të investoni drejt Kinës ose drejt Azisë në përgjithësi sepse virusi po lëviz nga ai rajon … në Perëndim, ku fatkeqësisht nuk është ende i kontrolluar,” tha Andrew Harmstone, një menaxher i vjetër i portofolit në Morgan Stanley.

Sidoqoftë, ai theksoi se Perëndimi është akoma konsumatori më i madh i Kinës, kështu që do të nevojitet një rimëkëmbje globale që Kina të bëjë një rikthim të plotë. Ai tha se ndikimi ekonomik i pandemisë ka goditur bizneset në SHBA, dhe shumë biznese të vogla, të cilat punësojnë rreth 60% të fuqisë punëtore të vendit, kanë vetëm fluks parash. Këtu janë disa arsye pse analistët mendojnë se vendet aziatike mund të jenë më të përgatitura sesa homologët e tyre perëndimorë. Basuar nga krizat e kaluara.

Përhapjet e mëdha nuk janë të reja për vendet e Azisë. Përhapja e fundit e koronavirusit shpesh është krahasuar me epideminë SARS në vitin 2003, e cila goditi veçanërisht Kinën, Hong Kongun dhe Singaporin në territorin e kontinentit dhe zhyti ekonomitë e tyre përkatëse në recesion. Kjo bëri që qeveritë të pozicionoheshin fuqimisht për fatkeqësinë tjetër.

“Ekonomitë kryesore të Azisë kanë mësuar nga krizat e kaluara dhe kanë ndërtuar bilancet e forta sovrane, të cilat janë menduar të vendosen për të zbutur ekonomitë e tyre përballë goditjeve të jashtme,” tha Lin Jing Leong, menaxher për investime për të ardhurat fikse aziatike në Aberdeen Standard Investations në një shënim të së martës. “I lë ata të vendosen aq më mirë për t’iu përgjigjur këtij shpërthimi.” Qeveritë në rajon gjithashtu kanë mësuar shpejt nga reagimi i Kinës ndaj shpërthimit.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

“Përgjigja e Kinës ndaj krizës koronavirus ka mësuar mësimet kryesore në botë për të bërë përpara: mbikqyr së pari, pastaj stimulo,” tha menaxheri i aseteve me qendër në Nju Jork, PineBridge Investments. “Tashmë qeveritë aziatike si Hong Kongu, Singapori, Koreja e Jugut, Filipinet dhe Malajzia kanë ndërmarrë masa të ndryshme të fuqishme të kontakteve. “Kompanitë aziatike kanë xhepa të thellë,” tha Siddhartha Singh, drejtori i investimeve të aksioneve të Azisë në PineBridge.

Shumica e bizneseve në Azi që PineBridge gjurmuan janë përgjigjur ndaj një mjedisi biznesi “të ashpër” në dy vitet e fundit duke kontrolluar kostot dhe duke u disiplinuar në shpenzimet kapitale, midis masave të tjera, tha ai. “Nuk është për t’u habitur të shohësh që një krahasim i 100 kompanive të mëparshme (ish Financave) në tregjet e mëdha aziatike dhe perëndimore tregojnë se më shumë kompani aziatike kanë pozicione neto të parave të gatshme, do të thotë se ata kanë aftësinë për të investuar përsëri në biznes dhe të fitojnë potencialisht pjesën e tregut, pasi pluhuri të qetësohet,”- shkroi Singh në një shënim të së martës, duke cituar të dhëna nga Factset dhe Nomura. Bankat qendrore në Azi kanë vend për të ulur normat.

Normat globale të interesit janë tashmë të ulta, me disa vende tashmë në territor negativ. Por bankat qendrore në Azi në përgjithësi kanë më shumë municion për të ulur kostot e huamarrjes për të mbështetur ekonomitë e tyre, krahasuar me SHBA dhe bashkëmoshatarët e tyre evropianë, sugjerojnë analistët. Kjo nënkupton që bankat qendrore aziatike kanë më shumë hapësirë ​​për të përdorur politikën monetare për të rritur ekonomitë e tyre.

“Investitorët nuk duhet të harrojnë që normat reale të interesit mbeten pozitive dhe normat nominale edhe më të larta në shumë tregje aziatike dhe ato në zhvillim, në kontrast të ashpër me tregjet e zhvilluara,” tha Leong Aberdeen. “Kjo ka rëndësi sepse do të thotë që politikëbërësit aziatikë kanë hapësirë ​​për t’u rregulluar. Kjo mundëson që bankat qendrore të jenë proaktive në lehtësimin e normave, duke siguruar likuiditet shtesë, “tha ajo. Bankat qendrore në ShBA dhe Evropë mund të mos mbarojnë mjetet, theksojnë analistët. Rezerva Federale kishte ulur normën tre herë në 2019 për gjithsej 75 pikë bazë. Pastaj uli normat në thelb zero në mars, pas dy shkurtimeve shtesë urgjente.

/Përkthyer dhe për përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Goditja e naftës, një shans për industrinë

CNBC/ “Durojmë sot për të marrë fitimet nesër”

Një javë për tu mbajtur mend

BBC/ Tregjet ngrejnë flamurin e kuq

CNBC/ Ekspertët: Planifikoni tani para se...

“Kina është ende Kinë, ekonomia ende ekonomi”