MENU
klinika

The Economist/ Aplikimi i tij krijon keqbërje

Kina ‘vë në siklet’ paktin tregtar Trans-Paqësor

24.09.2021 - 09:49

Kërkesa e Kinës për t’u bashkuar me Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (cptpp) u ul në tryezën e Damien O’Connor, ministër i tregtisë i Zelandës së Re, më 16 shtator. Vendndodhja ishte një shenjë e përshtatshme për historinë e marrëveshjes. Në 1999, një takim midis ministrave të tregtisë të dy fuqive të vogla të eksportit, Zelanda e Re dhe Singapori, nisi atë që u bë një nga zonat më të mëdha të tregtisë së lirë në botë.

Kur ajo aleancë u diskutua për herë të parë, Kina ishte një komb tregtar i sapolindur dhe pesha e saj ekonomike ishte e paqartë. Pjesa e saj në eksportet globale të mallrave ishte 3.4%. Vitin e kaluar, kjo shifër shkoi në 14.7%, duke e bërë Kinën vendin e vetëm në botë që përbën një pjesë dyshifrore.

Amerika, e cila u regjistrua për t’u bashkuar me një paraardhës të cptpp, para se të tërhiqej në 2017, shpesh kërkonte të portretizonte bllokun si një mjet për të mbajtur Kinën nga ushtrimi i ndikimit mbi rregullat e tregtimit. Ende është e vështirë të imagjinohet se aplikimi i Kinës është i suksesshëm në një afat të shkurtër. Cptpp është një marrëveshje e detajuar që kërkon integrim të thellë ekonomik dhe anëtarët e rinj duhet të pranohen me miratim unanim. “Kina është çuditërisht afër përmbushjes së kushteve të cptpp në shumë fusha. Por aty ku ka boshllëqe, ato janë të mëdha,” sipas Jeff Schott nga Instituti Peterson për Ekonomi Ndërkombëtare (piie), një qendër studimi në Uashington, dc. Ai mendon se vendi ka bërë hapa të mëdhenj vitet e fundit në pronësinë intelektuale dhe të drejtat e investimeve. Por dominimi i ndërmarrjeve shtetërore (soes), të drejtat e dobëta të punës dhe shqetësimet për privatësinë e të dhënave lënë shumë terren për të arritur.

Trajtimi i soeve është një gabim i përjetshëm i shumë prej partnerëve tregtarë të Kinës. Për të fituar anëtarësimin në cptpp, Vietnami në veçanti duhej të binte dakord për kufizimet në mbështetjen për firmat e tij shtetërore dhe rritjen e transparencës në operacionet dhe strukturën e tyre, të cilat Kina pritet të pasqyrojë. Qeverisja e të dhënave është një rast kur Kina, nëse ka ndonjë gjë, po lëviz në drejtim të kundërt me atë që do të ishte i nevojshëm për anëtarësim. Vendet e cptpp janë zotuar të promovojnë transferimin ndërkufitar të informacionit. Në të kundërt, Kina është bërë shembulli global i lokalizimit të të dhënave, një ligj për mbrojtjen e të dhënave i miratuar muajin e kaluar do ta bëjë më të vështirë për kompanitë e huaja që të lëvizin të dhënat jashtë vendit.

Për më tepër, Kina nuk është vendi i vetëm me një aplikim në pritje. Qeveria Tajvaneze paraqiti një kërkesë për t’u bashkuar me bllokun më pak se një javë më vonë. Statusi i saj diplomatik përballë Kinës e bën anëtarësimin e saj në çdo marrëveshje tregtare të trazuar, por në baza strikte ekonomike, do të kishte më pak pengesa për të pastruar.

Pavarësisht nga vështirësitë, disa vende anëtare mund të shikojnë me padurim përfitimet e mundshme ekonomike për të pasur Kinën në bord. Dikur mendohej se Amerika do të ishte fuqia ekonomike në bllok. Sot, midis anëtarëve të cptpp, vetëm Kanadaja dhe Meksika tregtojnë më shumë me Amerikën sesa me Kinën. Një gazetë piie e botuar në vitin 2019 vlerësoi fitimet globale të të ardhurave nga cptpp ndërsa qëndron në 147 miliardë dollarë në vit. Nëse Kina do të përfshihej, kjo do të rritet në 632 miliardë dollarë. Përfitimet për shumë nga anëtarët do të shkonin në më shumë se 1% të të ardhurave të tyre kombëtare.

Kina është tashmë anëtari më i madh i Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal, një marrëveshje më e madhe por më e cekët tregtare e rënë dakord vitin e kaluar. Ai përmban më pak kushte për anëtarësim, por ndryshe nga cptpp përfshin çdo ekonomi të madhe të Azisë Juglindore, si dhe Korenë e Jugut. Anëtarësimi i të dyjave, nëse do të ndodhte, do ta bënte Kinën një udhëheqëse të frikshme të diplomacisë tregtare në Azi.

Shumica e basteve janë se oferta e saj për t’u bashkuar me cptpp do të dështojë. E megjithatë jo shumë kohë më parë pak do të kishin vënë në dyshim se Kina do të tregonte më shumë interes për anëtarësim sesa Amerika. Nëse aplikimi do të thotë pak më shumë, ai mbetet një ilustrim i qartë se sa shpejt ndikimi tregtar i Amerikës në Azi është zbehur.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist