MENU
klinika

Financial Times/ Mungesat e komponentëve kanë shtrydhur industritë

Nëse do më shumë prodhim BE duhet të ofrojë 20 miliardë euro

16.09.2021 - 10:53

BE -ja duhet të ofrojë të paktën 20 miliardë euro subvencione nëse dëshiron të “lëvizë gjilpërën” në prodhimin e çipave kompjuterikë në bllok, sipas kreut të një prej furnizuesve kryesorë të Francës të materialeve gjysmëpërçuese.

Paul Boudre, shefi ekzekutiv i Soitec, një furnizues prej 7 miliardë eurosh i tallave të silikonit që përdoren për të bërë çipa, i tha Financial Times se Evropa ishte e aftë të ndërtonte një furnizim të rëndësishëm sovran të gjysmëpërçuesve. “Por a do të luajë? Ne po presim një përgjigje,” tha ai.

Muajt ​​e fundit, pasi mungesat e çipave kanë shtrydhur industritë nga prodhimi i makinave në elektronikë të konsumit, BE ka thënë se është e interesuar të dyfishojë prodhimin vendas në 20 përqind të tregut global deri në vitin 2030.

Të Mërkurën, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen njoftoi krijimin e një Akti Evropian të Çipave për të kundërshtuar mbështetjen e bllokut mbi prodhuesit e gjysmëpërçuesve në Azi, si një “çështje e sovranitetit të teknologjisë”.

Por mbështetje e kufizuar financiare është ofruar deri më sot. SHBA, ndërkohë, është afër përfundimit të një pakete subvencionimi prej 52 miliardë dollarësh për prodhuesit e saj të çipave.

Boudre tha se për prodhuesit e çipave të BE -së si Infineon, Bosch dhe STMicroelectronics për të fituar një pjesë më të madhe të tregut global, ata kishin nevojë të merrnin “aftësitë dhe mbështetjen ekuivalente që do të merrnin në rajone të tjera të botës”.

Një paketë prej 20 miliardë eurosh duhet të drejtohet në mënyrë strategjike për prodhimin e produkteve ku kontinenti tashmë ka ekspertizë, shtoi ai. Këto përfshijnë tregun për çipa që janë 22-nanometër ose më të mëdha në vend të gjysmëpërçuesve më të vogla që janë aktualisht në avantazh, si dhe zgjerimin në tregun e produkteve midis 22nm dhe 10nm gjatë tre viteve të ardhshme.

“Duke zbritur në 10nm, ne kemi aftësi, kemi kapacitet,” tha Boudre, duke shtuar se çipat edhe më të vegjël, deri në 2nm në madhësi, të cilat janë më të fuqishme, të shpejta dhe të kushtueshme për t’u prodhuar, janë kryesisht fushë e prodhuesve të mëdhenj në Kina, Tajvani, Japonia dhe SHBA.

Soitec e ka parë çmimin e aksioneve të saj me një të tretën këtë vit, pasi pandemia ka goditur furnizimet me çipa, ka rritur kërkesën nga kompanitë e teknologjisë dhe ka rritur çmimet. Pjesa dërrmuese e materialeve të tij të çipave, e njohur si silikoni në izolator (SOI), u furnizohen kompanive të telekomit për çipat në telefonat inteligjentë, tabletët, kompjuterët dhe qendrat e të dhënave.

Boudre hodhi poshtë idenë se industria ishte gati për një rënie tjetër pas pandemisë, duke thënë se gjysmëpërçuesit kanë zëvendësuar naftën dhe gazin si “ari i industrisë moderne” dhe do të nevojiten në çdo aspekt të zhvillimit teknologjik të përshpejtuar me shpejtësi në botë.

Por Chad Bown, një specialist i tregtisë në Institutin Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare, nuk ishte dakord se një paketë subvencionimi prej 20 miliardë dollarësh nga vendet e BE -së do të ndihmonte shumë në lehtësimin e mungesave të mëdha të copave në Evropë dhe paralajmëroi se tendenca në rritje drejt subvencioneve qeveritare mund të përkeqësohet në një “armë”, garë”.

Soitec, dy investitorët më të mëdhenj të të cilit janë fonde në pronësi të shtetit francez dhe kinez, eksporton 90 përqind të produkteve të tij jashtë Francës dhe 65 përqind jashtë Evropës.

*Ky artikull është ndryshuar që nga botimi për të korrigjuar drejtshkrimin e emrit të Chad Bown.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times/ Përgjigje të reja për pyetjen kineze që ndryshon gjithnjë

BE po shtrin shtrembërimet tregtare të Kinës në gjithë botën

Nga Bloomberg/ Kina po pengon furnizimin global

Çfarë po ndodh me fabrikat prodhuese të Kinës?

Nga Project Syndicate/ Është sinjal

Rritja e çmimeve është gjë e mirë!

Financial Times/ Prodhuesit po u kalojnë klientëve koston në rritje

Fabrikat e Evropës rrisin çmimet e mallrave