MENU
klinika

Analiza

Merr fund epoka “Merkel”, nënshkruhet marrëveshja

24.11.2021 - 18:39

Olaf Scholz do të kryesojë një koalicion trepartiak me plane të gjera për tranzicionin e Gjermanisë në një ekonomi të gjelbër, sipas një marrëveshjeje për t’i dhënë fund qeverisjes 16-vjeçare të udhëhequr nga Angela Merkel.

Pothuajse dy muaj pasi partia e tij Social Demokrate fitoi zgjedhjet federale, ai do të shkojë në pushtet me të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë.

Mbrojtja e klimës përbën një pjesë të madhe të marrëveshjes së koalicionit.

Palët synojnë të heqin dorë nga përdorimi i qymyrit deri në vitin 2030, tetë vjet përpara afatit.

Ata gjithashtu do të kërkojnë të përdorin 2% të territorit gjerman për energjinë e erës dhe të fokusohen gjithashtu në energjinë e bazuar në hidrogjen. Deri në vitin 2030, palët duan që 80% e energjisë elektrike të sigurohet nga energjia e rinovueshme dhe 15 milionë makina elektrike të jenë në rrugët gjermane. Gjithashtu ka plane për legalizimin e shitjes së kanabisit në ambiente të licencuara, me kontrolle për cilësinë dhe shpërndarjen e drogës.

Gjermania është ekonomia më e madhe e Evropës, kështu që vendimet e marra nga qeveria e re do të kenë një efekt të madh tek fqinjët e saj.

Në një konferencë shtypi, Scholz, 63 vjeç, tha se “sovraniteti i Evropës është një gur themeli i politikës sonë të jashtme”. Ai theksoi miqësinë e Gjermanisë me Francën dhe partneritetin me SHBA-në. Ai foli për guximin për të bërë përparim më të madh në një koalicion “në kushte të barabarta”. Ai gjithashtu vuri në dukje se anëtarësimet më të gjera të tre partive duhet të miratojnë atë që është etiketuar si koalicion “semaforik”, për shkak të ngjyrave të kuqe, të verdhë dhe jeshile të partive.

Olaf Scholz ka shërbyer si zëvendëskancelar që nga viti 2018, por do të marrë detyrën nga Angela Merkel në javën e dytë të dhjetorit.

Ai do të marrë postin e kancelarit nga zonja Merkel vetëm pas një votimi në Bundestag, që pritet midis 6 dhe 9 dhjetor.

Social Demokratët fituan votimin e 26 shtatorit, përpara aleancës kristiandemokrate të  Merkel, e cila pa rezultatin e saj më të keq të zgjedhjeve ndonjëherë.

Të Gjelbrit arritën rezultatin e tyre më të mirë ndonjëherë, nën kandidaten Annalena Baerbock, e cila foli për një aleancë ambicioze që synon të fillojë një ndryshim paradigme për të transformuar ekonominë.

Duke e përshkruar krizën klimatike si sfidën më të madhe të kohës sonë, ajo tha: “Ne mund ta transformojmë ekonominë tonë në mënyrë që të bëhet neutrale ndaj klimës. Ne kemi një marrëveshje ku neutraliteti klimatik është një emërues i përbashkët.”

Baerbock pritet të bëhet ministre e jashtme në qeverinë e re, ndërsa bashkë-udhëheqësi i saj i të Gjelbërve, Robert Habeck, merr rolin e zëvendëskancelares, si dhe mbikëqyrjen e tranzicionit të energjisë.

Ministri i ri i financave do të jetë Christian Lindner, lideri i Demokratëve të Lirë, partia e të cilit ka një ndjekës të gjerë të votuesve të rinj. “Brezi i ri na e ka dhënë këtë punë për të kapërcyer status quo-në e viteve të fundit”, tha ai.

Cilat janë planet e tyre?

  • Bërja e Gjermanisë neutrale ndaj klimës deri në vitin 2045 është një fokus i madh i marrëveshjes, të titulluar “Guxim më shumë përparim”. Heqja graduale e qymyrit do të bëhet “idealisht” deri në vitin 2030 dhe energjia diellore do të bëhet e detyrueshme në çatitë e ndërtesave të reja tregtare dhe rregulli i përgjithshëm për shtëpitë e reja private. Të 16 shtetet do të duhet të sigurojnë 2% të sipërfaqes së tyre për energjinë e erës. Objektivi për të hequr dorë nga makinat me motorë me djegie të brendshme mbetet objektivi i BE-së për vitin 2035.
  • Pagat minimale do të rriten në 12 euro në orë dhe 400,000 apartamente të tjera do të ndërtohen çdo vit, një e katërta e të cilave do të jenë banesa sociale, për të trajtuar krizën e strehimit në Gjermani.
  • Mosha e votimit do të ulet nga 18 në 16 vjeç, me plane për të reformuar ligjin zgjedhor për t’i dhënë fund numrit gjithnjë në rritje të deputetëve. Bundestagu i ri ka 735 vende. Ndryshimi i moshës së votimit për zgjedhjet evropiane kërkon një shumicë të thjeshtë parlamentare, por për zgjedhjet federale do të duhej dy të tretat e mbështetjes.
  • Një ekip krizash Covid do të ngrihet pranë kancelarisë për t’u fokusuar në pandeminë. Scholz tha se vaksinimi ishte mënyra për të dalë nga pandemia dhe në disa mjedise kujdesi që përfshijnë njerëz të cenueshëm duhet të bëhet i detyrueshëm.
  • Do të hiqet ndalimi që mjekët të reklamojnë se kryejnë aborte, për të mundësuar informimin publik për metodën pa frikë nga ndjekja penale.

Përkthyer dhe përshtatur nga BBC/ konica.al