MENU
klinika

Lëshon demonstrimin me laser

NASA kërkon të revolucionarizojë komunikimin në hapësirë

08.12.2021 - 10:39

Përdorimi i laserëve të padukshëm në hapësirë ​​mund të tingëllojë si diçka nga trillimet shkencore, por është e vërtetë.

Demonstrimi i komunikimeve me laser i NASA-s mund të revolucionarizojë mënyrën se si agjencia komunikon me misionet e ardhshme në të gjithë sistemin diellor.

Këta laserë mund të çojnë më shumë se kurrë më parë video dhe foto me definicion të lartë nga hapësira, sipas agjencisë.

Misioni u nis të martën, në orën 5:19 të mëngjesit. Nisja u riplanifikua nga e diela, pasi u zbulua një rrjedhje në sistemin e ruajtjes në tokë Rocket-Propellant-1. Kjo u riparua përpara nisjes të së Martës

Që nga viti 1958, NASA ka përdorur valët e radios për të komunikuar me astronautët e saj dhe misionet hapësinore. Ndërsa valët e radios kanë një histori të provuar, misionet hapësinore po bëhen më komplekse dhe po mbledhin më shumë të dhëna se më parë.

Komunikimet me laser do të dërgojnë të dhëna në Tokë nga një orbitë sinkrone me rrotullimin e Tokës, 35 mijë e 406 kilometra mbi sipërfaqen e Tokës me 1.2 gigabit në sekondë, që është si shkarkimi i një filmi të tërë në më pak se një minutë, shkruan CNN.

Kjo do të përmirësojë shpejtësinë e transmetimit të të dhënave 10 deri në 100 herë më mirë se valët e radios. Laserët infra të kuqe, të cilët janë të padukshëm për sytë tanë, kanë gjatësi vale më të shkurtër se valët e radios, kështu që ata mund të transmetojnë më shumë të dhëna menjëherë.

Duke përdorur sistemin aktual të valëve të radios, do të duheshin nëntë javë për të dërguar një hartë të plotë të Marsit, por laserët mund ta bëjnë atë në nëntë ditë.

Ndërprerja e vetme e këtyre marrësve laser me bazë tokësore janë shqetësimet atmosferike, si retë dhe turbulencat, të cilat mund të ndërhyjnë në sinjalet laser që udhëtojnë nëpër atmosferën tonë.