MENU
klinika

Financial Times/ 2021 viti i ndryshimit

Një rikthim i qetë po fillon në tregjet në zhvillim

17.01.2022 - 14:11

Pas dekadës së tyre më të keqe që nga vitet 1930, tregjet e aksioneve në zhvillim vazhduan të performojnë dobët si grup në vitin 2021, duke thelluar izolimin që rrethon këtë klasë të gjerë aktivesh. Kështu që do të jetë befasi për shumë njerëz që tetë nga 10 tregjet më të mira dhe 13 nga 20 tregjet më të mira të vitit 2021 ishin në botën në zhvillim.

Si mund të mblidhet kjo? Duke pasur parasysh madhësinë e saj, Kina zvarriti indeksin e tregjeve në zhvillim. Me Pekinin duke goditur kompanitë e tij të mëdha të teknologjisë dhe duke u izoluar në emër të mbështetjes ekonomike te vetja, stoqet e vendit u shkatërruan. Kina ishte tregu i dytë me performancën më të keqe në botë vitin e kaluar, duke u renditur në vendin e 58 nga 59, pak përpara Pakistanit.

Çdo rajon mbeti pas SHBA-së, pasi investitorët derdhën para në gjigantët amerikanë të teknologjisë. Por, duke përjashtuar Kinën, tregjet në zhvillim u rritën me 10 për qind, në përputhje me kthimet për pjesën tjetër të botës jashtë SHBA-së. Kjo mund të paralajmërojë një rikthim të qetë.

Paratë priren të rrjedhin në ekonomitë me rritje më të shpejtë, veçanërisht në ato që tërhiqen nga pakoja. Ekonomitë në zhvillim u rritën më shumë se pesë pikë përqindjeje më shpejt se ato të zhvilluara në kulmin e bumit të tyre në vitin 2009. Ky avantazh ishte ngushtuar në një pikë deri në vitin 2020, gjë që shpjegon një dekadë të zymtë për tregjet e aksioneve në zhvillim.

Vitin e kaluar, megjithatë, filluan të shfaqen shenja të një ringjalljeje jashtë Kinës, të nxitura nga rritja e çmimeve për mallrat, fuqia e prodhimit në disa vende, rritja e shpejtë në ekonominë dixhitale dhe konservatorizmi financiar relativ i liderëve botërorë në zhvillim. Në vitin 2021, çmimet e mallrave panë fitimin e tyre më të madh vjetor në gati një gjysmë shekulli, duke nxitur eksportuesit. Ndër 20 tregjet kryesore më të nxehta ishin fuqitë e mëdha të naftës, duke përfshirë Arabinë Saudite në vendin e nëntë dhe Rusinë në vendin e 19-të, me 20 për qind rritje për vitin.

Megjithëse prodhimi është në rënie globale, ai është ende një burim i rëndësishëm rritjeje në disa vende në zhvillim, të cilat po fitojnë ndërsa fabrikat largohen nga Kina në kërkim të kostove më të ulëta të biznesit. Gjithashtu ndër tregjet e nxehta të vitit 2021 ishin fuqitë prodhuese të udhëhequra nga Republika Çeke në vendin e dytë, Vietnami në vendin e 15-të dhe Meksika në vendin e 18-të.

Në vitet 2010, një epokë deglobalizimi pa flukse të ngadalësuara të njerëzve, parave dhe tregtisë, së bashku me një shpërthim të vazhdueshëm në rrjedhat e të dhënave, të cilat po rriten më shpejt në vendet në zhvillim. Ndër 20 tregjet kryesore të aksioneve që patën një nxitje nga revolucioni dixhital në vazhdim ishin Tajvani në vendin e 13-të dhe India në vendin e 14-të.

Pavarësisht këtyre shenjave të ringjalljes, shumë komentatorë kanë frikë se planet e bankës qendrore për të ngadalësuar ritmin e stimulit monetar do të nxisin një tërheqje nga rreziku, duke përfshirë tregjet në zhvillim, siç ndodhi gjatë zemërimit më të ulët të vitit 2013. Por sot ka dallime të mëdha.

Investitorët globalë kanë tërhequr para nga tregjet në zhvillim në shumicën e viteve që nga viti 2013, duke reduktuar kërcënimin e largimit të kapitalit tani. Gjatë të njëjtës periudhë, shumica e tregjeve të mëdha në zhvillim janë rritur financiarisht më të qëndrueshme, jo më pak. Monedhat janë me çmime më konkurruese. Rezervat valutore janë më të mëdha. Shumica e vendeve të mëdha në zhvillim e kanë shmangur rrezikun kardinal, huamarrjen e madhe nga të huajt. Balancat e llogarisë korente, të cilat pasqyrojnë se sa vende duhet të marrin hua jashtë vendit për të financuar blerjet e tyre, janë zhvendosur në suficit.

Biseda për cenueshmërinë e tregjeve në zhvillim tani fokusohet në rritjen e niveleve mesatare të borxhit, por këto mesatare përsëri shtrembërojnë realitetin, të shtrembëruar nga Kina. Pas krizës financiare të vitit 2008, Kina thithi 70 për qind të të gjithë borxhit që rrjedh drejt botës në zhvillim; ajo pjesë është rritur në mbi 80 për qind gjatë pandemisë.

Në shumicën e vendeve të tjera të mëdha në zhvillim, familjet dhe korporatat mezi kanë pasur borxh fare dhe qeveritë e kanë grumbulluar atë në mënyrë më pak dramatike sesa homologët e tyre në Kinë. Që nga viti 2019, borxhi total, i cili përfshin atë të qeverive, korporatave dhe familjeve, është rritur më shumë se 24 për qind si pjesë e PBB-së në Kinë, shumë mbi mesataren e EM dhe dy deri në katër herë më shumë se rritja në Indi, Indonezi, Meksikë. Egjipti apo Afrika e Jugut.

Media globale priret të ndalet në raste të trazuara si Turqia, por tregjet duket se po ndjejnë lëvizjen më të gjerë drejt stabilitetit relativ financiar në shumë vende të mëdha në zhvillim. Megjithëse ekonomistët janë shpesh një hap prapa, ata gjithashtu presin që vendet në zhvillim të fillojnë të rivendosin epërsinë e tyre të rritjes ndaj vendeve të zhvilluara në vitet e ardhshme, sipas parashikimeve të konsensusit.

Nëse bazat që drejtojnë mallrat, prodhimi, flukset e të dhënave dhe reforma ekonomike qëndrojnë, 2021 mund të mbahet mend si viti që filloi një rikthim në tregjet në zhvillim, edhe nëse nuk njihej gjerësisht në atë kohë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times