MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A ka kurë për lythat gjenitalë?

15.02.2022 - 15:56

Papillomavirusi i njeriut (HPV) është një infeksion i zakonshëm që prek shumë persona në të gjithë botën.

Virusi, i cili përhapet përmes lëkurës me lëkurë ose kontakteve të tjera intime, shpesh do të largohet vetë. Por disa lloje mund të shkaktojnë kancer të qafës së mitrës.

Në këtë kohë, nuk ka një kurë për HPV, megjithëse simptomat e tij mund të trajtohen. Disa lloje të HPV-së largohen vetë.

Ekzistojnë gjithashtu vaksina për të parandaluar infeksionin me shtame me rrezik të lartë.

Cilat janë simptomat e HPV?

 • Lythat janë simptoma më e zakonshme e infeksioneve HPV. Për disa njerëz, kjo mund të nënkuptojë lythat gjenitale.
 • Këto mund të shfaqen si lezione të sheshta, gunga të vogla të ngjashme me kërcellin ose gunga të vogla të rrumbullakëta. Edhe pse mund të kruhen, ato në përgjithësi nuk shkaktojnë dhimbje ose shqetësim.
 • Lythat gjenitale te femrat zakonisht shfaqen në vulvë, por mund të shfaqen edhe brenda vaginës ose në qafën e mitrës.

Edhe pse lythat gjenitale mund të jenë lloji i parë i lythave që të vijnë në mendje, nuk është gjithmonë kështu. Gjithashtu mund të përjetoni:

 • Lythat e zakonshme. Këto gunga të ashpra, të ngritura shfaqen në duar, gishta ose bërryla. Ato mund të shkaktojnë dhimbje dhe ndonjëherë janë të prirur për gjakderdhje.
 • Lythat e sheshta. Këto lezione të errëta, pak të ngritura mund të ndodhin kudo në trup.
 • Lythat shputore. Këto gunga të forta me kokrra mund të shkaktojnë parehati. Ato zakonisht ndodhin në thembrat e këmbës.
 • Lythat orofaringeale. Këto janë lezione të formave dhe madhësive të ndryshme që mund të ndodhin në gjuhë, faqe ose sipërfaqe të tjera orale. Në përgjithësi nuk janë të dhimbshme.
 • Lloje të tjera të HPV-së mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit, veçanërisht te njerëzit që kanë sistem imunitar të dobësuar.

Në shumicën e rasteve, infeksionet HPV nuk do të shfaqin simptoma dhe do të pastrohen vetë. Por dy shtame, HPV-16 dhe HPV-18, janë dy shkaqet kryesore të lezioneve të qafës së mitrës dhe kancerit, megjithëse shtame të tjera mund të shkaktojnë ende kancer të qafës së mitrës.

Në varësi të gjendjes së sistemit imunitar, mund të duhen 5 deri në 20 vjet për t’u zhvilluar.

Kanceri i qafës së mitrës në përgjithësi është asimptomatik derisa të arrijë një fazë të mëvonshme. Simptomat e avancuara të kancerit të qafës së mitrës përfshijnë:

 • gjakderdhje e parregullt, gjakderdhje midis periodave ose gjakderdhje anormale vaginale pas mardhënieve seksuale
 • dhimbje në këmbë, shpinë ose legen
 • dhimbje vaginale
 • rrjedhje me erë të keqe
 • humbje peshe
 • humbje e oreksit
 • lodhje
 • një këmbë e vetme e fryrë

A ka një kurë për HPV?

Nuk ka kurë për HPV. Por shumica e rasteve do të largohen vetë. Nëse jeni kontraktuar me HPV, duhet të bëni një takim me një mjek. Ata do të jenë në gjendje të trajtojnë simptomat dhe do t’ju kërkojnë të hyni për testim të përsëritur brenda një viti për të parë nëse infeksioni HPV vazhdon.

Gjatë këtij testimi, nëse është zhvilluar ndonjë ndryshim në qelizë, ata do të vendosin nëse këto ka nevojë për ndjekje të mëtejshme. HPV mund të diagnostikohet gjatë një pap testi vaginal ose anal.

HPV nuk është i shërueshëm, por lythat, të cilat janë një efekt anësor i HPV-së, mund të jenë. Disa lytha do të largohen vetë, por duhet të shihni një mjek për të përcaktuar kursin më të mirë të trajtimit. Trajtimet për llojet e ndryshme të lythave mund të variojnë nga krioterapia, elektrokirurgjia, mjekimet pa recetë (OTC) deri te kremrat topikalë.

Nëse zbulohen qeliza prekanceroze ose kanceroze në qafën e mitrës, mjeku mund t’i heqë ato me një nga tre mënyrat:

 • krioterapia
 • konizim kirurgjik, i cili përfshin heqjen e një pjese të indit në formë koni
 • ekscision elektrokirurgjik i lakut, i cili përfshin heqjen e indit me një lak me tela të nxehtë
 • Nëse zbulohen qeliza prekanceroze ose kanceroze në zona të tjera të trupit, mund të përdoren të njëjtat mundësi për heqje.

Si të trajtojmë HPV?

Megjithëse nuk ka një kurë për HPV-në, ka trajtime për problemet shëndetësore që mund të shkaktojë HPV.

Shumë lytha do të pastrohen pa trajtim, por nëse preferoni të mos prisni, mund t’i hiqni ato me metodat dhe produktet e mëposhtme:

 • kremrat apo solucionet për përdorim aktual
 • krioterapia, ose ngrirja dhe heqja e indeve
 • kirurgji

Nuk ka një qasje të vetme për heqjen e lythave. Opsioni më i mirë do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë madhësinë, numrin dhe vendndodhjen e lythave.