MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

A zëvendësohet Pap-testi nga vaksina e kancerit të mitrës?

01.09.2020 - 12:48

Një vaksinë e re premton të shpëtojë jetë, por nuk do të zëvendësojë Pap-testin.

Kanceri i qafës së mitrës dikur ka vrarë shumë gra . Por gjatë 30 viteve të fundit, numri i vdekjeve të kancerit të qafës së mitrës ka rënë përgjysmë. Arsyeja kryesore e rënies është testi Papanicolou, ose “Pap testi”, i cili është ndoshta testi më i efektshëm i shqyrtimit të kancerit që kemi. Gjatë një ekzaminimi të legenit, mjeku përdor një furçë të vogël për të rrëshqitur butësisht në sipërfaqen e qafës së mitrës. Mostra më pas ekzaminohet nën një mikroskop për të kontrolluar qelizat anormale të qafës së mitrës që janë kanceroze ose mund të bëhen të tilla. Sipas udhëzimeve aktuale, gratë duhet të fillojnë të bëjnë Pap-teste të rregullta në moshën 21 vjeç .

Por tani parandalimi i kancerit të qafës së mitrës po hyn në një epokë të re. FDA ka aprovuar një vaksinë kundër papillomavirusit njerëzor (HPV), virus për të cilin besohet se shkakton pothuajse të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës. Është  një arritje e jashtëzakonshme: Origjina virale e një kanceri serioz është identifikuar, dhe studiuesit kanë shfrytëzuar me sukses sistemin imunitar për ta parandaluar atë. Por është gjithashtu e diskutueshme sepse vajzat 11 dhe 12 vjeç janë kandidate kryesore për të marrë vaksinën. HPV përzihet me ADN-në tone. Studiuesit zbuluan në vitin 1986 se disa doza të HPV shkaktojnë kancer të qafës së mitrës. HPV është sëmundja virale më e zakonshme seksualisht e transmetueshme në botë, dhe ekspertët vlerësojnë se të paktën gjysma e të gjithë personave do të infektohen nga ajo në një kohë në jetën e tyre.

Ekzistojnë rreth 100 lloje të ndryshme të virusit, por vetëm 30 janë të lidhur me kancerin e qafës së mitrës, dhe vetëm dy, llojet 16 dhe 18, janë përgjegjës për rreth 70% të të gjitha rasteve. Shumicën e kohës, njerëzit janë në gjendje të pastrojnë infeksionin, por kur HPV shmang me sukses sistemin imunitar dhe vazhdon në qeliza, mund të ndodhin ndryshime kancerogjene. HPV mund të përziejë ADN-në e saj me tonën, duke çaktivizuar gjenet stimuluese të tumorit. Këto gjene janë thelbësore për të kontrolluar numrin e herëve që një qelizë ndan dhe riprodhon veten.

Për fat të mirë, mund të duhen dekada që kanceri të zhvillohet. Kjo është një arsye pse funksionojnë Pap-testet e rregullta: Ka mundësi të mjaftueshme për të zbuluar rritjen jonormale të qelizave para se të shndërrohet në kancer të plotë.

Vaksina është bërë nga proteina të zgjedhura.

Shkencëtarët në Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH) zhvilluan vaksinën HPV. Vaksina nuk përmban virusin e vrarë ose të dobësuar, ashtu si shumë vaksina. Në vend të kësaj, përdor vetëm disa nga proteinat e rëndësishme të virusit. Reagimi i sistemit imunitar ndaj proteinave është i mjaftueshëm për të ndaluar virusin të infektojë qelizat e qafës së mitrës.

Vaksina synon tensionet HPV 6 dhe 11, të cilat shkaktojnë 90% të lythat gjenitale – lythat që rriten në zonat gjenitale të burrave dhe grave – si dhe llojet kryesore që shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës, 16 dhe 18. Jepet si një grup i tre dozave gjatë gjashtë muajve. Dhe nuk është terapeutike, që do të thotë se nëse ka një infeksion ekzistues, vaksina nuk sjell shumë përfitime.

A do të nevojiten akoma Pap-teste?

Studimet e efektivitetit të kostos kanë zbuluar se me vaksinën HPV, depistimi i testit Pap mund të fillojë në moshën 24 vjeç dhe të bëhet më rrallë. Megjithatë pjesërisht për shkak të Pap testit, brezat e grave e kanë marrë zakon të shohin rregullisht një mjek. Tani për tani, shqyrtimi i Pap testit është ende thelbësor. Vaksinat e reja nuk përfshijnë doza  HPV që besohet të jenë përgjegjëse për rreth 30% të kancereve të qafës së mitrës.

Pap-testet e rregullta do të jenë ende mënyra më e mirë për të parandaluar kancerin e shkaktuar nga ato lloje. Për më tepër, do të na duhet më shumë përvojë, dhe mbase disa prova klinike në vendet ku kanceri i qafës së mitrës është i zakonshëm, përpara se të jemi të sigurt se vaksinimi HPV, në praktikë aktuale, ul incidencën e kancerit të qafës së mitrës. Deri atëherë, shqyrtimi i Pap testit do të mbetet një mbrojtje e rëndësishme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Femrat janë të rrezikuara

Endometrioza dhe shenjat e saj!