MENU
klinika

Mund të jetë e rrezikshme

Gjakderdhje pas menopauzës… këshillohuni me mjekun

06.06.2020 - 11:14

Gjakderdhja pas menopauzës mund të jetë shqetësuese, por lajmi i mirë është, më shumë se 90% të kohës nuk është shkaktuar nga një gjendje e rëndë, sipas një studimi në JAMA Medicine Medicine.

Thënë kështu, studimi gjithashtu forcon idenë që gjakderdhja pas menopauzës gjithmonë duhet të kontrollohet nga mjeku për të përjashtuar kancerin endometrial, një kancer të murit të mitrës, thotë Dr. Ross Berkowitz, William H. Baker Profesor i Gjinekologjisë në Harvard Medical School . Kjo për shkak se studimi gjithashtu zbuloi se më shumë se 90% e grave që kishin kancer endometrial kishin përjetuar gjakderdhje pas menopauzës. Dhe kontrollimi i të gjitha grave që pësojnë gjakderdhje pas menopauzës për kancer endometrial mund të gjejnë potencialisht deri në 90% të këtyre kancereve, të cilat janë shumë të shërueshme nëse gjenden herët.

Analiza zbuloi se shumica e gjakderdhjeve pas menopauzës janë shkaktuar nga një gjendje jo kanceroze, siç janë atrofia vaginale, fibroids mitrës ose polipet. Këto informacione nuk ndryshojnë në të vërtetë nga ato që mjekët kanë menduar historikisht në lidhje me incidencën e kancerit të endometrit dhe gjakderdhjes, thotë Dr. Berkowitz. Por më në fund ai vendos të dhëna të ngurta pas atyre shifrave, të cilat mungonin në të kaluarën. Studiuesit që e bënë këtë studim po kërkonin të dhëna për gjakderdhjen pas menopauzës dhe se si lidhet me kancerin e endometrit.

Por ja pse ju vërtet duhet të shihni mjekun. Kanceri endometrial, i cili prek 2% deri 3% të grave, është lloji më i zakonshëm i kancerit gjinekologjik. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, ajo më së shpeshti prek gratë pas menopauzës – 60 vjec është mosha mesatare në diagnostikim. Aktualisht nuk ka asnjë mënyrë për të kontrolluar kancerin e endometrit. Identifikimi i tij në fillim është bërë një çështje e ngutshme, sepse incidenca e këtij kanceri është rritur gradualisht, por në mënyrë të qëndrueshme gjatë 10 viteve të fundit, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit.

kolana e librave

grua ne menopauze

“Kanceri endometrial është një sëmundje mjaft e zakonshme, dhe fatkeqësisht është duke u bërë më i zakonshëm për shkak të rritjes së niveleve të mbipeshes,” thotë Dr. Berkowitz. Rreziku i një gruaje nga kanceri endometrial mund të rritet ndjeshëm nëse është mbi peshë. Kjo për shkak të rolit që estrogjeni luan në kancerin e endometrit. Lloji më i zakonshëm i kancerit endometrial, i njohur si kanceri tip 1, ushqehet nga estrogjeni. Estrogjeni prodhohet nga yndyra e trupit, kështu që gratë me një sasi më të madhe të indit yndyror përgjithësisht kanë nivele më të larta të estrogjenit. Ato zakonisht kanë më shumë estrogjen, një formë aktive që prodhon efekte më të forta. Kjo mund të çojë në ndryshime kanceroze në rreshtimin e mitrës.

Nëse keni një gjakderdhje të pazakontë ose postmenopausale, bëni një takim me mjekun për ta hetuar problemin, thotë Dr. Berkowitz. Mjeku ka të ngjarë të rekomandojë një eko me ultratinguj, një biopsi, ose të dyja. Ultratingulli mund të masë trashësinë e rreshtimit brenda mitrës. Në disa gra me kancer endometrial, ky rreshtim bëhet më i trashë se zakonisht, gjë që paralajmëron mjekët për mundësinë që të jetë kanceroze. Jo të gjitha linjat e trashura nënkuptojnë kancerin. Ultratingulli duhet të pasohet nga një biopsi, edhe nëse ultratingulli nuk tregon ndonjë trashje të murit të mitrës, thotë Dr. Berkowitz. Një biopsi shpesh mund të bëhet si një procedurë e brendshme, në të cilën mjeku përdor një tub të hollë me një pajisje grumbullimi në fund për të mbledhur disa qeliza të mitrës. Mostra ekzaminohet më pas nën një mikroskop për të kontrolluar kancerin ose ndryshimet prekanceroze. Doktor Berkowitz theksoi rëndësinë e bërjes së të dy testeve, sepse jo të gjithë kanceret endometrial trashin rreshtimin e mitrës. Disa raste janë shkaktuar nga kanceri endometrial i tipit 2, i cili mund të mos prodhojë trashje që shihet zakonisht në llojin më të zakonshëm. Nëse vetëm ultratingulli përdoret për ekzaminim, deri në 20% të rasteve të kancerit endometrial mund të humbasin. Shumë nga këto janë tipi 2, të cilat priren të jenë më agresivë, pushtues dhe vdekjeprurës. Mbani në mend, një Pap-test nuk mund të zbulojë kancerin e endometrit. “Supozimi se pacientja nuk ka ndonjë çështje shëndetësore, të tilla si sëmundje serioze të zemrës, ose është e shëndetshme, bërja e një biopsie do të ishte mënyra më e sigurt për të përjashtuar kancerin endometrial,” thotë Dr. Berkowitz.

Nëse testet sugjerojnë që ju nuk keni kancer endometrial, por gjakderdhja kthehet ose vazhdon, është e arsyeshme që ta rivlerësoni, thotë Dr. Berkowitz. Nëse keni përsëri gjakderdhje pas vlerësimit të parë dhe biopsisë normale, ka shumë të ngjarë që nuk është për shkak se kanceri ishte i humbur. Sidoqoftë, ia vlen të kontrolloheni përsëri. “Unë nuk rekomandoj të presim më shumë se gjashtë muaj,” thotë ai. Hetoni gjakderdhjen e pazakontë herët, sepse kanceri endometrial është mjaft i shërueshëm. “Pjesa dërrmuese e pacientëve me kancer endometrial mund të shërohet vetëm me operacion,” thotë Dr. Berkowitz.