MENU
klinika

Çfarë opsionesh të tjera ka blloku europian?

A mundet gazi norvegjez të zgjidhë krizën energjetike?

21.02.2022 - 17:33

Equinor i Norvegjisë do të ruajë normat maksimale të prodhimit të gazit natyror gjatë pranverës dhe verës për të ndihmuar Bashkimin Evropian të mbushë objektet e tij të depozitimit të gazit, tha shefi ekzekutiv i kompanisë këtë javë.

Premtimi vjen mes shqetësimeve të vazhdueshme për furnizimet me gaz në muajt e ngrohtë të vitit, që zakonisht është koha kur mbushet magazinimi për periudhën e kërkesës së pikut të dimrit. Vitin e kaluar, pjesa më e madhe e Evropës nuk arriti të sigurohej se kishte gaz të mjaftueshëm për dimër, gjë që shkaktoi krizën e gazit.

Duke folur për Bloomberg këtë javë, Anders Opedal i Equinor tha se Norvegjia ka qenë gjithmonë një partner i besueshëm i Evropës dhe do të vazhdojë të furnizojë sa më shumë gaz për kontinentin që të jetë e mundur. Problemi për Evropën është se ajo që është e mundur është më pak se gjysma e gazit që i nevojitet. Shumë më pak, në fakt.

Sipas Eurostat, BE importoi 46.8% të gazit natyror nga Rusia në gjysmën e parë të vitit të kaluar. Norvegjia, nga ana e saj, përbënte 20.5% të importeve të gazit natyror gjatë asaj periudhe, më pak se gjysma e asaj që Rusia dërgoi në rrugën e BE-së.

Sipas Bruegel, një institut evropian i ekonomisë, Norvegjia eksportonte mbi 2.9 miliardë kub m në javë në BE në fund të vitit 2021. Kjo krahasuar me pak më shumë se 2.3 miliardë kub m për Rusinë. Megjithatë, gjatë gjysmës së parë të vitit, Gazprom mbajti flukse mbi 3 miliardë kub m në javë, ndërsa Norvegjia nuk arriti kurrë atë nivel.

Situata nxjerr në pah problemin më të madh që BE ka me sigurinë e furnizimit me gaz. Ajo ka qenë e varur nga Rusia për vite dhe kjo ka sjellë vetëkënaqësi dhe siguri se çfarëdo që të ndodhë, Rusia do të vazhdojë të dërgojë gaz në Evropë.

Rusia ndan të njëjtën ndjenjë, por ngjarjet e fundit rreth çmimeve të gazit dhe Ukrainës e kanë tronditur atë mes qeverive evropiane, të cilat tani janë në nxitim për të gjetur furnizues alternativë në rast se nevojiten. Detyra po rezulton më sfiduese nga sa kishin pritur.

Norvegjia ndoshta mund të vazhdojë të pompojë në maksimum për një kohë më të gjatë, megjithëse do të duhej të ndalonte për mirëmbajtje në një moment. Megjithatë, Norvegjia është e qartë se nuk mund të mbulojë të gjithë sasinë e gazit që Rusia i furnizon Evropës tani. Gjithashtu, ajo nuk mund të mbulojë kërkesën shtesë që do të vijë nga Gjermania pasi mbyll termocentralet e saj me qymyr dhe bërthamor.

Kjo ishte pika e zgjerimit të rrugës Nord Stream, meqë ra fjala, duke siguruar furnizimin për Gjermaninë pa bërthamore dhe, më vonë, pa qymyr. Gazsjellësi Nord Stream 1 aktualisht dërgon më shumë se një të tretën e eksporteve të gazit rus në Evropë. Dyfishimi i kapacitetit të tij me Nord Stream 2, përveç nëse administrata Biden e bën të mirë kërcënimin për ta vrarë atë, sigurisht, do ta bëjë atë të përshtatshëm për të trajtuar më shumë se dy të tretat e eksporteve të gazit të Rusisë në Evropë.

Çfarë opsionesh të tjera ka Evropa përveç Norvegjisë? Azia Qendrore është një opsion, dhe më konkretisht Azerbajxhani, i cili tashmë po transporton një pjesë të gazit përmes Korridorit Jugor të Gazit që përfundon në Itali. E vetmja alternativë tjetër është LNG.

Evropa ka qenë destinacioni kryesor për gazin natyror të lëngshëm të SHBA për tre muaj në mes të krizës së energjisë, pavarësisht kapacitetit të kufizuar të terminalit të importit të LNG. Sipas të dhënave nga Refinitiv të raportuara nga Reuters, deri në 75% e eksporteve të LNG të SHBA shkuan në Evropë muajin e kaluar. Deri më tani këtë muaj, gjysma e të gjitha ngarkesave të LNG të SHBA-së janë dërguar në Evropë.

Katari dhe Australia janë gjithashtu opsione LNG për BE-në. Sindikata madje pezulloi një hetim antitrust mbi Katar Petroleum-i riemërtuar së fundi QatarEnergy, këtë muaj në atë që mund të jetë një shenjë që Brukseli është i gatshëm të bëjë lëshime në këmbim të gazit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Economist/ Epo...më mirë se sa mendohet!

Si do ta përballojë Evropa nëse Rusia ndërpret gazin e saj?