MENU
klinika

Analiza

Kur diplomacia dështon, mbetet lufta…

23.02.2022 - 10:04

Presidenti rus Vladimir Putin filloi pushtimin e tij në Ukrainë të hënën. Ai gjithashtu pushton efektivisht Bjellorusinë. Udhëheqësit perëndimorë, dhe veçanërisht Presidenti Biden, duhet të përballen me realitetin: Ata duhet të nisin një Luftë të re të Ftohtë.

Ambicia e Putinit ka qenë e dukshme prej vitesh: Ai dëshiron të rindërtojë Bashkimin Sovjetik të vjetër. Ai e ka rindërtuar ushtrinë ruse në një forcë luftarake më të vogël dhe moderne. Dhe ai ka zhvendosur shtetet nominalisht të pavarura brenda kufijve të vjetër sovjetikë në shtete kliente de facto, duke përdorur luftën dhe trupat ruse të ftuara si “paqeruajtëse” si mjete për të zgjeruar ose ruajtur ndikimin e vendit të tij mbi ish-BRSS. Putin madje dyshohet se ka urdhëruar helmimin e një kandidati presidencial pro-perëndimor të Ukrainës, Viktor Jushçenko, gjatë fushatës së tij të vitit 2004. (Rusia ka mohuar çdo përfshirje.)

Dështimi i diplomacisë për të parandaluar një agresion të tillë flagrant është një tipar, jo një defekt i presidencës së Putinit.

Gjermania ka rritur lidhjet e saj ekonomike me oligarkinë kleptokratike që mbështet pushtetin e Putinit, por këto lidhje nuk e kanë penguar Rusinë të zgjerojë shtrirjen e saj ushtarake globale. Në vitin 2009, kur Biden ishte zëvendëspresident, ai u tha udhëheqësve evropianë se Shtetet e Bashkuara donin të “shtypnin butonin e rivendosjes” me Rusinë në një përpjekje për të përmirësuar marrëdhëniet.

Edhe kjo përpjekje nuk shkoi askund; Putini aneksoi Krimenë dhe nxiti “republikat” separatiste ukrainase, ftesa e supozuar e të cilave mirëpriti trupat ruse në Ukrainë të hënën.

Prandaj, nuk duhet të jetë çudi që përpjekjet e bashkuara të Biden, presidentit francez Emmanuel Macron dhe liderëve të tjerë evropianë gjatë muajve të fundit nuk patën asnjë efekt mbi diktatorin.

Duke pasur parasysh ngjarjet e dy dekadave të fundit, kjo ishte plotësisht e parashikueshme.

Zgjerimi i lidhjeve të Putinit me diktaturat në Kinë dhe Iran do të thotë që Perëndimi tani përballet me një bosht de fakto euroaziatik. Të tre fuqitë dhe aleatët e tyrekanë objektiva diskrete, por të gjithë e dinë se nuk mund t’i arrijnë ato pa bashkëpunuar me njëri-tjetrin për të kapërcyer rezistencën perëndimore.

Njohja e këtyre fakteve të mjerueshme është hapi i parë drejt paqes.

Me gjithë fuqinë dhe ekspertizën e tyre ushtarake në luftën kibernetike, boshti autokratik mbetet ekonomikisht më i dobët se Perëndimi dhe varet nga kapitali financiar dhe intelektual perëndimor. Produkti i brendshëm bruto i Rusisë për frymë, i përshtatur për fuqinë blerëse, është pak më i vogël se ai i Rumanisë dhe rreth gjysma e atij të Gjermanisë. Ekonomia totale e saj është më e vogël se ajo e Gjermanisë dhe më pak se një e katërta e asaj të Bashkimit Evropian. Edhe ekonomia e fuqishme e Kinës është vetëm përafërsisht sa madhësia e Shteteve të Bashkuara, edhe pse Kina është katër herë më e populluar.

Kjo do të thotë se Perëndimi mund të jetë në vendin e shoferit nëse është i vendosur.

Sanksionet e rrepta ekonomike dhe reduktimet e tregtisë me këto vende me kalimin e kohës do të dobësonin seriozisht aftësinë e tyre për të dëmtuar Perëndimin.

Lëvizja e një numri serioz trupash në vendet e NATO-s që kufizojnë Rusinë dhe Ukrainën, si Polonia, Rumania dhe shtetet baltike, do të siguronte frenimin e qartë që aktualisht i mungon Ukrainës.

Asnjë nga këto lëvizje nuk vjen pa kosto apo rrezik, por të gjitha ato tregojnë se Perëndimi nuk po ecën më verbërisht drejt shkatërrimit të tij.

Perëndimi, dhe veçanërisht Evropa, do të duhet gjithashtu të rrisë ndjeshëm dhe me shpejtësi shpenzimet e mbrojtjes për t’iu kundërvënë boshtit.

Dominimi i shpenzimeve të mbrojtjes së SHBA-së është mbivlerësuar në mënyrë dramatike, siç tregon një analizë e fundit nga Qendra për Kërkimin e Politikave Ekonomike. Kur shpenzimet kombëtare përshtaten me fuqinë blerëse, Shtetet e Bashkuara shpenzojnë vetëm pak më shumë se Rusia dhe Kina së bashku.Ekonomia e Bashkimit Evropian është aq e madhe sa thjesht rritja e shpenzimeve të mbrojtjes së anëtarëve të tij në rekomandimin 2 për qind do të shtonte rreth 50 miliardë deri në 70 miliardë dollarë në vit, ose rreth 40 për qind të shpenzimeve të rregulluara nga fuqia blerëse e Rusisë çdo vit. Rritje të ngjashme nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë do të ndihmonin.

Asnjë njeri nuk dëshiron luftë. Por është më mirë të përgatitesh për një të tillë sesa të luftosh në një kohë dhe vend që e zgjedh armiku.

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mediat amerikane: 2022 mund të jetë një vit i ri për Evropën

“Një rrugë pa kthim, kundërshtimi i vlerave perëndimore”

SHBA apel qytetarëve amerikanë

“Duhet të lini menjëherë Ukrainën!”