MENU
klinika

Shmangini...

Ushqimet e “pafajshme” që bëjnë të dëshironi sa më shumë ëmbëlsira

21.02.2022 - 12:21

Të gjithë kemi përjetuar momente kur dëshira për ëmbëlsirat është jo vetëm intensive, por edhe thuajse e pamposhtur. Kjo ndodh sepse proteinat dhe fibrat ngadalësojnë përthithjen e sheqernave në qarkullimin tuaj të gjakut.

Në këtë mënyrë nuk do të keni një rritje të papritur që zakonisht pasohet nga një rënie e sheqerit në gjak, gjë që ju bën të dëshironi më shumë ëmbëlsira. Çfarë e intensifikon dëshirën e ëmbël?

Një strategji tjetër është të njihni ushqimet që janë të njohura për rritjen e sheqerit në gjak, domethënë që shtojnë dëshirën për ëmbëlsirat.

Drithëra me sheqer

Ngrënia e një mëngjesi me përmbajtje të lartë sheqeri do t’ju bëjë ta kërkoni përsëri për të marrë energji shpejt, veçanërisht nëse nuk keni konsumuar mjaftueshëm proteina, fibra dhe karbohidrate komplekse.

Kifle

Një kifle tipike mëngjesi nuk përmban shumë lëndë ushqyese. Ju merrni shumë pak fibra frutash dhe shumë sheqer.

Bukë e bardhë

Zakonisht, ajo bëhet nga mielli i grurit që është bluar dhe rafinuar, duke mos lënë asnjë fibër në feta. Kështu, të gjitha karbohidratet shpërbëhen me shpejtësi në sheqer gjatë tretjes dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak, duke përkeqësuar dëshirën për sheqer.