MENU
klinika

Paralajmërimi i ligjvënësit më të lartë të Rusisë

“‘Gjeni rubla’ nëse doni naftë, drithëra ose metale nga ne!”

30.03.2022 - 10:44

Ligjvënësi më i lartë i Rusisë paralajmëroi Bashkimin Europian të mërkurën se nëse dëshiron gaz natyror rus, atëherë do të duhet të paguajë në rubla dhe paralajmëroi se eksportet e naftës, grurit, metaleve, plehrave, qymyrit dhe lëndës drusore gjithashtu mund të vlerësohen së shpejti në të njëjtën mënyrë.

Pasi Perëndimi vendosi sanksione gjymtuese ndaj Rusisë në përgjigje të pushtimit të Ukrainës, presidenti rus Vladimir Putin kërkoi që gazi natyror i eksportuar në Europë ose në Shtetet e Bashkuara të paguhet në monedhën e vendit të tij.

Europa, e cila importon rreth 40% të gazit të saj nga Rusia dhe paguan kryesisht në euro, thotë se gjigandi rus i gazit i kontrolluar nga shteti Gazprom nuk ka të drejtë të ritërheqë kontratat. Grupi i kombeve G7 hodhi poshtë kërkesat e Moskës këtë javë.

“Politikanët europianë duhet të ndalojnë bisedimet, të ndalojnë së provuari të gjejnë një justifikim se pse nuk mund të paguajnë në rubla,” tha Vyacheslav Volodin, kryetari i dhomës së ulët të parlamentit, në një postim në Telegram. “Nëse do gaz, gjej rubla”.

“Për më tepër, do të ishte e drejtë aty ku është e dobishme për vendin tonë të zgjerohej lista e produkteve të eksportit me çmime në rubla, duke përfshirë: plehrat, drithërat, vajin ushqimor, naftën, qymyrin, metalet, lëndën drusore etj.”

Nëse nuk ishte menjëherë e qartë nëse një lëvizje e tillë mund të bëhej politikë zyrtare ruse, megjithëse Putin, kur shpalli vendimin për rubla për gazin natyror, tha se ishte vetëm fillimi i procesit.

Zyrtarët rusë kanë thënë vazhdimisht se përpjekja e Perëndimit për të izoluar një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë të burimeve natyrore është një akt irracional i dëmtimit të vetvetes që do të çojë në rritje të çmimeve për konsumatorët dhe do të çojë në recesion ekonomitë e Europës dhe të Shteteve të Bashkuara.

Rusia thotë se sanksionet e Perëndimit – dhe në veçanti ngrirja e rreth 300 miliardë dollarëve të rezervave të bankës qendrore ruse – përbëjnë një shpallje lufte ekonomike.

Putin thotë se ngrirja e rezervave të bankës qendrore ishte një mospagim i detyrimeve të Perëndimit ndaj Rusisë që do të torpezonte besimin në dollarin amerikan dhe euron.

“Përmes këtyre sanksioneve, përmes përpjekjeve tuaja për të na izoluar, ju jeni izoluar”, tha Volodin. “Ata kanë bërë gjithçka që munden për të minuar besimin në dollarin amerikan dhe euron, në mënyrë që Rusia tani të refuzojë të vendoset në këto monedha,” tha ai. RTS

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN