MENU
klinika

Deutsche Welle: LNG nuk do të zëvendësojë gazin rus

Kostoja e vërtetë e gazit të lëngshëm në SHBA

29.03.2022 - 12:19

“Ne mendojmë se mund të kalojmë në një automjet tjetër, por ne ende po ecim drejt humnerës,” tha Andy Gheorghiu, një aktivist kundër gazit me bazë në Gjermani, pasi presidenti amerikan Joe Biden dhe kryetarja e BE-së Ursula von der Leyen njoftuan një marrëveshje gazi për të reduktuar varësinë e Bashkimit Evropian nga energjia ruse.

Një shtesë prej 15 miliardë metra kub gaz natyror të lëngshëm (LNG), me burim kryesisht nga puset hidraulike që janë rritur në të gjithë Shtetet e Bashkuara, do të zbresin tani në brigjet e Evropës nga përtej Atlantikut këtë vit.

Kjo është vetëm rreth një e treta e gazit që vetëm Gjermania furnizoi me tubacion nga Rusia në vitin 2022. Megjithatë aktivistët kanë frikë se zëvendësimi i gazit rus me gaz LNG nuk do të garantojë sigurinë energjetike, por përkundrazi kërcënon qëllimet afatgjata të klimës.

“[Kjo] marrëveshje i vendos BE-në dhe SHBA-në në një rrugë të gabuar dhe të rrezikshme duke ndjekur me shpejtësi infrastrukturën e re për të importuar gaz fosil në Evropë,” tha Murray Worthy, udhëheqës i fushatës së gazit në OJQ-në mjedisore Global Witness. “Ndërtimi i terminaleve të reja të importit do të nënkuptonte mbylljen e importeve të gazit fosil për vitet në vijim, shumë kohë pasi BE-ja duhet të heqë dorë nga ky karburant që shkatërron klimën përgjithmonë.”

Shqetësimet po rriten gjithashtu për ndikimet e menjëhershme klimatike të LNG-së të copëtuar nga depozitat e argjilës thellë nën tokë.

Ndonëse fraktimi është i ndaluar në pjesën më të madhe të Evropës për shkak të ndikimit të tij mjedisor, duke përfshirë përdorimin e kimikateve që ndotin ujërat nëntokësore, BE-ja ka qenë e lumtur të marrë gazin e copëtuar nga SHBA.

Gazi i lëngshëm dhe rrjedhjet e metanit që shkatërrojnë klimën
Për aktivistët, shtytja për të rritur “gazin e lirisë” ka implikime të rënda klimatike për shkak të emetimeve të larta të metanit të LNG.

Duke vënë në dukje se ndikimet e ngrohjes globale të metanit janë rreth 85 herë më të larta se CO2 gjatë një periudhe 20-vjeçare, Gheorghiu tha se ishte bërë pak për të trajtuar burimet e ndryshme të rrjedhjeve të metanit “nga ana e furnizimit” në të dy anët e Atlantikut.

Megjithatë, marrëveshja SHBA-BE e shpallur të enjten ishte e kujdesshme për të bashkuar qëllimin e diversifikimit të furnizimeve me gaz me “objektivat klimatike”.

Marrëveshja synon “të reduktojë intensitetin e gazit serrë të të gjithë infrastrukturës së re të LNG-së dhe tubacioneve shoqëruese, duke përfshirë përdorimin e energjisë së pastër për të fuqizuar operacionet në vend, reduktimin e rrjedhjeve të metanit dhe ndërtimin e infrastrukturës së pastër dhe të rinovueshme të gatshme për hidrogjen”.

Megjithatë, nëse gazi rus thjesht do të zëvendësohet në një periudhë afatshkurtër dhe afatmesme, gazi natyror ka të ngjarë të ruajë mantelin e tij si burimi i dytë më i madh i emetimeve të CO2 pas qymyrit në Bashkimin Evropian.

Ndërkohë, përtej Atlantikut, tha Gheorghiu, rregulloret jokonsistente i kanë bërë disa shtete të SHBA një “perëndim të egër” për industrinë e frakingut.

Në Teksas, për shembull, emetimet e larta nga të ashtuquajturat ndezje të metanit shpesh shkojnë të parregulluara, duke lejuar rrjedhje nga dhjetëra mijëra puse në pellgun Permian, i cili shtrihet në New Mexico – rezervat e tij të gazit janë etiketuar si “disa nga më të ndoturat në Bota.”

Në të vërtetë, një studim i vitit 2019 i atribuoi një dekadë të një dekade të rritjes së emetimeve globale të metanit atmosferik bumit të frakingut në Shtetet e Bashkuara. Ai arriti në përfundimin se prodhimi i gazit argjilor në Amerikën e Veriut mund të jetë përgjegjës për “mbi gjysmën e të gjitha emetimeve të rritura nga karburantet fosile globalisht” në dekadën e mëparshme.

LNG-ja e importuar e Bashkimit Evropian po përdoret gjithashtu si lëndë ushqyese për plastikë dhe plehra, tha Gheorghi. Me kontratat e importit të mbyllura shpesh deri në 20 vjet, disponueshmëria e tillë e karburantit fosil do të jetë një dekurajues për të dekarbonizuar këta sektorë të lëndëve të para me emetim të lartë, tha aktivisti.

LNG ende nuk do të zëvendësojë gazin rus
Megjithëse ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck ka qenë gjithashtu në Katar dhe Emiratet e Bashkuara Arabe këtë muaj duke u përpjekur të gjejë më shumë alternativa gazi, analistët thonë se oferta e kufizuar dhe rritja e kërkesës globale e bëjnë të vështirë rritjen masive të rrjedhës së LNG në Evropë.

Ndërkohë, infrastrukturës së nevojshme si terminalet do të duhen dy deri në tre vjet për t’u ndërtuar, duke e bërë objektivin e Bashkimit Evropian për të shkurtuar importet e gazit rus me dy të tretat deri në fund të vitit të pamundur.

Për aktivistët e klimës, energjia e karburanteve fosile është një shtytës kryesor i luftës dhe duhet të hiqet gradualisht dhe të zëvendësohet nga energjia e rinovueshme.

“Më shumë investime dhe mbështetje në lëndët djegëse fosile është muzikë për veshët e despotëve dhe luftënxënësve në të gjithë botën, të cilët e kuptojnë se ky është një sistem energjie që u sjell përfitime atyre,” tha Murray Worthy i Global Witness. “Nëse Europa me të vërtetë dëshiron të heqë gazin rus, e vetmja mundësi reale që ka është heqja graduale e gazit”.

“Ne kemi shansin dhe detyrimin unik historik që të zgjedhim tani për një ndryshim rrënjësor të mënyrës së prodhimit dhe konsumit të energjisë,” tha Gheorghiu. “Por zgjidhja që prezantuan qeveritë tona transatlantike nuk ishte gjë tjetër veçse biznes si zakonisht.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Deutsche Welle

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndalimi i gazit rus do shkaktojë kaos ekonomik

Project Syndicate: Dështimi i Gjermanisë në fushën e energjisë