MENU
klinika

Financial Times/ Çfarë i frikëson japonezët

A do të heqë dorë dhe Japonia nga gazi rus?

10.04.2022 - 12:42

Kompanitë japoneze të gazit po përgatisin plane për të marrë gazin natyror të lëngshëm nga Malajzia, Australia dhe SHBA-ja në rast të asaj që ata kanë frikë se mund të jetë ndërprerje e furnizimit nga projektet e LNG-së që Japonia zhvilloi së bashku me Rusinë.

Planet e emergjencës mund ta vënë ekonominë e tretë më të madhe në botë në konkurrencë të drejtpërdrejtë me Evropën për furnizimet globale të gazit, duke theksuar fokusin e Japonisë në plotësimin e nevojave të veta për energji, pavarësisht dëshirës së saj për të treguar solidaritet me fqinjët perëndimorë të Rusisë.

Importuesit japonezë të gazit thanë se ndërsa disa ngarkesa të tepërta LNG janë dërguar në Evropë që nga shkurti, nuk kishte asnjë perspektivë për devijime të mëdha nga kontratat afatgjata nga prodhues të tillë si Katari për shkak të ndjeshmërisë së sigurisë së energjisë së Japonisë.

Kompanitë japoneze të energjisë janë të shqetësuara për sigurinë e furnizimeve nga Rusia, pavarësisht premtimeve të Tokios për të mos tërhequr nga projekti Sakhalin-2 LNG me 10 milionë tonë në vit dhe zhvillime të tjera të përbashkëta me Rusinë në ishullin Sakhalin në veri të Japonisë.

“Në rast të vështirësive në blerjen e gazit nga Sakhalin, ne po shqyrtojmë të shfrytëzojmë furnizuesit tanë malajzianë për të rritur volumin ose për t’u kërkuar atyre të ofrojnë furnizime paraprakisht,” tha Takayuki Yamane nga Hiroshima Gas Co. Kompania blen rreth 200,000 ton LNG të saj vjetore. nga Sakhalin-2 në një kontratë që zgjat deri në mars 2028.

Kërkimi i burimeve të reja të LNG-së do ta vinte Japoninë në konkurrencë për furnizime të pakta globale kundër vendeve evropiane që janë të dëshpëruar për të reduktuar varësinë e tyre të madhe nga gazi i dërguar nga Rusia.
Kompanitë japoneze kanë frikë se furnizimet ruse mund të kërcënohen nga rritja e presionit ndërkombëtar për të ndërprerë lidhjet me Moskën për pushtimin e saj në Ukrainë, ose nga hakmarrja e mundshme e Kremlinit mbi sanksionet e tjera të vendosura tashmë nga Tokio.

Japonia ndaloi të premten importet ruse të qymyrit dhe u zotua të ndjekë politikën e rënë dakord me aleatët e G7 për reduktimin e varësisë nga energjia ruse në përgjithësi.

Shërbimet rajonale të gazit të Japonisë mbështeten shumë tek Rusia për të furnizuar me karburant disa nga qytetet më të mëdha të vendit, duke përfshirë gjysmën e furnizimeve vjetore të përdorura në vendlindjen e kryeministrit Fumio Kishida në Hiroshima dhe rreth 10 për qind në Tokio. Në përgjithësi, LNG-ja ruse përbën afër një të dhjetën e importeve të gazit japonez.

Në Japoninë perëndimore, Osaka Gas tha se planifikonte të sillte prokurimin e gazit nga furnitorët në Australi dhe SHBA ose të blinte në tregun vendas nëse do të kishte ndërprerje të dërgesave nga Rusia. Kompania i shërben Osakës, qyteti i tretë më i madh i Japonisë, i cili mbështetet në Rusi për rreth 4 për qind të gazit të saj.

Shqetësimet për gazin rus nxjerrin në pah rritjen e varësisë së Japonisë nga importet e energjisë pasi vendi i varfër me burime la në punë shumicën e reaktorëve të tij bërthamorë pas shkrirjes në termocentralin Fukushima Daiichi në 2011.

Projekti Sakhalin-2 u zhvillua nga Gazprom i Rusisë dhe kompania kryesore e naftës Shell së bashku me shtëpitë tregtare japoneze Mitsui dhe Mitsubishi, të cilat mbajnë përkatësisht 12.5 dhe 10 për qind të aksioneve në projekt. Shell muajin e kaluar braktisi sipërmarrjen, duke ushtruar presion mbi palët e interesuara japoneze.

Koichiro Matsumoto, zëvendës sekretar i kabinetit për çështjet publike në zyrën e Kishida, tha se Japonia nuk do të braktiste Sakhalin-2 dhe dy projekte të tjera energjetike në Rusi, edhe pse u pajtua me vendet e tjera të G7 për nevojën për të “reduktuar varësinë tonë nga energjia ruse”.

“Sa herë që flasim për tërheqje, gjithmonë duhet të kemi parasysh se kush do ta plotësojë atë,” tha Matsumoto, duke paralajmëruar se kompanitë me “origjine të veçantë” mund të hyjnë për të marrë përsipër aksionet e Tokios. Zyrtarë të tjerë japonezë kanë shprehur privatisht shqetësime për kompanitë kineze që zëvendësojnë interesat japoneze në lindjen e largët ruse.

Japonia do t’i kushtonte të paktën 1 trilion dollarë që të zëvendësojë gazin rus përmes blerjeve në treg, tha një zyrtar i ministrisë së tregtisë i përfshirë në politikën e naftës dhe gazit. “Kjo është një shumë e çmendur, dhe madje edhe atëherë, sepse ka një luftë globale për LNG, nuk ka rëndësi se sa para paguan, thjesht nuk mund të blesh ato lloj vëllimesh,” tha zyrtari.

Japonia ka lëvizur një pjesë të gazit të tepërt që ka “mbikontraktuar” nga furnizuesit në Evropë, pas një kërkese të presidentit amerikan Joe Biden në shkurt.

Që nga fillimi i këtij viti, 29 transportues LNG të çertifikuar nga kompani japoneze kanë mbërritur në terminalet evropiane të importit, kryesisht nga SHBA, sipas Kpler, një firmë e të dhënave të mallrave. Ata shkarkuan rreth 2 milionë tonë LNG, ekuivalente me rreth 6 për qind të importeve të LNG të BE-së që nga fillimi i këtij viti.

Por njerëzit në importuesit kryesorë japonezë të gazit thanë se çdo devijim do të ishte i kufizuar.

“Ne jemi të vetëdijshëm për rrezikun e madh që sjell importi i energjisë ruse”, tha Matsumoto në zyrën e kryeministrit. Megjithatë, shtoi ai, “ne nuk e kemi luksin të jemi në gjendje të prodhojmë naftë ose gaz brenda kufijve tanë dhe kjo është arsyeja pse siguria energjetike është gjithmonë në mendjet tona”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN