MENU
klinika

Pasojat

A ndikon sëmundja kronike e mushkërive në gëlltitje?

23.04.2022 - 11:46

Sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD) është një gjendje kronike e mushkërive. Simptomat përfshijnë vështirësi në frymëmarrje, kollë, marrje fryme dhe shtrëngim në gjoks. Së bashku me problemet e frymëmarrjes, disa njerëz vërejnë edhe ndryshime të tjera.

Ndonjëherë, COPD mund të shkaktojë probleme të gëlltitjes. Problemet e gëlltitjes njihen si disfazi. Zakonisht, gëlltitja dhe frymëmarrja kontrollohen me kujdes. Kjo parandalon që ushqimi dhe lëngjet të hyjnë në mushkëri.

Në COPD, ky koordinim nuk funksionon gjithmonë si duhet. Problemet me gëlltitjen mund të ndikojnë në cilësinë e jetës. Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e pneumonisë nëse ushqimi ose pijet futen në mushkëri.

Së bashku me problemet e gëlltitjes, mund të përjetoni sfida të tjera ushqyese. Në fazat më të avancuara të COPD, duhet më shumë energji për të marrë frymë. Mund të jetë e vështirë për të ngrënë mjaftueshëm për të përmbushur nevojat tuaja.

Pse COPD shkakton disfagi?

Disfagia është termi mjekësor për të pasur vështirësi në gëlltitje. Edhe pse gëlltitja është një proces kompleks, në shumicën e rasteve, ajo ndodh automatikisht. Ka shumë gjëra që duhet të funksionojnë siç duhet që të ndodhë një gëlltitje tipike.

Aktet e frymëmarrjes dhe gëlltitjes ndajnë disa pjesë, por ato nuk mund të ndodhin në të njëjtën kohë.

Ka dy tuba që udhëtojnë në fyt dhe në gjoks. Njëra është trakea, ku ajri udhëton për të arritur në mushkëri. Tjetri është ezofagu, i cili sjell ushqim dhe lëngje në stomak.

Një perde e vogël kërci e quajtur epiglotis ndihmon për të siguruar që ushqimi dhe lëngjet të shkojnë në mënyrën e duhur. Epiglotis mbyllet mbi laring gjatë gëlltitjes. Kjo parandalon që ushqimi ose lëngjet të futen në mushkëri.

Laringu ndodhet në majë të trakesë dhe njihet edhe si kutia e zërit. Shumë njerëz me COPD kanë ndryshime në muskujt e përfshirë në gëlltitje. Ndryshimet e muskujve mund të jenë nga inflamacioni, medikamentet ose nga kequshqyerja.

Gjatë një gëlltitjeje tipike, frymëmarrja ndërpritet për një ose dy sekonda. Por kur keni COPD dhe është e vështirë të merrni ajër të mjaftueshëm, ai moment i bllokimit të rrugëve të frymëmarrjes gjatë një gëlltitjeje është shumë i gjatë. Rruga e frymëmarrjes mund të përpiqet të hapet gjatë gëlltitjes dhe ushqimi dhe lëngjet mund të futen brenda.

Në një gëlltitje tipike, nxjerrja e frymës ndodh pasi gëlltitja përfundon. Nëse keni COPD, mund të përjetoni ndryshime në modelet e gëlltitjes. Mund të keni më shumë gjasa të merrni frymë pas gëlltitjes. Kjo e bën më të mundshëm që ushqimi ose lëngjet që gëlltiten të përfundojnë në mushkëri.

Si shkakton COPD probleme me gëlltitjen?

Është e pamundur të marrësh frymë dhe të gëlltisësh në të njëjtën kohë. Ekzistojnë kontrolle në trup për t’u siguruar që ato të ndodhin veçmas. Gjatë një gëlltitjeje, frymëmarrja ndërpritet për një ose dy sekonda.

Në dikë pa COPD, kjo kohë pa frymëmarrje nuk është një çështje madhore. Por kur tashmë është e vështirë të marrësh oksigjen të mjaftueshëm, ai sekondë mund të jetë shumë i gjatë. Nevoja për oksigjen mund të tejkalojë gëlltitjen.

Shumë njerëz me COPD marrin frymë më shpejt. Kur mushkëritë nuk mund të marrin oksigjen të mjaftueshëm, frymëmarrja mund të jetë më e cekët dhe e shpejtë. Me më pak kohë midis frymëmarrjeve, ka më pak mundësi për një pauzë të shkurtër për të gëlltitur në mënyrë të sigurt.

Vështirësia me gëlltitjen në COPD mund të ndodhë gjithashtu sepse ezofagu nuk mund të pastrojë acidin nga stomaku. Ezofag gjithashtu mund të ketë probleme me hapjen dhe mbylljen për shkak të muskujve të dobësuar në diafragmë.

Cilat janë shenjat që tregojnë se COPD po përkeqësohet?

Njerëzit me disfagi janë më të rrezikuar nga pneumonia. Pneumonia është një infeksion në mushkëri. Mund të shkaktohet nga bakteret, viruset ose kërpudhat.

Pneumonia mund të ndodhë nëse ushqimi ose lëngjet futen në mushkëri. Kjo njihet si pneumonia e aspiratës. Nëse keni si COPD ashtu edhe disfagi, mund të jeni në rrezik më të madh të shpërthimeve të sëmundjes dhe pneumonisë.

Në fazat e mëvonshme të COPD, rreziku i kequshqyerjes mund të rritet. Kequshqyerja është kur nuk jeni në gjendje të merrni mjaftueshëm energji dhe lëndë ushqyese nga ushqimi. Ndërsa kërkon gjithnjë e më shumë energji për të marrë frymë, bëhet më e vështirë për të ngrënë mjaftueshëm. Disfagia rrit më tej rrezikun e kequshqyerjes.

Shenjat dhe simptomat e kequshqyerjes mund të përfshijnë:

  • humbje e paqëllimshme e peshës ose vështirësi për të mbajtur peshën
  • lodhje e shtuar
  • duke qenë më të prirur ndaj infeksioneve
  • marramendje
  • analiza e gjakut që tregon nivele të ulëta të lëndëve ushqyese
  • ndryshime në humor, duke përfshirë depresionin
  • duke u ndjerë më e dobët
  • humbje e masës muskulore

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, sigurohuni që t’i diskutoni ato me mjekun. Mund të keni nevojë për mbështetje me rritjen e marrjes së lëndëve ushqyese.

Një patolog i të folurit dhe një dietolog mund të jenë në gjendje të ndihmojnë. Ata mund të vlerësojnë aftësinë e gëlltitjes. Bazuar në gjetjet, ato mund t’ju ndihmojnë me gëlltitjen e sigurt dhe rritjen e marrjes së lëndëve ushqyese.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN