MENU
klinika

Përgjigjen ekspertët

Në fund të fundit, a duhen larë jastëkët?

27.04.2022 - 11:58

Të gjithë e dimë se duhet të lajmë këllëfët e jastëkëve të paktën një herë në javë. Ajo që mund të mos e dimë të gjithë është se jastëkët tanë gjithashtu duhet të lahen – vetëm më rrallë.

Jo, ne nuk e mbështesim kokën direkt mbi to, por bakteret janë të shumta dhe nuk duam që në asnjë rrethanë të shumohen.

“Ndërsa ne flemë, trupi ynë humbet shumë qeliza të lëkurës, të cilat mund të ushqehen edhe me merimangat që, edhe pse jo të rrezikshme, kanë potencialin të shkaktojnë reaksione alergjike,” tha Dr. Nikola Gjordevic.

Në kombinim me sa më sipër, mikroorganizmat që rriten në jastëkët tanë mund të na shkaktojnë akne, edhe nëse këllëfët tanë të jastëkëve janë pa njolla.

Sa shpesh duhet të lajmë jastëkët?

Ekspertët theksojnë se është mirë t’i vendosim jastëkët në lavatriçe 2-3 herë në vit, çdo katër deri në gjashtë muaj, pra. Kjo, natyrisht, varet nga faktorë të tillë si klima e zonës sonë (nëse, për shembull, është nxehtë dhe djersijmë edhe në gjumë, dezinfektimi do të jetë më i shpeshtë) por edhe nga sa shpesh bëjmë banjë. Në fakt, nëse kjo e fundit ndodh gjatë natës dhe presim të thahen flokët para se të shtrihemi, jastëku do të mbahet i pastër për më gjatë.