MENU
klinika

"The Economist"/ Konsumatorët, tjetër bëjnë e tjetër thonë!

Ekonomia globale drejt një tjetër recesioni?

16.05.2022 - 17:40

Që nga viti 1900, ekonomia globale ka rënë në recesion, siç përcaktohet nga një rënie nga viti në vit e PBB-së për person, mesatarisht rreth një herë në dekadë. Në vitin 2020 bota përjetoi rënien më të thellë që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Vetëm dy vjet më vonë, a është një tjetër recesion në rrugë?

Shqetësimet sigurisht që janë në rritje. Lufta në Ukrainë ka shkaktuar çmime më të larta të ushqimit dhe energjisë, të cilat kanë dëmtuar të ardhurat e disponueshme të familjeve. Bllokimet në Kinë po ndërpresin zinxhirët e furnizimit. Dhe bankat qendrore po rrisin me shpejtësi normat e interesit për të zbutur inflacionin. Frika për gjendjen e ekonomisë botërore ka tronditur tregjet financiare. Në muajin e kaluar tregjet e aksioneve në botën e pasur kanë rënë me gati një të dhjetën. Asetet e rrezikshme duke përfshirë aksionet e teknologjisë dhe kriptovalutat kanë marrë një goditje të keqe. Ekonomistët po i ulin vazhdimisht parashikimet e tyre për rritjen globale. Deri në çfarë mase po materializohen tashmë frika e recesionit? Një vështrim i të dhënave jep arsye për optimizëm të kujdesshëm, të paktën tani për tani.

Vërtetë, në shumë vende duket sikur recesioni është tashmë këtu. Në të gjithë OECD-në, një klub kryesisht i vendeve të pasura që përbën mbi 60% të PBB-së globale, besimi i konsumatorëve është tani më i ulët se sa ishte kur goditi për herë të parë koronavirusi. Një matës i ndjenjës së konsumatorëve amerikanë, i ndërtuar nga Universiteti i Miçiganit, këtë muaj ra në nivelin më të ulët në një dekadë, sipas një vlerësimi paraprak të publikuar më 13 maj. Të anketuarit u bënë më të zymtë për situatën e tyre financiare; Më pak prej tyre menduan se ishte një kohë e favorshme për të blerë mallra të qëndrueshme, për shkak të inflacionit të lartë. Nëse konsumatorët frenohen nga shpenzimet, ekonomia do të ngadalësohet.

Megjithatë, deri më tani, ajo që njerëzit thonë dhe ajo që bëjnë duket se janë gjëra të ndryshme. Rezervimet globale të restoranteve në OpenTable, një faqe interneti për rezervime, janë ende mbi normën para pandemisë. Në Amerikë, uzurpimi i hoteleve tregon ende shenja përmirësimi. Një matje me frekuencë të lartë të zakoneve të shpenzimeve të britanikëve, e ndërtuar nga Zyra e Statistikave Kombëtare dhe Banka e Anglisë, tregon pak shenja se njerëzit po frenohen në aktivitete sociale ose në blerje që mund të shtyhen.

Konsumatorët ka të ngjarë të jenë në gjendje të vazhdojnë shpenzimet për një kohë, edhe pse inflacioni zvogëlon fuqinë blerëse. Familjet në të gjithë OECD-në janë ende me rreth 4 trilion dollarë kursime (me vlerë 8% të PBB-së) të akumuluara gjatë pandemisë, sipas vlerësimeve tona. Dhe, ndryshe nga sa supozohet zakonisht, jo të gjitha ato para janë në duart e të pasurve. Në Amerikë llogaritë bankare të familjeve me të ardhura të ulëta ishin ende 65% më të majme në fund të vitit të kaluar se në 2019.

Bizneset duken akoma më elastike. Shumë shefa të kompanive janë ankuar për kostot e larta në thirrjet e fundit të fitimeve. Por masa e OECD-së për besimin e biznesit mbetet e qëndrueshme. Të dhënat nga Indeed, një faqe pune, sugjerojnë se vendet e lira të punës në vendet e pasura mund të kenë pushuar së rrituri, por ato janë ende të shumta. Ka edhe oreks për investime. Analistët në JPMorgan Chase, një bankë, mendojnë se shpenzimet kapitale globale u rritën me 7.6% në tre muajt e parë të vitit, krahasuar me një vit më parë, dyfishi i normës së saj në fund të 2021.

Disa vende duken të dobëta. Goldman Sachs, një bankë tjetër, prodhon një “tregues të aktivitetit aktual”, një matës me frekuencë të lartë të rritjes ekonomike bazuar në një kombinim të anketave dhe të dhënave zyrtare. Ekonomia ruse është ngadalësuar ndjeshëm që kur vendet perëndimore vendosën sanksione në përgjigje të pushtimit të Ukrainës. Dhe në Kinë, ku strategjia e qeverisë për zero-kovid ka çuar në bllokimet më të rrepta që nga fillimi i vitit 2020, ekonomia mund të jetë duke u tkurrur. Të dhënat e publikuara më 16 maj treguan se prodhimi industrial ra me 2.9% në prill, krahasuar me një vit më parë dhe shitjet me pakicë ranë me mbi 11% (para përshtatjes për inflacionin). Sipas Ting Lu dhe kolegëve të Nomura, një bankë tjetër, 41 qytete që përbëjnë gati 30% të PBB-së së Kinës ishin ende në mbyllje të plotë ose të pjesshme më 10 maj. Një sërë treguesish “në kohë reale” ilustron dëmin e vazhdueshëm të ekonomisë. Të ardhurat nga arkat e filmave, për shembull, ishin 82% më të ulëta në pesë ditët deri më 4 maj se sa një vit më parë.

Por shumica e vendeve janë më të forta. Duke përshtatur një seri javore të PBB-së për 45 vende, përfshirë Indinë, Indonezinë dhe g7, të prodhuara nga të dhënat e kërkimit në internet nga Nicolas Woloszko i OECD-së, vlerësojmë se rritja e PBB-së globale ka mbetur e qëndrueshme javët e fundit. Në përgjithësi, masa e aktivitetit ekonomik të Goldman është më e ulët se sa ishte në fillim të vitit 2021, kur ekonomitë u rihapën, por është ende e respektueshme.

Të dhënat mund të ndryshojnë, nëse Rusia mbyll rubinetat e gazit për në Evropë, Kina forcon kufizimet e bllokimit edhe më tej ose bankat qendrore detyrohen të rrisin normat e interesit më shpejt sesa presin aktualisht. Kur tregu i punës i Amerikës ka qenë kaq i ngushtë në të kaluarën, vë në dukje JPMorgan, një recesion ka tentuar të pasojë në “afatmesme”. Por recesioni i 12-të global që nga viti 1900 nuk duket se ka filluar ende.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ Banka Botërore: Por jo gjithçka ka humbur....

Ekonomia po jeton ‘një dekadë të humbur’

The Economist/ Kina feston, Europa ka ngecur, Amerika...

Si i ndryshoi pandemia ekonomitë e botës?