MENU
klinika

Sa të sakta janë rezultatet?

A e diagnostikon skaneri kancerin e veshkave?

26.06.2022 - 10:38

Kanceri i veshkave është ndër 10 kanceret më të zakonshme, duke e bërë diagnozën e hershme kritike për trajtim.

Ndryshe nga format e tjera të kancerit, kanceri i veshkave mund të diagnostikohet në mënyrë të besueshme duke përdorur një skanim të tomografisë së kompjuterizuar (CT) pa pasur nevojë të bëni domosdoshmërisht një biopsi më parë.

Një skanim CT për kancerin e veshkave është një masë potencialisht shpëtimtare që mund të zbulojë kancerin sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mund të filloni trajtimin.

Veshkat luajnë një rol jetësor në filtrimin e mbeturinave nga gjaku  dhe në largimin e këtyre mbetjeve përmes urinës. Përveç kësaj, veshkat ndihmojnë në kontrollin e presionit të gjakut dhe gjithashtu ndihmojnë në stimulimin e palcës së eshtrave për të prodhuar qeliza të kuqe të gjakut. Kur zhvillohet kanceri i veshkave, ai mund të ndikojë në këto funksione kritike.

Në shumë raste, kanceri i veshkave nuk ka simptoma. Nëse simptomat ose shenjat e kancerit të veshkave do të zhvillohen, më të zakonshmet do të përfshijnë:

gjak në urinë

dhimbje të vazhdueshme në pjesën e poshtme të shpinës

një masë ose gungë në zonën e barkut

aneminë

ethe të përsëritura

lodhje e vazhdueshme

ënjtje (edemë) në krahët, kyçet ose këmbët

oreksi i reduktuar

humbje peshe e paqëllimshme

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, është e rëndësishme që menjëherë të konsultoheni me një mjek për një diagnozë të saktë. Ata mund të urdhërojnë një kombinim testesh për të ndihmuar në identifikimin e problemit themelor, të tilla si:

teste imazherike për të marrë një pamje të qartë të veshkave, veçanërisht një skanim CT

testi i urinës (urinaliza)

analiza e gjakut

ekzaminimi i qelizave kancerogjene në urinë (citologjia e urinës)

biopsi, nëse gjendet një masë e pazakontë dhe testet e tjera nuk janë përfundimtare

Si mund të ndihmojë një skanim CT në diagnostikimin e kancerit të veshkave?

Një skanim CT është një lloj i avancuar i procedurës me rreze X që përdor rrezet e rrezatimit elektromagnetik për të krijuar imazhe tërthore dydimensionale (2D) të pjesës së brendshme të trupit tuaj. Këto imazhe më pas dërgohen në një kompjuter për analiza të hollësishme. Herë pas here, imazhet 2D rindërtohen për të krijuar një foto tredimensionale (3D).

Një skanim CT është një mjet i vlefshëm diagnostikues për kancerin e veshkave, sepse jo vetëm që tregon vendndodhjen e saktë të një tumori të dyshuar, por gjithashtu mund të japë detaje në lidhje me formën dhe madhësinë e tumorit.

Për më tepër, një skanim CT mund të tregojë nëse kanceri është përhapur përtej veshkave në nyjet limfatike afër ose zona të tjera të trupit.

Është gjithashtu e mundur që një skanim CT të zbulojë kancerin e veshkave edhe nëse skanimi CT është porositur fillimisht për një qëllim tjetër. Kjo njihet si një gjetje e rastësishme.

Sa të sakta janë skanimet CT?

Skanimet CT me ngjyra me kontrast kanë një shkallë të përgjithshme saktësie të lartë për zbulimin e masave të vogla renale. Një studim i saktësisë diagnostike vlerësoi shkallën e saktësisë së zbulimit të tumoreve të veshkave të jetë më e lartë se 99 përqind.

Krahasuar me llojet e tjera të kancerit, kanceret e veshkave mund të diagnostikohen vetëm duke përdorur një skanim CT. Kjo mund të kursejë kohën e kaluar në pritje për teste të tjera diagnostikuese, duke ju lejuar të filloni me një plan trajtimi sa më shpejt të jetë e mundur.

Herë pas here, një biopsi mund të jetë ende e nevojshme. Kjo përfshin marrjen e një kampioni të vogël të tumorit ose masës dhe dërgimin e tij në një laborator për analiza të mëtejshme për të përcaktuar nëse është kancer.

Gjithashtu, pasi të keni filluar trajtimin për kancerin e veshkave, skanimet CT mund të ndihmojnë në përcaktimin se sa mirë funksionojnë këto trajtime. Këto teste mund të ndihmojnë në përcaktimin nëse tumori është bërë më i vogël apo është eliminuar.