MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

A është ekonomia botërore në recesion?

25.07.2022 - 12:20

Të gjithë janë pesimistë këto ditë. Mezi kalon një ditë pa një ekonomist që të ulë parashikimet e tyre. Më 14 korrik, Steven Blitz i ts Lombard, një firmë kërkimore investimi, tha se ai tani po priste një recesion këtë vit në ekonominë më të madhe në botë, një ditë pasi Banka e Amerikës bëri të njëjtën thirrje. Goldman Sachs, një tjetër bankë, llogarit se PBB-ja e Gjermanisë u tkurr në tremujorin e dytë të vitit dhe do ta bëjë këtë edhe në të tretin. Kërkimet e amerikanëve në Google për “recesion” nuk kanë qenë kurrë kaq të larta dhe në një farë mase. TikTok, një platformë me video të shkurtër, është plot me klipe që i tregojnë Generation z se si të buxhetojë ndërsa rënia po shpaloset. Tregtarët po shesin bakër (përfaqësues për shëndetin industrial), duke blerë dollarin (një shenjë se ata janë nervoz) dhe duke vendosur çmime në uljen e normave të interesit për vitin e ardhshëm.

Gjatë 18 muajve të fundit një sërë faktorësh janë kombinuar për të krijuar një përzierje toksike për ekonominë botërore. Në përgjigje të pandemisë Covid-19, Amerika e mbistimuloi ekonominë e saj, duke provokuar inflacion jo vetëm brenda kufijve të saj, por edhe përtej tyre, pasi kërkesa e pangopur e konsumatorëve për mallra goditi zinxhirët e furnizimit në botë. Përpjekjet e Kinës për të zhdukur kovidin i komplikuan këto probleme. Më pas, pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi rritje të çmimeve të mallrave. Në përgjigje të inflacionit që pasoi, afërsisht katër të pestat e bankave qendrore në mbarë botën kanë rritur normat e interesit, me një mesatare prej 1.5 pikë përqindjeje deri më tani këtë vit, duke shkaktuar rënie të tregjeve të aksioneve. Rezerva Federale pritet të rrisë normat për herë të katërt në këtë cikël, dhe me tre të katërtat e një pikë përqindjeje, pas një takimi që përfundon më 27 korrik.

Frika nga pasojat eventuale të shtrëngimit monetar është në themel të shqetësimeve të recesionit. Është e qartë se bankat qendrore duhet t’i heqin partisë tasin proverbial. Rritja e pagave në botën e pasur është shumë e fortë duke pasur parasysh rritjen e dobët të produktivitetit. Inflacioni është shumë i lartë. Por rreziku është se normat më të larta do t’i japin fund partisë krejtësisht, në vend që ta bëjnë atë më pak të ashpër. Historia nuk është inkurajuese në këtë drejtim. Që nga viti 1955 ka pasur tre periudha kur normat në Amerikë u rritën aq sa pritej për këtë vit: në 1973, 1979 dhe 1981. Në secilin rast pasoi një recesion brenda gjashtë muajve.

A ka goditur sërish recesioni? Ekonomitë e botës së pasur, të cilat përbëjnë 60% të PBB-së globale, janë ngadalësuar pa diskutim që nga ditët e vështira të mesit të vitit 2021, kur kufizimet e COVID-it po hiqeshin me shpejtësi dhe optimizmi për të ardhmen po rritej. Goldman Sachs prodhon një “tregues të aktivitetit aktual”, një matje me frekuencë të lartë të shëndetit ekonomik bazuar në një sërë sondazhesh dhe të dhënash. Matësi është ngadalësuar dukshëm në javët e fundit. Nicolas Woloszko i OECD, një klub i vendeve të pasura dhe me të ardhura mesatare, ka nxjerrë një masë të PBB-së javore nga të dhënat e kërkimit në Google. Në javët e fundit, zbulon ai, PBB-ja në botën e pasur ka filluar të duket shumë më e dobët. Sondazhet e bizneseve në eurozonë dhe Amerikë të publikuara më 22 korrik nga s&p Global, një ofrues të dhënash, të bëra për lexim të zymtë, me prodhuesit më të zymtë se në çdo kohë që nga ditët e para të pandemisë.

Megjithatë, duket shumë shpejt për të shpallur një recesion – edhe nëse, siç presin disa, statisticienët e Amerikës zbulojnë më 28 korrik se midis prillit dhe qershorit ekonomia më e madhe në botë u tkurr për tremujorin e dytë radhazi. Kjo do të llogaritet si një recesion sipas një rregulli të madh, por nuk e kalon testin e nuhatjes. Një seri çudirash të njëhershme çuan në tkurrjen e PBB-së amerikane në tremujorin e parë, edhe pse ecuria bazë e ekonomisë ishte e fortë. Do të ishte gjithashtu shumë shpejt që shtrëngimi i Fed të kishte një efekt.

Shumica e ekonomistëve i drejtohen Byrosë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike të Amerikës (nber) për të zbuluar nëse ekonomia është me të vërtetë në recesion. Komiteti i tij i datës së ciklit të biznesit merr në konsideratë tregues përtej PBB-së për të bërë këtë gjykim, duke përfshirë numrin e vendeve të punës dhe prodhimin industrial. Komiteti mendohet se peshon disa faktorë më shumë se të tjerët. The Economist ka përdorur një qasje të ngjashme, me pak hamendje, për të gjykuar shëndetin e botës së pasur në tërësi. Ushtrimi sugjeron se është e vështirë të argumentohet se ka ardhur një recesion.

Megjithatë, me rritjen dukshëm të ngadalësuar, pyetja kryesore është se sa keq do të shkojnë gjërat. Disa optimistë të mbetur tregojnë fuqinë e familjeve dhe firmave. Publiku është edhe më i zymtë për ekonominë sesa ishte gjatë thellësisë së krizës financiare globale dhe pandemisë. Por familjet në të gjithë botën e pasur ndoshta kanë ende rreth 3 trilion dollarë kursime “të tepërta” të grumbulluara gjatë pandemisë, sipas vlerësimeve tona. Në Amerikë, në mars 2022, të dhënat më të fundit të disponueshme, bilancet e parave të familjeve me të ardhura më të ulëta mbetën 70% më të larta se sa ishin në 2019-ën, sipas Institutit JPMorgan Chase, një institut kërkimor i lidhur me bankën.

Për më tepër, sondazhet sugjerojnë se njerëzit duken më të sigurt për financat e tyre personale sesa për gjendjen e ekonomisë. Në të gjithë BE-në si një e tërë, familjet kanë rreth një të tretën më shumë gjasa të jenë pozitive për financat e tyre sesa kanë qenë mesatarisht që nga fillimi i të dhënave në mesin e viteve 1980. Në Amerikë, pjesa e njerëzve që mendojnë se nuk do të jenë në gjendje të përmbushin angazhimet e borxhit gjatë tre muajve të ardhshëm mbetet nën mesataren e saj afatgjatë, sipas një sondazhi nga Fed i Nju Jorkut. Gjurmues të ndryshëm të shpenzimeve të konsumatorëve, duke përfshirë nga Banka e Anglisë (për Britaninë) dhe JPMorgan Chase (për Amerikën), duken ende mjaft të fortë.

Qeveritë në të gjithë botën e pasur po shpërndajnë gjithashtu para për të ndihmuar njerëzit më të varfër të përballen me çmimet e zhurmshme të energjisë. Në eurozonë, qeveritë po stimulojnë ekonominë me rreth 1% të PBB-së. Britania po zbut mbështetjen fiskale të vendosur gjatë pandemisë, e cila po zvarritet në rritje, por megjithatë ka ofruar ndihmë për familjet e varfra. Në maj, Instituti për Studime Fiskale, një institut kërkimor, llogariti se shpenzime të tilla do të kompensonin kryesisht familjet më të varfra për rritjen e kostos së jetesës (megjithëse çmimet e energjisë me pakicë tani ka gjasa të rriten më tej).

Sjellja e bizneseve është gjithashtu mjaft qetësuese. Shkalla me të cilën kompanitë postojnë vende të reja të lira pune është ngadalësuar disi. Apple dhe TikTok janë firmat më të fundit që thuhet se kanë prishur planet e tyre të rekrutimit. Por në të gjithë ekonomitë e pasura, numri i pozicioneve të hapura ekzistuese është ende afër një niveli rekord. Në Australi, për shembull, ata janë më shumë se dyfishi i nivelit të tyre para pandemisë, sipas të dhënave në kohë reale nga Indeed, një faqe interneti për punësim. Në Amerikë ka më shumë se dy vende të hapura për çdo të papunë.

Si rezultat, tregjet e punës mbeten të shtrënguara. Ju mund të gjeni disa prova të rritjes së papunësisë në Republikën Çeke. Në përgjithësi, megjithatë, shkalla e papunësisë së OECD-së është më e ulët tani sesa ishte pak para pandemisë. Në gjysmën e vendeve të OECD-së, përqindja e njerëzve në moshë pune që janë në një punë – një masë më e gjerë e shëndetit të tregut të punës – është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave. Nëse historia është një udhërrëfyes, këto shifra nuk janë në përputhje me një recesion të afërt.

Rënia e investimeve në të kaluarën ka luajtur një rol të madh në rëniet: në periudhat e recesionit për grupin G7 të ekonomive të mëdha që nga vitet 1980, rreth gjysma e rënies së PBB-së së kombinuar në tremujorë negativë ka ardhur nga tkurrja e shpenzimeve kapitale. Këtë herë të dhënat e investimeve janë dobësuar, por jo në mënyrë katastrofike, sipas të dhënave për Amerikën, Eurozonën dhe Japoninë, të përpiluara nga JPMorgan.

Në fund të vitit 2021 dhe në fillim të 2022 shpenzimet kapitale lulëzuan, pasi kompanitë shpenzuan shumë për teknologjinë e punës në distancë dhe përforcuan zinxhirët e furnizimit. Tani disa firma besojnë se kanë mbiinvestuar në kapacitet shtesë të furnizimit. Të tjerët duan të kursejnë para. Një analizë e provave të anketës, tregjeve financiare, kushteve të kredisë dhe likuiditetit të korporatave nga Oxford Economics, një konsulencë, sugjeron se investimet në g7 mund të bien me një ritëm vjetor prej rreth 0.5% në gjysmën e dytë të këtij viti. Kjo nuk është e mirë, por nuk mjafton për të krijuar një recesion në vetvete. Rënia e investimeve në episodet e kaluara të recesionit, për shembull, ishte më e madhe.

Fatkeqësisht ka një kufi për besimin që mund të merret nga të dhënat e mira ekonomike kur frika themelore e investitorëve është shtrëngimi monetar. Sot, lajmet e çdo lloji, me sa duket, mund të përçojnë lajme të këqija për një recesion. Të dhënat e dobëta konfirmojnë se një rënie po afrohet. Të dhënat e forta, duke përfshirë rritjen e pagave, sugjerojnë se bankat qendrore nuk po ia dalin mbanë të ngadalësojnë gjërat, duke kërkuar shtrëngim të mëtejshëm, i cili nga ana tjetër do të provokojë një recesion. Sado të fortë të duken konsumatorët dhe firmat, vetëm shenjat që inflacioni po bie do të largojnë vërtet frikën për një rënie.

Vërtetë, ka një lehtësim në horizont. Një indeks i problemeve të zinxhirit të furnizimit i përpiluar nga Fed i Nju Jorkut, që përfshin kostot globale të transportit dhe opinionet e menaxherëve të blerjeve, ndër të tjera, është lehtësuar qartë, megjithëse mbetet shumë mbi normën para pandemisë. Çmimet e mallrave kanë rënë që nga qershori. Çmimet amerikane të benzinës në pompë aktualisht po bien me rreth 3% në javë. Alternative Macro Signals, një konsulencë, drejton miliona artikuj lajmesh përmes një modeli për të ndërtuar një “indeks të presionit të inflacionit të lajmeve”, i cili tregon nëse fluksi i lajmeve sugjeron se presionet e çmimeve po rriten. Indekset për Amerikën dhe Britaninë kanë rënë ditët e fundit.

Por shpresat për një rënie të shpejtë të inflacionit është pothuajse e sigurt që do të shuhen. Rritjet e kaluara në çmimin e ushqimit dhe energjisë nuk janë filtruar ende plotësisht në normat totale të inflacionit: Morgan Stanley llogarit se inflacioni i botës së pasur do të arrijë në 8% në tremujorin e tretë të 2022. Përveç të dhënave mujore të paqëndrueshme të Amerikës, rritja e pagave tregon pak shenja lehtësimi. Në thirrjet e fitimeve, kompanitë ende flasin për mënyrën më të mirë për të kaluar kostot më të larta tek klientët e tyre. Më 21 korrik, Rusia dukej se tregoi se nuk do t’i mbyllte rubinetat e gazit për në Evropë, gjë që nëse e bënte pa dyshim do të provokonte një recesion në kontinent. Por premtimet e tij nuk vlejnë shumë.

Masa e të dhënave me të cilat përballen ekonomistët është e dobishme, por një mësim i vjetër mund të mbajë ende: se recesionet janë të vështira për t’u dalluar në kohë reale. nber daton fillimin e rënies së Amerikës të lidhur me krizën financiare globale në dhjetor 2007. Por në gusht 2008 stafi i Fed mendoi se ekonomia po rritej ende me një ritëm vjetor prej rreth 2%. Edhe pasi Lehman Brothers u shemb më vonë gjatë vitit, FMN tha se Amerika “jo domosdoshmërisht” po shkonte drejt një recesioni të thellë. Të kuptuarit e ekonomisë në kohët më të mira është mjaft e vështirë; këtë herë nuk ndihmon fakti që ekonomia pas bllokimit ka qenë plot surpriza. Praktikisht askush nuk parashikoi që mungesa e fuqisë punëtore do të shfaqej vitin e kaluar, ose se inflacioni do të shkonte keq e më keq në vitin 2022.

Ky është rasti i pesimizmit. Rasti i optimizmit është se episodi aktual i shtrëngimit monetar sapo ka filluar. Para se të kafshojë, ka kohë që një ekonomi botërore jashtëzakonisht e paqëndrueshme të sjellë më shumë surpriza – ndoshta edhe pozitive.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Çdo ditë mund të vdesin mbi 300 mijë njerëz"

Alarmi i ekspertëve mbi ekonominë