MENU
klinika

Rezervat globale po bien me një ritëm alarmues!

Analiza/ Ku është gjithë nafta?

04.07.2022 - 13:28

Pas publikimit të Rishikimit vjetor Statistikor të BP-së, çdo vit Rystad Energy publikon analizën e peizazhit global të energjisë për të ofruar një krahasim dhe vlerësim të pavarur, të bazuar në të dhëna. Duke vazhduar trendin nga vitet e mëparshme, rishikimi i Rstad Energy për 2022 tregon një rënie të konsiderueshme të burimeve të rikuperueshme të naftës në atë që mund të sjellë një goditje të madhe për sigurinë globale të energjisë.

Sipas analizës së Rstad Energy, nafta globale e rikuperueshme tani arrin në rreth 1,572 miliardë fuçi, një rënie prej gati 9% që nga viti i kaluar dhe 152 miliardë fuçi më pak se totali i vitit 2021. Nafta e rikuperueshme korrespondon me termin e industrisë “naftë bruto e mbetur teknikisht e rikuperueshme dhe kondensata e qirasë”, d.m.th. vëllimet e pritshme duke përfshirë zbulimet e fushave.

Rënia e rezervave është nxitur nga 30 miliardë fuçi naftë të prodhuar vitin e kaluar, plus një reduktim i ndjeshëm i burimeve të pazbuluara, në masën 120 miliardë fuçi. Sektori në det i SHBA-së ka kontribuar në totalin më të madh në këtë rënie, ku 20 miliardë fuçi naftë do të mbeten në tokë, kryesisht falë ndalimeve të qiradhënies në tokën federale.

Nga 1,572 miliardë fuçi naftë teknikisht të rikuperueshme, vetëm rreth 1,200 miliardë fuçi ka të ngjarë të jenë ekonomikisht të qëndrueshme përpara vitit 2100 me 50 dollarë për fuçi. Ky naftë i nxjerrë ekonomikisht do të kontribuojë me rreth 0,1ºC në ngrohjen globale shtesë deri në vitin 2050 dhe disi më pak deri në vitin 2100 falë mbytjeve natyrore të karbonit.

“Ndërsa rënia e disponueshmërisë së naftës është një lajm pozitiv për mjedisin, ai mund të kërcënojë të destabilizojë më tej një peizazh tashmë të pasigurt energjetik. Siguria e energjisë është një çështje e tepricës; ne kemi nevojë për më shumë nga çdo gjë për të përmbushur kërkesën në rritje për transport dhe çdo veprim për të frenuar ofertën do të rezultojë shpejt mbrapsht në çmimet e pompave në mbarë botën, duke përfshirë prodhuesit e mëdhenj si SHBA. Politikanët dhe investitorët mund të gjejnë sukses duke synuar konsumin e energjisë, duke inkurajuar elektrifikimin e sektorit të transportit dhe duke përmirësuar në mënyrë drastike efikasitetin e karburantit,” thotë Per Magnus Nysveen, kreu i analizës së Rystad Energy.

Duke parë pamjen afatgjatë, Rystad Energy ka përditësuar vlerësimet tona për naftën totale të pazbuluar nga 1 trilion fuçi në 2018 në 350 miliardë fuçi në raportin tonë të fundit, për shkak të një kolapsi të shpejtë të oreksit të investitorëve për ekspozimin e eksplorimit, duke çuar në më pak qira të qeverisë. Ky rishikim në rënie është një lajm i mirë për pajtueshmërinë me karbonin, por mund të ketë pasoja negative për sigurinë globale të energjisë, veçanërisht nëse miratimi i automjeteve elektrike bie poshtë pritshmërive.

Implikimet më të gjera klimatike të naftës totale të rikuperueshme janë përgjithësisht pozitive. Nëse e gjithë nafta e mbetur e rikuperueshme do të digjej menjëherë, ndikimi i ngrohjes globale do të ishte +0,25?C, bazuar në 350 kg CO2 për fuçi dhe +0,1?C ngrohje për 220 Gt CO2 të emetuar. Megjithatë, vetëm 35% e emetimeve të karbonit nga ai vaj do të ishin ende në atmosferë në vitin 2100, pasi duhen 80 vjet që CO2 të largohet natyrshëm nga ajri. Gjithashtu, jo i gjithë vaji digjet për energji; për shembull, karboni në plastikë lëshohet në atmosferë vetëm nëse digjet.

Sa kohë mund të zgjasin rezervat e provuara?
Raporti i përditësuar i Rystad Energy përfshin rishikime për rezervat e provuara. Këtu, ne aplikojmë një grup të qëndrueshëm të probabiliteteve konservatore, në krahasim me raportimet zyrtare nga autoritetet që konsiderohen më pak të qëndrueshme. Këtë vit kemi gjetur dallime të rëndësishme midis anëtarëve të OPEC dhe jo-OPEC në jetëgjatësinë e rezervave të provuara. Të gjitha vendet e OPEC-ut kanë rezerva të vërtetuara që pritet të zgjasin mbi 10 vjet, duke filluar nga Iraku me pak më shumë se 10 vjet deri në më shumë se 14 vjet në Arabinë Saudite. Në vendet jo anëtare të OPEC-ut, Meksika renditet e fundit midis vendeve individuale me më pak se pesë vjet rezerva të provuara, ndërsa rezervat e Kanadasë parashikohet të zgjasin pothuajse 20 vjet.

Ku është gjithë nafta?
Referuar raportit për burimet e rikuperueshme të naftës, Arabia Saudite mban vendin e parë me 275 miliardë fuçi, e ndjekur nga SHBA me 193 miliardë fuçi. Rusia me 137 miliardë fuçi, Kanadaja me 118 miliardë fuçi dhe Iraku me 105 miliardë fuçi përfundojnë pesëshen e parë.

Në Amerikën e Jugut – një rajon me rritje të shpejtë për zbulimet dhe prodhimin e naftës – Brazili mbetet në vendin e parë, me 71 miliardë fuçi naftë të rikuperueshme, dhjetë herë më shumë se vëllimi i rezervave të provuara, por katër miliardë fuçi më pak nga viti i kaluar. Në Evropë, vëllimet e rikuperueshme të Mbretërisë së Bashkuar dhe Norvegjisë kanë rënë me një miliard fuçi dhe tani janë respektivisht në 10 miliardë dhe 17 miliardë fuçi.

Duke kundërshtuar prirjen e shumicës së vendeve që humbin burimet e naftës këtë vit, SHBA shtoi 8 miliardë fuçi burimeve të saj të zbuluara.

Vula kohore e vlerësimit më të ri të burimeve të Rstad Energy është 1 janari 2022. Me fjalë të tjera, analiza jonë ilustron se ku qëndronin burimet e mbetura të rikuperueshme të secilit vend në fillim të këtij viti. /Nga Rstad Energy

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Financial Times/ Çfarë i frikëson japonezët

A do të heqë dorë dhe Japonia nga gazi rus?

Flet ekonomisti që parashikoi krizën e vitit 2008

Çfarë do të ndodhë nëse ndërpritet gazi rus?