MENU
klinika

Si ta kuptoni

Cilat janë shenjat e problemeve me zorrët tek fëmijët?

25.07.2022 - 16:57

Askush nuk dëshiron ta shohë fëmijën të sëmurë, edhe nëse është thjesht e përkohshme. Për shembull, shqetësimi i herëpashershëm i stomakut ose diarreja pritet nëse fëmija është në shtëpi me grip të stomakut ose ha diçka që nuk i bën mirë. Dhe shpesh, zgjidhja është e thjeshtë – eliminoni ushqimet problematike ose shërohu nga gripi i stomakut.

Por ndonjëherë, ju mund të dyshoni se ka diçka më shumë që po ndodh. Pra, si e përcaktoni se ka një problem më serioz të zorrëve ose tretjes dhe si punoni drejt një zgjidhjeje afatgjatë?

Shenjat e problemeve me zorrët dhe tretjen tek fëmijët

Diskomforti i tretjes dhe i zorrëve është një kategori mjaft e madhe shëndetësore, me shumë shkaqe të përkohshme ose themelore që mund të kontribuojnë në problemet e barkut të fëmijës. Por në fund të fundit, ju e njihni fëmijën tuaj më mirë se kushdo. Pra, nëse shihni simptomat e mëposhtme të vazhdueshme, mund të nënkuptojë se fëmija ka një problem më serioz të tretjes ose zorrëve.

*Kapsllëk

Për të marrë një diagnozë të kapsllëkut, fëmija duhet të jetë 4 vjeç ose më i madh dhe të shfaqë të paktën dy ose më shumë nga simptomat e mëposhtme dhe t’i përjetojë ato një herë në javë për të paktën 2 muaj. Simptomat e zakonshme përfshijnë:

kapsllëk ose më pak se tre lëvizje të zorrëve në javë

mosmbajtje fekale të paktën një herë në javë

histori e lëvizjeve të dhimbshme ose të forta të zorrëve

*Sindroma e zorrës së irrituar (IBS)

Ndërsa sindroma e pakëndshme, e zorrës së irrituar (IBS) nuk është kërcënuese për jetën, as nuk i shkakton probleme shtesë shëndetësore ose dëmtime të traktit tretës.

Simptomat e IBS përfshijnë:

 • dhimbje barku
 • kapsllëk
 • mukus në jashtëqitje
 • fryrje ose distension i barkut
 • diarreja

*Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD)

Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD) është një lloj tjetër i çrregullimit të zorrëve që mund të shkaktojë inflamacion në traktin tretës të fëmijës. Format e zakonshme të IBD përfshijnë sëmundjen Crohn dhe kolitin ulceroz.

Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • humbje peshe
 • diarre të përgjakshme
 • dhimbje barku
 • rritje e dobët
 • anemi, ose trupi nuk prodhon mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut
 • lodhje

Ndryshe nga IBS, nëse IBD nuk trajtohet, mund të krijojë komplikime të mëtejshme si bllokimi i zorrëve, kequshqyerja dhe fistula, dhe në raste më të rënda, mund të kontribuojë në kancerin kolorektal.

*Sëmundja e Hirschsprung

Sëmundja e Hirschsprung është një gjendje që prek zorrët e trasha. Ndërsa është gjithmonë i pranishëm në lindje, ndonjëherë mund të duhet pak kohë që të shfaqen simptomat. Fëmijët me sëmundjen Hirschsprung mund të kenë probleme me zbrazjen e zorrëve. Simptomat mund të ndryshojnë në varësi të moshës së fëmijës.

Simptomat tek të porsalindurit:

 • vështirësi në jashtëqitje brenda ditës së parë ose dy të lindjes
 • bark i fryrë ose gazra
 • diarreja
 • të vjella (mund të ketë ngjyrë kafe ose jeshile)

Simptomat tek të vegjlit dhe fëmijët më të rritur:

 • bark i fryrë dhe gazra
 • vështirësi në shtim në peshë / vonesë në rritje
 • kapsllëk
 • të vjella

Si të zgjidhni problemet e zorrëve tek fëmijët?

Ngjashëm me diagnostikimin e problemeve të zorrëve, metodat e trajtimit mund të ndryshojnë në varësi të gjendjes së fëmijës dhe ashpërsisë së saj.

Trajtimi ikapsllëkut

Ndërsa kapsllëku tek fëmijët është shumë i zakonshëm, ai gjithashtu shpesh është i padiagnostikuar dhe i patrajtuar. Për shumë fëmijë, kapsllëku mund të trajtohet në shtëpi duke rritur fibrat në dietën e tyre, duke rritur marrjen e ujit dhe duke inkurajuar më shumë aktivitet fizik. Me mbikëqyrjen e mjekut, mund të përdoren herë pas here zbutës të jashtëqitjes ose laksativë.

Trajtimi i IBD

IBD kërkon një qasje gjithëpërfshirëse ndaj trajtimit që përfshin si medikamentet ashtu edhe ndryshimet dietike. Qëllimi i përgjithshëm është të lehtësojë simptomat dhe të parandalojë shpërthimet e ardhshme për të shëruar zorrët.

Nëse dyshohet për një infeksion, fëmijës mund t’i përshkruhen antibiotikë. Por trajtime të tjera mund të përfshijnë:

 • barna anti-inflamatore
 • agjentë imunosupresiv dhe bllokues të proteinave (nëse nevojitet) për të parandaluar inflamacionin
 • terapi ushqyese për të kufizuar ekspozimin ndaj ushqimeve nxitëse

Trajtimi i IBS

Për të trajtuar IBS, shpesh inkurajohen ndryshimet ushqyese, së bashku me mundësinë e rekomandimit të probiotikëve për të ndihmuar në balancimin e zorrëve. Një mjek mund të përshkruajë gjithashtu një sërë ilaçesh të ndryshme në varësi të simptomave të tyre.

Në varësi të llojit të IBS, fëmijës mund t’i përshkruhen medikamente për të trajtuar gjendjet shoqëruese të tilla si kapsllëku apo edhe ilacet kundër depresionit në varësi të asaj se sa rëndë po ndikon gjendja në cilësinë e jetës së fëmijës.

Trajtimi i sëmundjes Hirschsprung

Për shkak të seriozitetit të sëmundjes Hirschsprung, kirurgjia është metoda më efektive për trajtimin e gjendjes. Në varësi të ashpërsisë së gjendjes së tyre, fëmijët mund t’i nënshtrohen një ose dy operacioneve për të hequr pjesën e pashëndetshme të zorrës së trashë dhe për të trajtuar sëmundjen.