MENU
klinika

Faktorët që ndikojnë

A përkeqësohet ADHD-ja me moshën?

17.08.2022 - 14:20

Çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) është një lloj gjendjeje e shëndetit mendor që zakonisht diagnostikohet në fëmijëri. Në këtë grupmoshë, simptomat e ADHD mund të jenë më të dukshme në mjedise të strukturuara si shkolla dhe gjatë socializimit.

Ndërsa është sugjeruar që shumë fëmijë nuk do të shfaqin më simptoma në moshë madhore, nuk ka asnjë garanci se kjo do të ndodhë në të gjitha rastet.

Në përgjithësi, vlerësohet se 4.4% ose rreth 1 në 40 të rritur kanë ADHD. Prevalenca është gjithashtu pak më e lartë tek meshkujt.

Si me të gjitha kushtet, simptomat e sakta dhe përvojat e trajtimit mund të ndryshojnë midis individëve.

A përkeqësohet ADHD me moshën?

Simptomat e ADHD zakonisht nuk intensifikohen me moshën. Përkundrazi, hulumtimet kanë treguar se të rriturit mund të përjetojnë simptoma të luhatshme me kalimin e kohës.

Ndërsa ADHD diagnostikohet bazuar në simptomat e hiperaktivitetit dhe impulsivitetit, është e rëndësishme të merret parasysh se këto vonesa zhvillimore shkaktohen nga ndryshimet strukturore në tru.

Pra, ndërsa simptomat mund të përmirësohen ndërsa piqeni, ndryshime të tilla në tru mund të mbeten.

Që nga mesi i viteve 1990, ADHD është njohur si një gjendje që mund të vazhdojë deri në moshën madhore.

A mund të përkeqësohet ADHD nëse nuk trajtohet?

Menaxhimi i ADHD zakonisht përfshin trajtim afatgjatë me një kombinim të medikamenteve dhe terapisë.

Nëse aktualisht keni ADHD të patrajtuar ose nën-trajtuar, mund të përjetoni simptoma që ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme dhe cilësinë e përgjithshme të jetës.

Shembujt mund të përfshijnë vështirësi me:

  • ruajtjen e marrëdhënieve
  • punën
  • performanca shkollore/akademike
  • sjelljet impulsive

Prognoza e përgjithshme mund të varet gjithashtu nga ashpërsia e ADHD gjatë viteve të fëmijërisë. Për shembull, të rriturit që ishin diagnostikuar më parë me ADHD “të butë” në fëmijëri priren të paraqesin më shumë aftësi përballuese në moshën madhore.

Në cilën moshë arrin kulmin ADHD?

Mosha mesatare e fillimit të ADHD është 6 vjeç e vjetër, me simptoma që zakonisht shfaqen midis moshës 3 dhe 6 vjeç.

Sa më të rënda të jenë simptomat, aq më e hershme është diagnoza, 4 vjec është mosha mesatare e diagnozës për ADHD të rëndë.

Për ata që nuk morën kurrë një diagnozë gjatë fëmijërisë, simptomat e hiperaktivitetit, mungesës së vëmendjes dhe impulsivitetit duhet të kenë qenë të pranishme para moshës 12 vjeç në mënyrë që të diagnostikohen përfundimisht me ADHD.

ADHD arrin kulmin gjatë fëmijërisë.

Ndërsa mund të përjetoni simptoma të përmirësuara të ADHD-së si një i rritur, ADHD më e rëndë që keni pasur në fëmijëri mund të parashikojë një rrezik në rritje të kushteve të tjera të shëndetit mendor me kalimin e moshës.

Këto përfshijnë ankthin, çrregullimet e humorit si dhe stresin dhe çrregullimet e gjumit.

A mund të ndryshojë lloji i ADHD me moshën?

Me pak fjalë, po – lloji i ADHD mund të ndryshojë ndërsa rriteni.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të ADHD, të cilat mund të ndryshojnë gjatë gjithë jetës:

  • kryesisht hiperaktive
  • kryesisht të pavëmendshëm
  • hiperaktiviteti i kombinuar dhe mosvëmendja

Edhe sjelljet impulsive në ADHD gjithashtu mund të përmirësohen me moshën. Megjithatë, impulsiviteti mund të ekzistojë ende, me pasoja më të mëdha për shkak të aktiviteteve me rrezik më të lartë të përfshira gjatë moshës madhore. Shembujt përfshijnë çrregullimin e përdorimit të substancave apo edhe aksidentet automobilistike.

Një aspekt i ADHD që tenton të mbetet i qëndrueshëm në të gjitha grupmoshat është mosvëmendja. Ndërsa pavëmendshmëria mund të përmirësohet shumë pak me moshën, hulumtimet tregojnë se disa simptoma mund të jenë mjaft të rënda për të ndërhyrë në aktivitetet e përditshme, si puna.

Për këtë arsye, mund të ketë një perceptim se pavëmendja rritet me moshën.