MENU
klinika

Analiza

BE-ja nuk është ‘perandori’…

31.08.2022 - 08:30

Historia tregon se, kur një ndihmës informoi eurodeputetin e atëhershëm Otto von Habsburg për një ndeshje të ardhshme futbolli midis Austrisë dhe Hungarisë, i afërmi i perandorit Franz Joseph pyeti kundër kujt do të luanin?

Edhe pse perandorët e fundit në kontinent u asgjësuan, u vranë ose u internuan pas Luftës së Madhe të 1914-1918, koncepti i Perandorisë vazhdon të magjepsë intelektualët bashkëkohorë evropianë nga të dyja anët e spektrit.

Brexitët e zjarrtë në Mbretërinë e Bashkuar e përshkruajnë BE-në si “Rajhun e Katërt”, ndërsa mbështetësit entuziastë guxojnë ta portretizojnë BE-në si rimishërimin e Perandorisë Romake ose rishpikjen e monarkisë së dyfishtë austro-hungareze.

Në kohën e zgjerimit të madh të BE-së me 10 shtete të reja anëtare në vitin 2004 , studiuesi i Oksfordit me origjinë polake, Jan Zielonka sugjeroi në librin e tij Evropa si Perandori që BE-ja duhet të linte prapa ëndrrën e një super-shteti westfalian dhe në vend të kësaj të miratonte një paradigmë neo-mesjetare.

“Shteti europian ka vdekur, rroftë perandoria europiane!”, ka shkruar ai.

Menjëherë më pas, presidenti i atëhershëm i Komisionit Evropian, Jose Manuel Barroso, tha  gjatë një konference për shtyp se BE-ja do të bëhej “perandoria jo-perandorake” e parë ndonjëherë.

Përballë agresionit rus kundër vendit të tij, ministri ukrainas i punëve të jashtme Dmytro Kuleba përdori një intervistë me New York Times për të elaboruar bindjen e tij se BE-ja duhet parë si një ‘perandori liberale’.

Cilado qoftë arsyeja e tërheqjes së konceptit të BE-së si perandori, ajo bie ndesh me idenë dhe ndërtimin e Unionit.

Vizioni i etërve themelues ishte të frenonin sovranitetin absolut të shteteve luftarake evropiane në vend që t’i jepnin sovranitetin absolut një perandorie të re gjithëpërfshirëse evropiane.

Qëllimi i rendit të pasluftës ishte sipas fjalëve të historianit holandez Huizinga që t’u jepte shteteve më të vogla të Evropës siguri dhe siguri kundër shtypjes nga fuqitë dominuese.

Fqinjët e Rusisë do të dëshmojnë se ky qëllim është po aq i vlefshëm sot sa ishte në mesin e shekullit të 20-të.

Evropa e ka rishpikur veten pas luftërave të saj katastrofike me synimin për të kapërcyer mangësitë e sistemit modern shtetëror, për të mos u kthyer në arbitraritetin paramodern.

Po aq e rëndësishme, etërit themelues dhe shtetet aktuale anëtare duan që Bashkimi i tyre të jetë demokratik.

Natyrisht, demokracia nuk është në ADN-në e perandorive. Perandoritë organizohen nga lart-poshtë dhe vendimet zbatohen me mjete ushtarake. Për rrjedhojë, e drejta e secesionit është inekzistente.

Në të kundërt, BE-ja interpretohet si një organizatë nga poshtë-lart, e cila funksionon mbi baza vullnetare.

Demokracia nuk është vetëm një kërkesë për shtetet kandidate, por edhe shenjë dalluese e Unionit. BE-ja është organizata e parë ndërkombëtare që funksionon në mënyrë demokratike .

Analiza e Gjykatës së Drejtësisë së BE-së në vendimet e saj të fundit për mekanizmin e kushtëzimit pasqyron realitetin. Shtetet anëtare fillimisht kanë rënë dakord mbi parimet e tyre kushtetuese dhe më pas i kanë zbatuar ato në Union.

Shkurtimisht, BE-ja e ka kapërcyer dilemën e vjetër të shtetit ose bashkimit të shteteve duke zbatuar parimet kushtetuese të demokracisë dhe sundimit të ligjit në një organizatë ndërkombëtare.

Arsyeja e saj e brendshme duhet të reflektohet në politikën e jashtme të BE-së.

US President Joe Biden (L) speaks with France’s President Emmanuel Macron ahead of an extraordinary NATO summit at NATO Headquarters in Brussels on March 24, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP) (Photo by THOMAS COEX/AFP via Getty Images)

Gjatë gjysmës së parë të shekullit të 20-të Evropa ka mësuar në mënyrën e vështirë se ‘kontinenti i vjetër’ është bërë shumë i vogël për konceptin e sovranitetit absolut.

Pra, shtetet evropiane ranë dakord të heqin dorë nga sovraniteti i pakufizuar në këmbim të garantimit të paqes.

Një shekull më vonë, ndryshimet klimatike, përhapja bërthamore dhe probleme të tjera globale tregojnë se bota është bërë shumë e ndërvarur për ushtrimin e sovranitetit absolut edhe nga fuqitë globale.

Për këtë arsye, BE-ja nuk duhet të pozicionohet si një fuqi tjetër perandorake, por si një partner i besueshëm në politikën botërore.

Në çështjet e jashtme, misioni i BE-së duhet të jetë promovimi i multilateralizmit dhe përmirësimi i sistemit të lëkundur të qeverisjes globale të OKB-së.

Evropa po hyn në një fazë të re të ekzistencës së saj.

E detyruar nga luftërat shkatërruese fetare, të cilat pushtuan territoret gjermane në fund të Mesjetës, Evropa zëvendësoi konceptin fuedal të sovranitetit të përhapur me paradigmën Westphaliane të sovranitetit absolut.

Megjithëse i shërbeu Evropës dhe botës në përgjithësi për tre shekuj, sistemi westfalian i marrëdhënieve ndërkombëtare rezultoi në luftërat botërore të shekullit të 20-të. Pasi mësoi në mënyrën e vështirë se ishte bërë shumë i vogël për sovranitetin absolut, kontinenti i vjetër u rishpik duke frenuar ushtrimin e sovranitetit.

E vetmja karakteristikë që epoka para-moderne dhe ajo post-moderne kanë të përbashkët është se ato nuk bazohen në parimin e sovranitetit absolut.

Megjithatë, në përgjithësi, koncepti mesjetar i sovranitetit të paqartë ndryshon plotësisht nga paradigma e sotme shumëpalëshe e sovranitetit të përbashkët. Prandaj, krahasimi i BE-së me një perandori mesjetare është edhe ahistorik dhe i padobishëm.

Burimi: Eu Observer

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

Trump i frikësohet potencialit të saj në debat

Kush është Kamala Harris?

"Nder i madh të shërbeja në këtë detyrë!"

Zgjedhjet në SHBA/ Joe Biden tërhiqet nga gara!