MENU
klinika

Kur duhet kërkuar trajtim urgjent?

Çfarë e shkakton humbjen e oreksit?

12.08.2022 - 11:00

Ulja e oreksit ndodh kur ju keni një dëshirë të reduktuar për të ngrënë. Mund të njihet edhe si oreksi i dobët ose humbja e oreksit. Termi mjekësor për këtë është anoreksi.

Një shumëllojshmëri kushtesh mund të shkaktojnë ulje të oreksit. Këto variojnë midis sëmundjeve mendore dhe fizike.

Nëse keni humbje të oreksit, mund të keni edhe simptoma të lidhura, si humbja e peshës ose kequshqyerja. Këto mund të jenë serioze nëse nuk trajtohen, kështu që është e rëndësishme të gjeni arsyen e uljes së oreksit dhe ta trajtoni atë.

Çfarë e shkakton uljen e oreksit?

Një sërë kushtesh mund të çojnë në ulje të oreksit. Në shumicën e rasteve, oreksi do të kthehet në normalitet pasi të trajtohet gjendja ose arsyeja themelore.

*Bakteret dhe viruset

Humbja e oreksit mund të shkaktohet nga infeksione bakteriale, virale, kërpudhore ose të tjera.

Këtu janë vetëm disa gjendje që mund të rezultojnë nga një infeksion:

 • një infeksion i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes
 • pneumoni
 • gastroenteriti
 • kolit
 • një infeksion i lëkurës
 • meningjiti

Pas trajtimit të duhur për sëmundjen, oreksi do të kthehet.

*Shkaqet psikologjike

Ka shkaqe të ndryshme psikologjike për uljen e oreksit. Shumë të moshuar humbasin oreksin e tyre, megjithëse ekspertët nuk janë saktësisht të sigurt pse.

Oreksi gjithashtu mund të ulet kur jeni të trishtuar, të dëshpëruar, të pikëlluar ose të shqetësuar. Mërzia dhe stresi janë lidhur gjithashtu me uljen e oreksit.

Çrregullimet e të ngrënit, të tilla si anoreksia nervore, gjithashtu mund të çojnë në një ulje të oreksit në përgjithësi. Një person me anoreksi nervore i nënshtrohet vetë-uritjes ose metodave të tjera për të humbur peshë.

Njerëzit që e kanë këtë gjendje janë zakonisht nënpeshë dhe kanë frikë nga shtimi në peshë. Anoreksia nervore gjithashtu mund të shkaktojë kequshqyerje.

Kushtet mjekësore

Kushtet e mëposhtme mjekësore mund të shkaktojnë ulje të oreksit:

 • sëmundje kronike të mëlçisë
 • dështimi i veshkave
 • infrakt
 • hepatiti
 • HIV
 • demenca
 • hipotiroidizmin

Kanceri gjithashtu mund të shkaktojë humbje të oreksit, veçanërisht nëse kanceri është i përqendruar në zonat e mëposhtme:

 • zorrës së trashë
 • stomaku
 • vezoret
 • pankreasit
 • Shtatzënia gjithashtu mund të shkaktojë humbje të oreksit gjatë tremujorit të parë.

*Medikamentet

Disa medikamente dhe barna mund të zvogëlojnë oreksin. Këto përfshijnë droga të paligjshme – të tilla si kokaina, heroina dhe amfetaminat – së bashku me medikamentet e përshkruara.

Disa medikamente me recetë që reduktojnë oreksin përfshijnë:

 • antibiotikë të caktuar
 • kodeinë
 • morfinë
 • barnat e kimioterapisë

Kur duhet kërkuar trajtim urgjent?

Gjithmonë kontaktoni mjekun menjëherë nëse filloni të humbni peshë shpejt pa ndonjë arsye të dukshme.

Është gjithashtu e rëndësishme të kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse oreksi i ulur mund të jetë rezultat i depresionit, alkoolit ose një çrregullimi të të ngrënit si anoreksia nervore ose bulimia.

Si trajtohet ulja e oreksit?

Trajtimi për uljen e oreksit do të varet nga shkaku i tij. Nëse shkaku është një infeksion bakterial ose viral, zakonisht nuk do të keni nevojë për trajtim specifik për simptomat, pasi oreksi do të kthehet shpejt pasi infeksioni të shërohet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ju ka ndodhur edhe juve?

6 arsyet pse nuk po humbni peshë