MENU
klinika

Cilat janë simptomat?

Çfarë është një tumor neuroendokrin?

18.08.2022 - 13:31

Kanceri i mushkërive është kanceri ku tumoret fillojnë në mushkëri. Mund të jetë ose kancer i mushkërive me qeliza të vogla (SCLC) ose kancer i mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC). Shumica e rasteve të kancerit të mushkërive janë NSCLC.

Në mënyrë të veçantë, shumica e kancereve të mushkërive fillojnë në qelizat e bronkeve të mushkërive, ose rrugëve kryesore të frymëmarrjes. Megjithatë, tumoret mund të zhvillohen edhe në qelizat neuroendokrine të mushkërive. Këto lloje të tumoreve të mushkërive janë unike, kështu që simptomat, trajtimi dhe perspektiva janë të ndryshme nga llojet e tjera të kancerit të mushkërive.

Ekzistojnë disa lloje të tumoreve neuroendokrine të mushkërive. SCLC është më e zakonshme, por disa lloje të NSCLC janë gjithashtu tumore neuroendokrine. Është e rëndësishme të përcaktoni nëntipin, pasi kjo mund të ndikojë në trajtimin dhe perspektivën tuaj.

Çfarë është një tumor neuroendokrin?

Tumoret neuroendokrine janë tumore që fillojnë në qelizat e sistemit neuroendokrin. Këto qeliza gjenden në të gjitha organet dhe ndihmojnë në kontrollin e shumë funksioneve trupore. Ato marrin mesazhe nga neuronet (qelizat nervore) dhe lëshojnë hormone.

Për shkak se qelizat neuroendokrine ekzistojnë në të gjithë trupin, tumoret neuroendokrine mund të formohen kudo. Më së shpeshti formohen në traktin gastrointestinal.

Ekzistojnë disa lloje të tumoreve neuroendokrine, duke përfshirë tumoret karcinoide. Ky është një nëngrup i tumoreve neuroendokrine që janë të shkallës së ulët ose mesatare.

Për shkak se ato fillojnë në qelizat që prodhojnë hormone, disa tumore neuroendokrine të mushkërive mund të prodhojnë substanca të ngjashme me hormonet të quajtura neuropeptide dhe amina. Kjo mund të çojë në një gjendje potencialisht serioze të quajtur sindromi karcinoid.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e një tumori neuroendokrin të mushkërive?

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të një tumori neuroendokrin të mushkërive përfshijnë:

 • kollë
 • gëlbazë e përgjakshme
 • dhimbje gjoksi
 • fishkëllimë
 • pneumoni

Në raste të rralla, tumoret neuroendokrine mund të shkaktojnë një gjendje të quajtur sindroma karcinoide, e cila mund të jetë simptoma e parë e tumorit. Shenjat e sindromës karcinoide përfshijnë:

 • skuqje e fytyrës
 • diarre
 • djersitje
 • gulçim
 • rrahje të shpejta të zemrës
 • dobësi
 • presionin e lartë të gjakut
 • zhurmat e zemrës

Cili është trajtimi i tumoreve neuroendokrine të mushkërive?

Trajtimi për tumoret neuroendokrine të mushkërive varet nga faza në të cilën mjekët diagnostikojnë kancerin dhe llojin e tumorit. Trajtimet e zakonshme përfshijnë:

 • Kirurgjia: Kirurgjia mund të kurojë plotësisht shumicën e tumoreve të lokalizuara neuroendokrine të mushkërive, duke përfshirë karcinoidet. Mjekët mund të përdorin gjithashtu kirurgji në SCLC dhe kancer më të avancuar, por nuk ka gjasa të sigurojë një kurë.
 • Analogët e somatostatinës: Mjekët mund ta përdorin këtë mjekim për të ndihmuar në pakësimin e simptomave të tumoreve neuroendokrine që prodhojnë hormone. Ata gjithashtu mund të ngadalësojnë rritjen e tumoreve, por nuk do t’i zvogëlojnë ato.
 • Terapia e synuar: Terapia e synuar është ilaçi që synon pjesë specifike të qelizave kancerogjene, të tilla si proteinat ose gjenet, që lejojnë qelizat të rriten. Everolimus (Afinitor) është i vetmi lloj i terapisë së synuar i miratuar nga FDA për trajtimin e tumoreve neuroendokrine të mushkërive. Mjekët mund ta përdorin atë në kancer të avancuar për të ngadalësuar rritjen e tumorit.
 • Kimioterapia: Mjekët rrallë përdorin kimioterapinë për të trajtuar tumoret karcinoide, por mund ta përdorin për SCLC ose tumoret e mushkërive që janë përhapur në pjesë të tjera të trupit.
 • Terapia me rrezatim: Mjekët shpesh përdorin terapi me rrezatim për të trajtuar SCLC. Ata rrallë e përdorin atë për të trajtuar tumoret e tjera neuroendokrine të mushkërive, por mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave të kancerit që ka metastazuar.
 • Studiuesit po studiojnë lloje të tjera trajtimi për tumoret neuroendokrine të mushkërive, duke përfshirë terapi të tjera të synuara dhe terapi radionuklide të receptorit peptid, në provat klinike.