MENU
klinika

Analiza/ Faji, jo vetëm i Rusisë!

Çfarë pritet, për çmimin e gazit në Evropë?

18.08.2022 - 12:24

Javët e fundit, ka pasur një mbulim të zakonshëm në rritje të krizës së afërt të energjisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe në mbarë Evropën. Ndonëse kjo çështje nuk është lajm për ata që janë të angazhuar rregullisht në tregjet e energjisë, ndikimi i mundshëm në faturat e shërbimeve vendase po mbulohet vazhdimisht në shtyp.

Në prill 2022, rregullatori Ofgem rriti kufirin e çmimit të energjisë në Mbretërinë e Bashkuar me 54% nga 1,277 £ në vit në £ 1,971 në vit, bazuar në përdorimin tipik. Në maj, Ofgem deklaroi se kjo do të rritet përsëri deri në 2800 £ në vit në tetor, megjithatë, pritet gjerësisht që rritja aktuale mund të jetë edhe më e madhe.

Rritja e kufirit të çmimit vjen kryesisht si rezultat i rritjes së çmimit të gazit natyror. Rritja e çmimeve gjatë dimrit dhe tronditja e madhe e çmimeve pas pushtimit rus të Ukrainës bien menjëherë në sy, megjithëse rritja më e fundit është më shqetësuese për familjet në të gjithë Evropën. Çmimi është rritur nga 47,99 €/MWH më 16 gusht 2021 për të arritur tani në 220,11 €/MWH dhe ky artikull do të shqyrtojë disa nga faktorët kryesorë shtytës që qëndrojnë pas kësaj ngjitjeje që ka çuar në krizën e gazit në Evropë.

Gazi dhe Gjeopolitika

Ashtu si me pothuajse çdo histori që lidhet me tregjet e mallrave këtë vit, është roli që ka luajtur Rusia. Si bllok, rreth 40% e gazit të Bashkimit Evropian furnizohej nga Rusia para vitit 2022, me Gjermaninë që ishte importuesi më i madh. Që nga vendosja e sanksioneve ekonomike kundër Rusisë si hakmarrje për pushtimin e Ukrainës, Moska ka qenë në gjendje të përdorë këtë mbështetje energjetike për të krijuar presion mbi kundërshtarët e saj gjeopolitikë.

Pasi projekti i gazsjellësit Nord Stream 2 u pezullua në shkurt për shkak të grumbullimit fillestar të trupave ruse pranë kufirit ukrainas, Gjermania mbeti duke u shërbyer me gaz rus përmes gazsjellësit Nord Stream 1. Flukset e gazit përmes tubacionit kanë qenë të ngadalta gjatë gjithë vitit dhe kohët e fundit kanë rënë në 20% të kapacitetit – Rusia ka përmendur infrastrukturën e gabuar të turbinave si arsyen e rënies së flukseve të gazit.

Ndërkohë, megjithatë, Rusia ka rritur flukset e gazit për aleatin e saj politik Hungarinë. Për këtë çështje, Guardian raportoi se “deri në fund të gushtit, Gazprom do të furnizonte Hungarinë me 2.6 milion metra kub shtesë në ditë”. Gatishmëria e vendeve evropiane për të vazhduar me sanksionet ekonomike kundër Rusisë sigurisht që do të vihet në provë nëse ky model i shpërndarjes së gazit vazhdon.

Verë e nxehtë, dimër i ftohtë

Pjesa më e madhe e planit për të përballuar krizën e gazit është rrotulluar rreth ndërtimit të objekteve të magazinimit përpara dimrit. Për shembull, vendet e BE-së u zotuan të përpiqen të mbushin objektet e tyre të magazinimit të gazit në 85% deri në nëntor, ndërkohë që ata janë zotuar njëkohësisht të reduktojnë konsumin e gazit me 15% gjatë muajve të dimrit. Natyrisht, dimri është vendimtar pasi zakonisht përfaqëson periudhën e pikut të kërkesës sezonale, ku gazi përdoret për ngrohje dhe ndriçim.

Megjithatë vera ka hapur një vrimë në këto plane. Shumë vende në të gjithë Evropën kanë përjetuar valë të nxehta rekord, të cilat nga ana e tyre kanë çuar në një rritje të kërkesës për ajër të kondicionuar, i cili tenton të furnizohet me energji elektrike të prodhuar nga gazi. Prandaj, në një kohë kur Evropa duhej të minimizonte konsumin e saj në mënyrë që të krijonte furnizime sa më shumë që të ishte e mundur, në fakt ka pasur një kërkesë jashtëzakonisht të fortë për gaz, e cila ka ngadalësuar ndërtimin e rezervave të gazit.

Mungesa e alternativave?

Një aspekt i furnizimit me energji të Evropës që është vënë në qendër të vëmendjes nga kriza aktuale është mungesa e burimeve alternative pasi gazi rus të jetë hequr nga tabloja. Në javët e fundit, për shembull, qeveria britanike ka qenë e angazhuar në negociata me gjigantin energjetik Centrica për të ringjallur vendin e depozitimit të gazit në det të hapur Rough, që ndodhet në Detin e Veriut. Rough u mbyll në 2017 pasi nuk u konsiderua mjaftueshëm i nevojshëm për të garantuar investimin e kërkuar, një vendim emblematik i mungesës së largpamësisë për një krizë energjetike në të gjithë Evropën.

Diku tjetër, Gjermania mbylli 3 nga 6 objektet e saj operative të energjisë bërthamore në fund të vitit 2021. 3 të fundit do të mbylleshin këtë vit, por, për shkak të krizës, qeveria duket se do ta kthejë atë politikë. Megjithatë, edhe ato vende që kanë mbështetur energjinë bërthamore nuk janë të sigurta në vitin 2022. Sipas Shoqatës Botërore Bërthamore, Franca merr rreth 70% të energjisë elektrike nga energjia bërthamore, por këto termocentrale janë ndikuar negativisht nga thatësira evropiane. Ujërat ftohës të përdorur në impiante zakonisht derdhen në lumenj, por vala e të nxehtit ka qenë aq intensive sa lumenjtë kanë qenë shumë të nxehtë për këtë proces.

Edhe burimet e tjera alternative të energjisë kanë ngecur. Thatësirat në të gjithë Evropën kanë çuar gjithashtu në dështimin e objekteve të energjisë hidroelektrike, ndërkohë që edhe panelet diellore bëhen më pak efikase në nxehtësinë ekstreme. Ndikimi afatgjatë i krizës aktuale të energjisë mund të jetë që t’i detyrojë vendet të marrin në konsideratë se si mund të kenë kontroll më të madh mbi sigurinë e tyre energjetike përmes investimit në infrastrukturën e energjisë së rinovueshme brenda kufijve të tyre, por një planifikim i tillë ndodh në kohë paqeje, jo lufte. Beteja për të ushqyer shtëpitë e miliona njerëzve në mbarë Evropën vetëm sa do të intensifikohet.

Parashikimi i ChAI për çmimet e TTF-së gjatë 12 muajve të ardhshëm nuk bën lexim ngushëllues. Çmimet mund të vazhdojnë të rriten nga nivelet e tyre tashmë të larta rekord. Industritë e rënda, të cilat tashmë kanë konsumuar marzhet e tyre të fitimit nga rritja e kostove të prodhimit, ka të ngjarë të jenë të parat që do të mbajnë peshën kryesore të kësaj në lidhje me çdo ndërprerje të detyruar. Për familjet në të gjithë Evropën, do të nevojiten veprime vendimtare të qeverisë për të zbutur dëmin e pashmangshëm që do të sjellë 18 muajt e ardhshëm të kostove të energjisë. Për këtë arsye, rritja e vëmendjes së mediave që i kushtohet kësaj teme është shumë e nevojshme. Koha do të tregojë nëse ata që janë në pozitat e pushtetit kanë aftësinë për ta trajtuar këtë çështje.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com