MENU
klinika

Analiza nga Deutsche Welle

Kriza energjetike, gozhda e fundit në modelin ekonomik

08.08.2022 - 18:42

Rreziku i leximit të tepërt në pjesët e çastit të të dhënave ekonomike ilustrohet nga shifrat e fundit të eksporteve të Gjermanisë.

Eksportet gjermane arritën një nivel rekord në qershor, sipas shifrave të publikuara javën e kaluar. Megjithatë, ekonomistët thonë se çmimet në rritje dhe inflacioni i shfrenuar janë përgjegjës për rritjen, në vend që eksportet gjermane të jenë në gjendje të mirë shëndetësore.

Gjermania është një gjigant eksporti. Është eksportuesi i tretë më i madh në botë, pas Kinës në vendin e parë dhe pak pas Shteteve të Bashkuara në vendin e dytë.

Megjithatë, ka një ankth në rritje për shkallën në të cilën ekonomia gjermane e varur nga eksporti është lënë e ekspozuar nga një varg ngjarjesh globale në vitet e fundit.

Luftërat tregtare dhe tensioni në rritje midis Perëndimit dhe Kinës, goditjet e furnizimit të pandemisë kovid dhe së fundmi, lufta në Ukrainë, të gjitha kanë ndryshuar rendin mbi të cilin është bazuar pjesa më e madhe e prosperitetit të fundit të Gjermanisë.

Fundi i lojës për Made in Germany?
“Globalisht nuk ka asnjë ekonomi që është më e ekspozuar ndaj ndryshimeve të globalizimit sesa Gjermania”, tha për DW Andreas Nölke, profesor i shkencave politike në Universitetin Goethe të Frankfurtit.

Nölke ka shkruar një libër të titulluar “Eksportizmi: Droga gjermane” në të cilin ai argumenton se Gjermania është bërë e varur nga baza e saj e fuqishme e eksportit dhe ka nevojë për një model të ri ekonomik për të përmbushur kërkesat e një konteksti të ndryshuar global.

“Gjermania ishte një nga vendet që përfitoi më shumë nga periudha e globalizimit që kemi parë që nga viti 1990 deri dhe ndoshta menjëherë pas krizës financiare globale,” tha ai. “Por tani ju mund të shihni se të dhënat rreth globalizimit po zvogëlohen ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme. Unë mendoj se Gjermania është në telashe.”

Të dhënat tregtare të Gjermanisë për muajin maj zbuluan deficitin e parë tregtar të vendit në më shumë se 30 vjet, që do të thotë se kishte importuar më shumë se sa kishte eksportuar. Carsten Brzeski, ekonomist në bankën ING dhe një analist i vjetër i ekonomisë gjermane, e vlerësoi lajmin në terma të zymtë.

“Lufta në Ukrainë i jep fund modelit ekonomik gjerman të biznesit siç e njihnim ne – një model që bazohej kryesisht në importet e lira të energjisë dhe eksportet industriale në një botë gjithnjë e më të globalizuar”, tha ai.

Lojëra me gaz
Ndërsa Nölke argumenton se rreziku i ekspozimit ndaj eksporteve të Gjermanisë ka qenë i dukshëm prej vitesh, një nga kërcënimet më të fundit dhe më urgjente është kriza rreth energjisë ruse, veçanërisht gazit.

Ekonomia më e madhe e Evropës ka qenë një nga më të varurit nga energjia ruse për dekada, por lufta ka detyruar një rimendim kolosal. Me BE-në që nxiton të shkurtojë importet e energjisë ruse dhe vetë Rusia po shkurton sasinë që furnizon, shumë industri të mëdha eksportuese në Gjermani po pyesin veten se si mund të mbijetojnë pa energjinë relativisht të lirë në të cilën janë mbështetur për kaq shumë kohë.

Ndërsa pjesa më e madhe e përqendrimit në ndikimin e krizës energjetike ka qenë në familjet shtëpiake, industria gjermane potencialisht mund të ndikohet jashtëzakonisht shumë.

Një sondazh i 3,500 kompanive i kryer së fundmi nga Dhomat e Industrisë dhe Tregtisë së Gjermanisë (DIHK) zbuloi se 16% ose po zvogëlonin prodhimin ose kishin ndërprerë pjesërisht operacionet e biznesit për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë.

“Këto janë shifra alarmante”, tha presidenti i DIHK-së, Peter Adrian. “Ato tregojnë se sa barrë janë çmimet e larta të energjisë.”

Amoniaku në bllokun e prerjes
Paralajmërimet janë bërë gjithnjë e më të tmerrshme. Commerzbank, një nga huadhënësit më të mëdhenj të korporatave gjermane, tha javën e kaluar se kriza e gazit mund të çojë në një “recesion të rëndë”, duke krahasuar pasojat me krizën financiare globale në 2008.

Disa sektorë brenda industrisë gjermane janë veçanërisht me energji intensive. Sektori i kimikateve është më i rëndësishmi (shih grafikun më poshtë), megjithëse rreth një e treta e pjesës së energjisë prej gati 30% që kishte në vitin 2020 ishte për lëndët e para, si gazi, i cili përdoret drejtpërdrejt për të prodhuar produkte të caktuara kimike.

Sektorë të tjerë kyç me intensitet energjie në Gjermani përfshijnë sektorin e metaleve, prodhimin e koksit dhe vajit mineral dhe qelqit dhe qeramikës. E zakonshme për shumicën, nëse jo për të gjithë sektorët me energji intensive, është se ata janë shtytësit kryesorë të eksporteve gjermane.

Në fillim të krizës, BASF i Gjermanisë, grupi më i madh i kimikateve në botë, paralajmëroi se do të duhej të ndalonte prodhimin nëse furnizimet me gaz natyror bien në 50% të kërkesave të tij.

Javën e kaluar, kompania njoftoi siç duhet se do të shkurtonte prodhimin e amoniakut për shkak të rritjes së kostove të energjisë, një vendim që mund të ketë implikime për sektorët e varur nga amoniaku si prodhimi i plastikës, prodhimi i plehrave dhe industria e pijeve të gazuara.

Prodhimi i amoniakut është ulur më parë gjatë kohës së çmimeve të larta të gazit dhe mund të zëvendësohet nga furnizuesit jashtë shtetit. Megjithatë, Nölke e sheh atë si një shembull se si gjërat mund të fillojnë të ndryshojnë në afat të gjatë për industrinë gjermane.

Ai gjithashtu thekson sektorë të tjerë të ndjeshëm ndaj çmimeve dhe eksportues si në rrezik të madh për të dalë nga biznesi për shkak të situatës së energjisë, veçanërisht në fushat që lidhen me komponentët e çelikut.

“Shembulli më i mirë është industria e pjesëve të makinave dhe kompanitë që prodhojnë pjesë për kompanitë e mëdha të automobilave,” tha ai. “Ky është një pjesë e industrive që është në telashe të thella për momentin.”

Rusia sot, Kina nesër
Sado e rëndë të jetë kriza energjetike, kërcënimi ekzistencial ndaj modelit ekonomik të bazuar në eksporte të Gjermanisë vjen nga shumë faktorë, dhe jo vetëm nga lufta në Ukrainë dhe efektet e saj të dëmshme për tregjet globale të energjisë.

Një tjetër shkak i madh për shqetësim është varësia e sektorit gjerman të biznesit nga Kina, për shembull. Kina mbetet partneri më i madh tregtar i Gjermanisë – një situatë që kritikët thonë se është e papranueshme duke pasur parasysh përkeqësimin e marrëdhënieve midis Kinës dhe Perëndimit dhe rrezikun që shkëputja nga Kina të bëhet një imperativ politik dhe ekonomik.

“Është e qartë për momentin, pjesë të mëdha të industrisë gjermane … janë jashtëzakonisht të varura nga tregu kinez. Dhe nëse ka një konfrontim të madh, ka telashe të mëdha për këtë pjesë të Gjermanisë,” tha Nölke.

Kriza energjetike është vetëm e fundit në një sërë kërcënimesh. Për ushtrinë gjermane të kompanive eksportuese, vitet e ardhshme paraqesin një sfidë unike: të dëshmojnë se Made in Germany ende u referohet produkteve dhe jo krizave.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Deutsche Welle

Dimri i vështirë për shqiptarët

Energjia, mes kursimit dhe shtrëngimit

Vendimi i ERE-s për shtrenjtimin e energjisë elektrike

Sa familje do të preken nga tarifat e reja?

“Shkurtoni shpenzimet buxhetore në udhëtime dhe dieta"

Banka Botërore thirrje qeverisë shqiptare