MENU
klinika

Disa këshilla

Si ta mbani nën kontroll refluksin gastroezofageal?

16.08.2022 - 13:51

Çfarë është sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)?

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) është një çrregullim i zakonshëm ku acidi i stomakut shpesh kthehet përsëri në ezofag.

Një valvul muskulore midis ezofagut dhe stomakut zakonisht rri e mbyllur, duke u hapur vetëm për të lejuar kalimin e ushqimit të gëlltitur. Nëse valvula nuk mund të mbyllet siç duhet, acidet e stomakut mund të hyjnë në ezofag. Simptomat e zakonshme përfshijnë urth dhe regrutim të ushqimit.

Disa faktorë mund të kontribuojnë në shfaqjen e GERD, të tilla si:

 • mbipeshë ose obezitet
 • pirja e duhanit
 • stresi
 • shtatzënia

Ka shumë mënyra për të trajtuar GERD, duke përfshirë rregullimin e stilit të jetesës, mjekimin dhe kirurgjinë. Por sapo të filloni trajtimin, si ta kuptoni nëse GERD po përmirësohet? Le të hedhim një vështrim më të afërt.

Si mund ta di nëse GERD po përmirësohet?

Pavarësisht nëse jeni diagnostikuar kohët e fundit me GERD ose keni jetuar me të për një kohë më të gjatë, ndoshta do të dëshironit të dini nëse trajtimi juaj po funksionon.

Kjo ndonjëherë mund të jetë e vështirë të thuhet. Për të larguar GERD, është e rëndësishme të trajtohen shkaqet dhe jo vetëm simptomat.

Akademia Amerikane e Mjekëve përcaktoi një kornizë për trajtimin e gjendjes në vitin 1999 që është ende e dobishme për t’u referuar kudo. Rishikimi e ndan trajtimin në pesë faza që bëhen gradualisht më invazive ndërsa GERD përparon.

 • Faza 1: modifikimet e stilit të jetesës
 • Faza 2: mjekimi i marrë sipas nevojës
 • Faza 3: mjekim i rregullt në një dozë të lartë
 • Faza 4: mjekim i rregullt i vazhdueshëm në dozën minimale efektive
 • Faza 5: kirurgjia

Kjo është e dobishme sepse është një mënyrë e shpejtë për të përcaktuar nëse GERD po përmirësohet. Ndërsa punoni me mjekun për të rregulluar planin tuaj të trajtimit, do të dini se GERD po përmirësohet nëse po kaloni në disa faza.

Ju gjithashtu mund të ndjeni se GERD po përmirësohet. Nëse vëreni se simptomat po bëhen më pak të rënda, më pak të shpeshta ose po zhduken plotësisht, mund të jeni gati të kaloni një fazë më poshtë në trajtimin tuaj.

Sigurisht, kjo është një kornizë e përgjithshme dhe mjeku mund t’ju japë një vlerësim specifik për rrethanat tuaja unike.

Cilat janë trajtimet efektive për GERD?

Ekzistojnë tre kategori kryesore të trajtimit për GERD, të cilat janë në mënyrë progresive më invazive.

Së pari janë ndryshimet në stilin e jetës, si p.sh.

 • ngritja e kokës gjatë gjumit
 • ndryshimi i dietës ose orarit të të ngrënit
 • lënia e duhanit (nëse pini)
 • humbja e peshës (nëse jeni mbipeshë ose keni obezitet)
 • menaxhimin e stresit

Pastaj ka medikamente, të disponueshme si pa recetë ashtu edhe me recetë, që mund t’i provoni, të tilla si:

 • antacidet
 • Bllokuesit H2
 • frenuesit e pompës së protonit
 • agjentët prokinetikë

Së fundi, nëse ndryshimet në stilin e jetës dhe medikamentet nuk po trajtojnë në mënyrë efektive GERD, mjeku mund të rekomandojë kirurgji. Operacionet për GERD mund të përfshijnë:

 • fundoplikimi
 • kirurgji bariatrike (si bypass-i i stomakut)
 • kirurgjia endoskopike

Trajtimi tenton të fillojë me metodat më pak invazive dhe funksionon drejt ndërhyrjeve gjithnjë e më agresive. Në këtë mënyrë, trajtimet mund të ndahen në faza. Dhe ndërsa trajtimet bëhen më pak intensive, mund të jeni të sigurt se GERD po përmirësohet.