MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë duhet të bëni nëse fëmija ka lytha në këmbë?

12.09.2022 - 17:28

Të gjithë dëshirojnë që lëkura të jetë e butë dhe e lëmuar si ajo e foshnjës. Po kur gungat dhe sëmundje të tjera të lëkurës shfaqen tek fëmija?

Nëse foshnja kohët e fundit ka zhvilluar disa rritje në lëkurë, ju mund të jeni të shqetësuar. Por lythat shfaqen shpesh tek fëmijët – dhe një vend ku ata zakonisht shfaqen është fundi i këmbëve.

Çfarë janë lythat shputore?

Lythat në këmbë njihen përgjithësisht si lythat shputore. Grupet e lythave shputore quhen lytha mozaik.

Lythat e shputës zakonisht gjenden në pjesën e poshtme të këmbës në thembër ose në pjesën e poshtme të gishtërinjve. Në disa raste, ato mund të rriten nën sipërfaqen e lëkurës dhe të duken si një kallo.

Cilat janë simptomat e lythave shputore tek të vegjlit?

Simptomat e lythave shputore tek të vegjlit përfshijnë:

një rritje e vogël, e ashpër (ose disa rritje) në fund të këmbës

lëkurë e fortë dhe e trashë mbi një pjesë të këmbës ku lythi është rritur nga brenda

pikat e zeza (këto janë enë të vogla gjaku të mpiksura dhe të quajtura zakonisht farat e lythave)

një gungë ose rritje që prish linjat dhe kreshtat tipike të një këmbë

ndjeshmëri ose siklet kur ecin ose qëndrojnë në këmbë

Çfarë i shkakton lythat shputore tek të vegjlit?

Lythat e shputës shkaktohen nga papillomavirusi njerëzor (HPV). Në mënyrë tipike, virusi hyn në trup përmes prerjeve ose carjeve në lëkurë.

HPV lulëzon në vende të ngrohta dhe me lagështi si dyshemetë e dhomave të zhveshjes dhe rreth pishinave. Ai gjithashtu mund të transferohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me individët që kanë virusin dhe midis pjesëve të trupit.

Cili është trajtimi për lythat shputore tek të vegjlit?

Shumë lytha do të largohen vetë dhe nuk kërkojnë trajtim.

Megjithatë, nëse lythat e shputës janë të gjera, mbeten për një periudhë të gjatë kohore, kthehen pas zhdukjes ose shkaktojnë shqetësim, mjeku i fëmijës mund të sugjerojë:

Përdorimi i një solucioni të acidit salicilik: Kjo shpesh mund të merret pa recetë nga farmacia lokale dhe të aplikohet në lyth disa herë në ditë për ta shpërndarë gradualisht atë. Ju duhet të ndiqni udhëzimet e sakta të mjekut.

Krioterapia, ose ngrirja: Zakonisht bëhet në klinikën e mjekut, një dermatolog do të përdorë azot të lëngshëm për të shkatërruar shtresën e jashtme të lëkurës. Ky trajtim zakonisht kryhet disa herë, me një javë apo më shumë pushim ndërmjet trajtimeve.

Medikamente me recetë: Këto medikamente janë zakonisht pomada ose kremra që aplikohen drejtpërdrejt në lytha.

Trajtimet me lazer: Ky trajtim kryhet nga një dermatolog dhe përdor lazer për të djegur enët e gjakut që ushqejnë lythin.

Curettage: Kjo përfshin prerjen ose heqjen kirurgjikale të lythit dhe kryhet nga një dermatolog në zyrën e mjekut.

Tretësirat e acidit salicilik dhe krioterapia janë trajtimet më të zakonshme. Megjithatë, lythat e shputës mund të jenë rezistente ndaj trajtimit, kështu që mund të duhet kohë dhe më shumë se një trajtim për t’i hequr ato. Lythat e shputës gjithashtu mund të kthehen në të ardhmen, duke kërkuar më shumë trajtim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mjekim në kushte shtëpe

Doni të shpëtoni nga lythat?

Shkaqet, trajtimi dhe rrezikshmëria

Lythat/ Kur duhet të shqetësoheni?