MENU
klinika

Hulumtimi

A mund ta trajtojnë antibiotikët astmën?

07.10.2022 - 10:37

Astma është një gjendje kronike që shkakton një ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes që mund të pengojë frymëmarrjen.

Aktualisht, hulumtimi nuk e mbështet përdorimin e antibiotikëve për trajtimin e astmës, përveç në situata specifike, të tilla si kur rezultatet e testeve laboratorike konfirmojnë një infeksion bakterial.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton astmën. Disa faktorë që mund të kontribuojnë në zhvillimin e tij përfshijnë:

  • gjenetike
  • alergjitë
  • infeksionet respiratore
  • faktorët e mjedisit, si ndotja

Studiuesit po vazhdojnë të shqyrtojnë nëse antibiotikët mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të astmës.

A mund të trajtojnë antibiotikët astmën apo të menaxhojnë simptomat e saj?

Përkeqësimi afatshkurtër i simptomave të astmës referohet si një sulm astme, ndezje ose përkeqësim. Teorikisht, antibiotikët mund të ndihmojnë në vrasjen e baktereve që kontribuojnë në shpërthimet e astmës. Por infeksionet bakteriale duket se përbëjnë një përqindje të vogël të shpërthimeve.

Rreziqet që mjekët të përshkruajnë më tepër antibiotikë për astmën mund të tejkalojnë përfitimet në shumë raste. Dhe studiuesit nuk kanë gjetur prova të mjaftueshme për të justifikuar përshkrimin e antibiotikëve jashtë situatave specifike, siç është një infeksion bakterial i konfirmuar.

Në një studim të vitit 2017 që ekzaminoi dosjet mjekësore nga 100 gra të shtruara në spital, studiuesit zbuluan se infeksionet e frymëmarrjes shkaktuan pothuajse tre të katërtat e shpërthimeve të astmës.

Rreth gjysmës së këtyre grave iu përshkruan antibiotikë, por vetëm 7% e tyre rezultuan pozitive për infeksione bakteriale. Gratë që u morrën antibiotikë qëndruan në spital mesatarisht 2.35 ditë më shumë, por të dy grupet patën rezultate të mira.

Po kështu, në një studim të madh të vitit 2020 me 110,418 pjesëmarrës, studiuesit zbuluan se njerëzit me infeksione akute të traktit të poshtëm të frymëmarrjes u mbitrajtuan me antibiotikë.

Në një përmbledhje të gjashtë studimeve të vitit 2018, studiuesit hetuan nëse antibiotikët ishin të sigurt dhe të dobishëm për njerëzit që kishin shpërthime të astmës. Ata arritën në përfundimin se rezultatet e studimit të tyre mbështesin pozicionin e udhëzimeve të Shoqatës Britanike të Thoracic se mjekët nuk duhet të përshkruajnë në mënyrë rutinore antibiotikë për astmën.

Studiuesit gjetën një sasi të kufizuar të provave që antibiotikët e dhënë në kohën e një shpërthimi mund të çojnë në ditë më shumë pa simptoma, por gjetjet ishin të paqëndrueshme në të gjitha studimet. Studiuesit kishin besim të ulët në rezultatet.

Kur rekomandohen antibiotikët?

Antibiotikët mund të ndihmojnë simptomat e astmës tek njerëzit me një infeksion të konfirmuar bakterial të frymëmarrjes. Llojet e baktereve të lidhura me shpërthimet e astmës përfshijnë:

  • Mycoplasma pneumoniae
  • Haemophilus influenzae
  • Streptococcus pneumoniae
  • Chlamydia pneumoniae
  • Moraxella catarrhalis

Në një studim të vitit 2021, studiuesit gjetën prova se antibiotikët mund të përmirësojnë simptomat tek njerëzit me astmë të vështirë për t’u trajtuar. Nga 101 personat me astmë në studim, 61.4% kishin gjithashtu sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) dhe 77% thanë se simptomat e tyre filluan pas një sëmundjeje të frymëmarrjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN