MENU
klinika

Ndikimi

A ndihmon fluori në parandalimin ose trajtimin e osteoporozës?

06.10.2022 - 11:12

Osteoporoza është një sëmundje e kockave që shkakton një reduktim të densitetit mineral të kockave (BMD), duke rezultuar në kocka të brishta dhe duke rritur rrezikun e frakturave.

Prek rreth 200 milionë njerëz në mbarë botën dhe shoqërohet me ulje të cilësisë së jetës dhe rritje të vdekshmërisë.

Disa nga vendet më të zakonshme për frakturat e shkaktuara nga osteoporoza janë ijet, parakrahët dhe rruazat – kockat e vogla që përbëjnë shtyllën kurrizore.

Ndërsa çdokush mund të marrë osteoporozën, por disa njerëz kanë më shumë gjasa ta zhvillojnë atë se të tjerët. Për shembull, sëmundja është më e zakonshme tek:

  • femrat
  • jeni më të vjetër se 50 vjeç
  • jeni në postmenopauzë dhe nuk merrni terapi zëvendësuese hormonale
  • keni nivele të ulëta të kalciumit
  • angazhoheni në nivele të ulëta të aktivitetit fizik
  • pini më shumë se tre pije alkoolike në ditë
  • keni peshë të ulët trupore
  • jeni duke përdorur disa terapi medicinale afatgjatë

Osteoporoza aktualisht nuk ka shërim. Megjithatë, shumë lëndë ushqyese, duke përfshirë fluorin, ndikojnë pozitivisht në shëndetin e kockave dhe studiuesit kanë eksperimentuar me plotësimin e fluorit si një trajtim i mundshëm prej vitesh.

Ja çfarë thonë provat e fundit për rolin e fluorit në osteoporozën.

Çfarë është fluori?

Fluori është një mineral që është përgjegjës për parandalimin e kaviteteve dentare dhe stimulon formimin e kockave – prandaj është shtuar interesi i komunitetit shkencor për rolin e tij potencialisht të dobishëm në trajtimin e osteoporozës.

Trakti  gastrointestinal mund të thithë deri në 80% të fluorit që merrni. Fëmijët priren të mbajnë më shumë fluor, sepse kockat e tyre janë ende në zhvillim – ata mbajnë deri në 80% të fluorit që marrin, ndërsa të rriturit mbajnë vetëm 50%.

Marrja e fluorit vjen kryesisht nga uji i fluoruar ose ushqimet dhe pijet e bëra me ujë të fluoruar. Megjithatë, ka edhe burime natyrore, të tilla si ushqimet e detit, çajrat e zinj dhe jeshilë dhe vera.

A mund të ndihmojë me osteoporozën?

Së pari: Kockat rimodelohen vazhdimisht nëpërmjet një procesi të balancuar që përfshin aktivitetin e dy llojeve të qelizave të eshtrave të quajtura osteoklast dhe osteoblaste.

Osteoklastet janë përgjegjëse për resorbimin e kockave – që do të thotë se ata thyejnë indin e eshtrave për të lëshuar mineralet e tij në qarkullimin e gjakut. Në të kundërt, osteoblastet janë përgjegjëse për formimin e kockave.

Për të siguruar që ky proces të jetë i suksesshëm, aktivitetet e osteoblasteve dhe osteoklasteve duhet të jenë të balancuara mirë. Megjithatë, osteoporoza karakterizohet nga një rritje e funksionit të osteoklasteve, e cila përfundimisht çon në kocka të dobëta dhe të brishta.

Disa vitamina dhe minerale, të tilla si fluori, mund të ndihmojnë në rimodelimin e kockave. Sipas një studimi të fundit, fluori mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër osteoporozës duke:

stimuluar aktivitetin dhe sasisë së osteoblasteve

duke penguar aktivitetin e osteoklasteve

rritjen e nivelit të faktorëve të rritjes së qelizave kockore si faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën-1 (IGF-1) dhe faktori i rritjes transformuese osteoblastike-beta 1 (TGF-β1)

Për më tepër, një meta-analizë e kohëve të fundit, zbuloi se një dozë ditore prej të paktën 20 mg ekuivalente të fluorit ishte e lidhur me një ulje të konsiderueshme të rrezikut të frakturave dhe se trajtimi me fluor rezultoi në një densitet mineral të kockave më të lartë.

Studiuesit përcaktuan gjithashtu se gratë që konsumonin ujë të fluoruar kishin një rrezik 31% dhe 27% më të ulët për fraktura të ijeve dhe vertebrave, respektivisht, sesa ato që pinin ujë pa fluor.

Megjithatë, pavarësisht këtyre gjetjeve premtuese, ka prova kontradiktore – si nga kërkimet më të vjetra ashtu edhe ato më të reja – mbi efektin e fluorit në rrezikun e thyerjes së kockave.