MENU
klinika

Dallimet

Cili është ndryshimi midis hemorroideve dhe variçeve?

06.10.2022 - 11:14

Termat “hemorroide” dhe “variçe rektale” shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por ato janë kushte të veçanta me shkaqe dhe trajtime të ndryshme.

Hemorroidet, të quajtura edhe grumbuj, janë vena të fryra në rektum ose rreth anusit. Ato mund të ndodhin brenda ose jashtë. Simptomat përfshijnë dhimbje, kruajtje dhe probleme me qëndrimin ulur.

Variçet e rektumit janë enët e gjakut të fryra brenda rektumit, i cili është disa centimetra në fund të zorrës së trashë. Ato zhvillohen nga një rrjedhje e kundërt e gjakut në rektum nga presioni i lartë i gjakut në venat që derdhin gjakun nga shumica e zorrëve në mëlçi.

Presioni i lartë i gjakut në këto vena njihet si hipertension portal. Hipertensioni portal është i zakonshëm tek njerëzit me sëmundje të mëlçisë.

Cilat janë simptomat e hemorroideve dhe variçeve rektale?

Ja një vështrim në simptomat e hemorroideve dhe variçeve rektale:

*Simptomat e hemorroideve

 • Hemorroidet e jashtme mund të shkaktojnë:
 • kruarje anale
 • një ose më shumë gunga të forta dhe të buta pranë anusit
 • dhimbje anale që përkeqësohet kur jeni ulur

Hemorroidet e brendshme shpesh nuk janë të dhimbshme. Ato mund të shkaktojnë gjakderdhje nga rektumi  pas lëvizjeve të zorrëve. Ato gjithashtu mund të dalin përmes hapjes anale. Kur kjo ndodh, ato quhen hemorroide të prolapsuara.

Hemorroidet e prolapsuara mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme si hemorroidet e jashtme.

*Simptomat e variçeve rektale

Hipertensioni portal shkakton variçe rektale. Simptomat e hipertensionit portal mund të përfshijnë:

 • gjakderdhje gastrointestinale
 • asciti, një grumbullim i lëngjeve në bark
 • ngërçet
 • fryrje
 • gulçim

Çfarë i shkakton hemorroidet dhe variçeve rektale?

Hemorroidet dhe variçet rektale kanë shkaqe të ndryshme themelore.

*Hemorroidet

Hemorroidet zhvillohen nga presioni i shtuar rreth anusit dhe rektumit. Ato nuk kanë lidhje me hipertensionin portal.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e hemorroideve përfshijnë:

 • tendosje gjatë lëvizjeve të zorrëve
 • qëndrimi ulur për periudha të gjata
 • kapsllëk kronik ose diarre

*Variçet rektale

Shkaku kryesor i hipertensionit portal është cirroza, e cila është dhëmbëza e mëlçisë. Shkaqet më të zakonshme të cirrozës janë:

 • përdorimi afatgjatë i alkoolit
 • hepatiti C
 • Hepatiti B
 • sëmundje të mëlçisë yndyrore joalkoolike

Trajtimi i variçeve rektale kundrejt hemorroideve

Variçet rektale dhe hemorroidet trajtohen ndryshe.

Variçet rektale

Variçet rektale shpesh mund të menaxhohen në mënyrë kirurgjikale duke përdorur një endoskop. Mjekët zakonisht përshkruajnë antibiotikë për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit.

Mund të përdoren disa teknika, duke përfshirë:

 • Skleroterapia me injeksion endoskopik: një injeksion përdoret për tkurrjen e enëve të gjakut
 • Brezi  endoskopik: shirita elastikë vendosen rreth enëve të gjakut për të parandaluar gjakderdhjen
 • Injeksion cianoakrilate: injektohet një substancë që vepron si tapë për të mbuluar variçet
 • Mund të nevojitet një operacion më invaziv nëse këto trajtime nuk funksionojnë.
 • Hulumtimi sugjeron që skleroterapia me injeksion endoskopik është më efektive se shiritat me brez endoskopik për kontrollin e gjakderdhjes aktive. Gjakderdhja ndodh vetëm në rreth 0,5% deri në 5% të njerëzve, por mund të jetë kërcënuese për jetën.

Hemorroidet

Mjetet juridike shtëpiake shpesh mund të trajtojnë hemorroidet. Kremrat dhe supozitorët pa recetë (OTC) mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes, ënjtjes dhe kruajtjes.

Ilaçet shtëpiake për hemorroidet përfshijnë:

 • duke ngrënë një dietë të pasur me fibra
 • duke marrë një zbutës të jashtëqitjes ose suplement fibrash
 • duke pirë shumë ujë
 • duke shmangur sforcimet gjatë lëvizjeve të zorrëve
 • shmangia e qëndrimit në tualet për periudha të gjata
 • lehtësimin e dhimbjes duke u ulur në një banjë të ngrohtë
 • marrja e qetësuesve të dhimbjes OTC, të tilla si ibuprofen (Advil)

Nëse trajtimet në shtëpi nuk ndihmojnë, një mjek mund të rekomandojë lidhjen me brez gome ose një teknikë tjetër kirurgjikale.