MENU
klinika

Po e përdor organizata energjinë si armë

OPEC vendos të ulë kuotat e prodhimit të naftës

05.10.2022 - 18:17

Arabia Saudite ka rënë dakord të ulë prodhimin e saj për nëntorin me 526,000 fuçi në ditë, nga kuota e saj aktuale prej 11.004 milionë fuçi në ditë, sipas të dhënave të ofruara nga OPEC pas takimit të saj të së mërkurës për të vendosur objektiva të rinj prodhimi.

OPEC+ vendosi të ulë kuotat e prodhimit të nëntorit me 2 milionë fuçi në ditë, sipas njoftimit për shtyp të së mërkurës, “Në dritën e pasigurisë që rrethon perspektivat e ekonomisë globale dhe të tregut të naftës, dhe nevojës për të përmirësuar udhëzimin afatgjatë për tregun e naftës dhe në përputhje me qasjen e suksesshme për të qenë proaktiv dhe parandalues, i cili është miratuar vazhdimisht nga vendet pjesëmarrëse të OPEC dhe jo-OPEC në Deklaratën e Bashkëpunimit.”

Grupi gjithashtu zgjati periudhën e kompensimit deri në fund të marsit 2023 për ata që nuk përmbushin kuotat e tyre.

Prodhimi aktual i shtatorit të Arabisë Saudite arriti në 10.904, sipas Raportit Mujor të Tregut të Naftës më të fundit të OPEC-ut, duke e bërë Mbretërinë një nga të paktët anëtarë të OPEC+ që do të realizojë një ulje pothuajse të plotë.

Prodhuesit e tjerë të OPEC-ut, si Angola, Kongo, Guinea Ekuatoriale dhe Nigeria, po prodhojnë tashmë nën kuotat e tyre të reduktuara të nëntorit dhe si të tillë, nuk do t’u kërkohet të ulin më tej prodhimin.

OPEC+ i klasifikoi shkurtimet e tij sot si “vullnetare”.

Energjia është diçka që nuk mund të merret parasysh kurrë në ndryshime dhe lëvizje afatshkurtra, tha Ministri i Energjisë i Arabisë Saudite, Princi Abdulaziz bin Salman në shtypin pas takimit, në një goditje të dukshme ndaj publikimeve të SPR të Presidentit të SHBA dhe diskutimeve rreth kufizimit të eksporteve të produkteve të rafinuara, si një mjet për të kontrolluar çmimet në pompë.

Në një lëvizje mjaft befasuese, një grafik i çmimeve të naftës u shfaq gjatë takimit, pavarësisht hezitimit të grupit për të diskutuar tregun e naftës për sa i përket çmimeve, për të shpallur atë që OPEC + ka bërë deri më tani. “Bëni vetes pyetjen: kush e dorëzoi?” e nxiti Princi.

Kur u pyet nëse OPEC po përdorte energjinë si armë, “Më trego se ku është akti i armiqësisë, pikë” tha Princi.

Grupi i plotë do të mbajë mbledhjen e radhës më 4 dhjetor 2022. / Nga Julianne Geiger për Oilprice.com

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Financial Times": Sa keq mund të bëhet?

Goditja globale e stagflacionit të vitit 2022